Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 11:59 - Интервю за "Труд" - 21.07.2009
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 10670 Коментари: 1 Гласове:
2



Банките да свалят лихвите по заемите автор: Таня Джоеваimage Снимка Иван Донов

С икономиста и бивш вицепремиер Александър БОЖКОВ разговаря Таня Джоева

- Г-н Божков, чуват се песимистични гласове за апокалипсис вследствие на кризата. Каква е истината? Чака ли ни страшна зима?

- Е, случващото се в икономиката и финансите е криза, а не е катастрофа. Да, чака ни трудна зима. Но нека не използваме думи като страшна. Някои хора ще си намалят доходите, други ще останат без работа. Има и такива, които вече са на трудовата борса. Но българският народ няма да се превърне в нация от просяци. Няма да умрем от глад, ще изкараме и тази криза.

Лошото е, че никой не знае кога ще свърши тя. Заблуда е също, че така, както е влязла, така и ще излезе. Няма да стане. След края на трудния период няма да сме същите.

- Агенцията по заетостта вчера съобщи за нови 8039 безработни. Общият брой на регистрираните вече е 270 136. Предвиждате още, а не било страшно?! Какво да се предприеме срещу растящата безработица?

- Това е въпрос, който трябва да бъде решен от обединените усилия на работодатели, наемни работници и на държавата. Новото правителство съвместно с бизнеса трябва да намали ефекта от кризата и процента на увеличаването на безработицата. Но не просто ей-така, а в резултат на активни действия, с които България да започне да се измъква от ситуацията, в която пропада все по-дълбоко.

- Вместо да освобождават работници фирми намаляват заплатите. Това решение ли е?

- Намаляването на заплатите в администрацията и в някои от предприятията е трудно решение. Нека не забравяме, че през тази година не ни очаква инфлация, очаква ни почти нулева инфлация и в повечето месеци дефлация. Това означава, че хората, които получават заплати, ще трябва да се стягат повече, да ограничават разходите си, на много места вероятно няма да получат премии, на други ще вземат по-малки заплати. Но това е положението.

- А има ли от какво да се притесняват пенсионерите? Може ли да се стигне и до орязване на пенсиите, както вещаеше черният клип на БСП?

- Хората, които най-малко трябва да се притесняват, са пенсионерите.Техните пенсии са много ниски, но бяха увеличени в последните години. А и намаление на месечните им пари не се очаква. Техните разходи са свити, те внимават какво харчат.

- Щом не са пенсионерите, кои са най-потърпевшите социални групи?

- Самонаетите, заетите в производството и промишлеността, донякъде и работодателите. Затварят се частично или изцяло предприятия. В промишлеността и строителството несъмнено са най-засегнати.

- Предвиждате ли съкращения на чиновници?

- Съкращения не е точната дума. Има структури, които се повтарят или са излишни. Те трябва да излязат извън публичната администрация. Създадени са многобройни изпълнителни агенции, които дублират дейността на министерствата. В същото време промени в министерствата не се правят. Те продължават да се афишират като собственици на предприятия. А трябва да са мънички и да се занимават само със стратегически и политически въпроси.

- Говори се за размразяване на еврофондовете, за актуализация на бюджета, за реални реформи. Но кои са най-спешните мерки, които правителството трябва да вземе незабавно?

- Незабавно звучи добре. Но има готовност за много малко спешни мерки. Което е нормално за правителство, което току-що влиза във властта. Това, което политиците на ГЕРБ знаеха теоретично, ще трябва да се научат да го прилагат на практика. Това отнема два-три месеца, докато дойдат резултатите.

Но е ясно, че мерките трябва да бъдат взети съвместно от новото правителство, бизнеса и представителите на работодателските организации.

- Трябва ли да дадем обичайните 100 дни толеранс в тази трудна ситуация?

- Стоте дни са условност. В политиката на новото правителство в максимално кратък срок трябва да се появат конкретни неща. Не такива от типа на Сергей-Станишевия антикризисен план.

- Налага ли се актуализация на бюджета?

- Сигурно ще се наложи, но не става дума за механично, а за структурно намаляване на разходите. Новото правителство трябва да си каже приоритетите.

- Министър Пламен Орешарски заяви вчера, че има шанс новото правителство да приключи годината с нулево бюджетно салдо и да не се наложи актуализация.

- Има шанс. При радикални промени в разходната и приходната част на бюджета.

- Е, кои разходи според вас трябва да бъдат свити?

- Не могат да се намаляват разходи на калпак. Задача на правителството е да каже кои разходи са излишни, кои могат да бъдат ограничавани и кои - не. Нещо, което досегашното правителство не можеше да каже. То ограничаваше така - първо 10%, после още 10%. Междувременно бяха създадени компании, в които бяха преведени милиони, излишъкът беше похарчен и май не е останал.

- Друг спорен въпрос - да има ли споразумение с МВФ?

- Ако трябва да има, това ще бъде решено веднага около Нова година.

- В програмата на ГЕРБ е записано намаляване на осигуровките. Това ще реши ли отчасти проблемите на кризата?

- Разумно намаляване на осигуровките е добро решение и е част от политиката да остави повече пари у хората. Така ще доведе и до намаляване на ненужните разходи. Парите няма да потъват в бездънния джоб на държавата.

- Какво значи разумно намаляване?

- Нормалното е да паднат с няколко процента.

- Според сценаристите на предстоящия апокалипсис можело да стигнем и до печатане на пари.

- Едва ли. Никой не поставя под съмнение валутния борд.

- Вие сте един от радетелите за бързо въвеждане на еврото. Защо? И няма ли да обеднеем още, както се случи в страните, въвели европейската валута?

- Говоря за въвеждане на еврото след 4-5 г. Но изпълнението на критериите трябва да започне.

- Как оценявате първите заявки на новия финансов министър Симеон Дянков?

- До момента те са свързани с неговия опит в Световната банка и работата му в различни страни. Винаги е бил на страната на даващите акъл, а не от страната на тези, които трябва да изпълняват програми. Ще му бъде много трудно да започне да мисли като министър, а не като представител на голяма международна институция. Има добри идеи, но засега те са повече в сферата на даването на съвети.

- Трудното положение на семействата у нас се изостря и от лихвите на банките. Трябва ли да бъдат свалени?

- Лихвите трябва да достигнат равновесни стойности. Сега са много увеличени. Към края на годината трябва да започнат да намаляват.

- Още отсега ли да затягаме коланите?

- Да, и в държавата, и в отделните домакинства.

- Вече няма нужда и от съвета “За Бога, братя, не купувайте!”

- Трябва да свикнем с мисълта, че няма да си купуваме нови неща.




Тагове:   едно,


Гласувай:
2



1. анонимен - интересно
23.07.2009 11:09
много премерено и точно казано. дано тези, които трябва, го прочетат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883720
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832