Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2006 23:58 - Епитафия за енергийната логика - ДНЕВНИК 6.11.2006
Автор: albosh Категория: Други   
Прочетен: 4063 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2006 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Епитафия за енергийната логика

Александър Божков

  • Преизбраха Георги Първанов.
  • Веднага след това обявиха, че руският “Атомстройекспорт” печели конкурса за строителство на АЕЦ “Белене”.
  • Малко след това Румен Овчаров написа писмо до Европейската комисия и предрече паника и режим на тока на Балканите след спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”.
  • Тече медийна кампания за създаване на страх, че тази зима ще има режим на тока, въпреки че в момента българската енергийна система разполага с действащи 10 500 мегавата, от които след 1 януари ще отпаднат 800-те мегавата на двата малки реактора. Досега максималното потребление през зимата е достигало до 7000 мегавата и дори с прогнозираното увеличение от един-два процента ще останат 2500 мегавата свободни мощности.
  • Успоредно с писането на писмото, същият Румен Овчаров информира родната и международната общественост, че до края на годината ще има нов договор с “Газпром” (собственик на “Атомстройекспорт”) за доставката и транзита на природен газ.

 

Преповтарям тези известни на всички събития, само за да илюстрирам желязната логика през един кратък отрязък от продължаващата вече десетина години последователна публична кампания за превръщането на българската ядрена енергетика от руски произход в свещенна крава.

Свалям шапка и на идеолозите, и на изпълнителите на тази кампания. Не знам колко пари са похарчени, те никога няма да си признаят, но резултатът е забележителен. Днес, всяко проучване на общественото мнение ще покаже, че българинът обича Козлодуй, сега вече и Белене, и смята просперитета си невъзможен без тях. Освен това българинът вярва абсолютно в безопасността на руските реактори и в компетентността на българските ядрени специалисти. Българинът също така бе приучен да вярва, че има международен заговор, който цели да затвори точно българските атомни централи и да ни остави на тъмно и студено. И последно, но не по важност, българинът е убеден, че износът на ток води до огромни печалби за държавата, които по някакъв неясен начин се отразяват положително на стандарта му на живот.

Тази кампания беше проведена толкова успешно, че днес можем да обявим пълното поражение на на противниците на този модел на развитие на енергетиката в България и краха на дългогодишните разпиляни и неефективни усилия да се защитават други тези. Безапелационната победа на руското ядрено лоби в България е сама по себе си доказателство за организирания характер на пропагандата, защото срещу тази пропаганда стояха разнородни опоненти – тотални противници на атомната енергетика; привърженици на атомната енергетика, но от неруски произход; енергийни експерти с други виждания за приоритетите на енергетиката (ефективност, възобновяеми енергийни източници); икономисти с други, по-смислени стратегии за инвестиции и възвращаемост в отрасъла; политици с прозападна ориентация и изпълнени с недоверие към всякаква зависимост от Русия. Индивидуалните битки на всяка от тези групи никога не бяха посрещани открито, лице в лице, от проруското ядрено лоби. То отказваше да дискутира сериозно и професионално и насочваше напълно съзнателно всичките си усилия към непрофесионалната аудитория, която, в края на крайщата, представлява мнозинството от избирателите.

Пиша тези редове с пълното съзнание, че битката е приключила и нищо не мога да променя. Затова просто като епитафия ще изредя тези логични въпроси, които никога не бяха поставени на обществен дебат, на които никога не получихме отговор. И знам, че няма да получим никакъв отговор сега, но също така знам, че след десет - петнадесет години отговорите ще се стоварят със всичка сила върху децата и внуците ни и те ще се питат неразбиращо къде сме били ние, за да не позволим тази капитална за бъдещето на страната ни грешка.

Ето я и моята епитафия от въпроси:

  1. Има ли някакви надеждни прогнози за енергопотреблението в България след 2010 година?
  2. Защо се смята, че са ни нужни точно две хиляди мегвата мощност, а не повече или пък по-малко към датата, когато АЕЦ “Белене” би заработила на пълна мощност?
  3. Каква икономика ще се развива в България през следващите години и ще има ли нужда тя от много електроенергия?
  4. Кои ще бъдат клиентите за тока, който ще изнасяме?
  5. Няма ли междувременно всичките ни съседи да си решат проблемите с недостига на електроенергия и да престанат да купуват от нас?
  6. Защо няма предложения за изграждане на нова мощност от западни производители на ядрени реактори?
  7. Защо новата мощност трябва да бъде точно от два реактора по хиляда мегавата, а не с три или четири по-малки, които да се изграждат последователно, ако се окаже, че ще има нужда от всичките?
  8. Защо написахме условия за избор на доставчик на оборудването, на които да отговарят само руски реактори?
  9. Защо нито една друга европейска страна не строи нови мощности с руски реактори?
  10. Имаме ли алтернативни източници на ядреното гориво за тези руски реактори или ще бъдем вързани с един монополен доставчик?
  11. Знаем ли какво ще правим с отработеното гориво?
  12. Ще складираме ли отработено гориво у нас и колко ще струва дългосрочно хранилище за него?
  13. Колко икономически ефективно е изграждането на нова ядрена мощност и ако наистина е изгодно, защо няма други кандидати да го финансират освен българската държава?
  14. Защо се притесняваме от нарастването на дефицита по текущата сметка, но не забелязваме, че важна причина за това е непрекъснато увеличаващият се внос на енергоресурси от Русия?
  15. Ако енергопроизводството е толкова стратегически важно, защо държавата приватизира или вкарва частни партньори в ТЕЦовете и ВЕЦовете, а строи атомна централа с най-малко 51% държавно участие?
  16. Кой ще носи рисковете за изплащане на дълговете, продажбата на електроенергия, връщането на кредитите при преобладаващо държавно участие – данъкоплатците или миноритарните частни партньори?
  17. Такава голяма държавна инвестиция в едно търговско дружество със сигурност ще изкриви пазарните отношения в отрасъла “Енергетика”; как ще се отрази това на либерализацията на пазара и на частните производители на ток?
  18. След като износът на непетролни енергийни ресурси за миналата година е 246.3 милиона евро, а повече от десет други отрасли имат всеки по-голям дял в износа от тока, защо държавата решава да инвестира точно в “Белене”, а не в износа примерно на дрехи и обувки, които само за първата половина на 2006 са реализирали износ за 1 500 милиона евро?
Бог да прости дебата за ядрената енергетика. Да ни е честита новата централа красавица край Дунава!


Тагове:   дневник,   логика,


Гласувай:
0



1. dragulov - Сашо, дебатирай
05.11.2006 12:12
Сашо, ами що не дебатираш! Имаш и аргументите, и информацията, и позицията да го направиш. Всичките ти изводи са точно в десятката, ама заключението ти за Бог да прости не ми харесва. За всички беше ясно, че самият фарс, наречен конкурс, си е поклон на Изток. Вече е ясно кой ще е този, последният, който ще загаси крушката на държавата, наречена България. В буквалния смисъл. Но точно ти и хората, които могат да го неправят, не трябва да палят свещи, за пишат епитафии и да се кръстят по задължение като 80-годишни бабички над ковчега на поредния напуснал ги приятел от детинство.
цитирай
2. анонимен - за какво изобщо ни е тая централа - не ни трябва разбира се
05.11.2006 13:20
Част от Западна Европа остана без ток

На тъмно и студено бяха в Германия, Франция, Белгия, Испания и Италия
05.11.2006

Няколко западноевропейски страни имаха проблеми с електроснабдяването през изминалата нощ, като милиони хора останаха без ток, предадоха Би Би Си и Ройтерс.

Спиранията на тока започнаха от Германия заради увеличаването на потреблението поради студеното време.

Засегнати бяха провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бавария, Саарланд и Баден-Вюртенберг, разположени в южната и западната част на страната.

Около 5 млн. души във Франция също останаха без ток, включително и в части от столицата Париж.

Автоматичните системи за сигурност са прекъснали доставките на електричество към някои клиенти, за да се избегне пълно спиране на електроснабдяването.

Белгия, Испания и Италия също бяха засегнати от спирания на тока.

Според националната служба за гражданска защита на Италия без електричество за известно време е била областта Пиемонт със столица Торино и още няколко провинции и райони в северната част на страната.

Не бяхме много далеч от прекъсване на електрозахранването в цяла Европа, заяви един от директорите на френската енергийна компания RTE.

Аварията е възникнала, когато две високоволтови линии на електропроводи в Германия се повредили, което предизвикало проблеми в цяла Западна Европа.

Системата за сигурност автоматично е прекъснала електроснабдяването на част от потребителите, за да предотврати пълната авария.
цитирай
3. анонимен - 3 и 4 блок
05.11.2006 17:33
преди 8-9 години някои хора се надупиха на запад и решиха бързо - бързо да осъдят на затваряне 3 и 4 блок, които можеха да работят доста след края на 2006 година. няма по - ефективно производство на електроенергия от ядреното. няма по - качествени реактори от ВВЕР. който е тръгнал да хвали разни вецове, тецове и канадски магнитно - графитни реактори, просто или не е в час или има някакви свои си съображения.
много е любопитна позицията за "вноса на енергоресурси от русия" и как това се отразява на текущата сметка. ами вижте енергийния баланс на цяла европа и кой го връзва. просто няма как да се елиминира русия от позицията на основен енергиен доставчик, щото никой нЕма толкова ресурси.
логично е да търсим запазване на дяла на атомната енергия в общия баланс, резонно е това да стане в белене (там лежи милиардна инвестиция, която трябва да се използва), разумно е да се търсят ВВЕР реактори.
разбира се, че трябва да търсим изход и алтернативни варианти, но този истеричен плач от гробокопачите на абсолютно безопасните 3 и 4 блок на аец козлодуй, освен че е доста смешен, буди и тревога за положението на десницата. с такава остаряла риторика и подобни истерии се печелеха избори през деветдесетте.

цитирай
4. анонимен - бог да прости
05.11.2006 22:20
Бог да прости идеята за прозападна и модерна България. Онези хора, за които се пише по- горе, превърнаха българския президент в назначаем чиновник и си го назначиха.За заслуги. С кого да правим дебат?
цитирай
5. albosh - Благодаря!
05.11.2006 22:48
Коментарът "3 и 4 блок" е абсолютното доказателство на моята теза. Авторът е успял в концентриран вид да изкаже основните послания, с които ядрената пропагандна машина му е пълнила главата през последните години. Това ще бъде реакцията на мнозинството българи при всеки опит за излагане на алтернативни мисли.
Ал. Божков
цитирай
6. анонимен - Аргументи по същество ще чуем ли?
06.11.2006 02:07
Ще чуем ли аргументи по същество, господин Божков - енергийната криза в Македония фикция ли е? Без цялостен и честен анализ на бъдещето на ядрената енергетика в България няма да се мине.. Тоя дебат няма да подмине десницата, ако реши да се връща в политиката, както и дебата за магистрала Тракия, за православната църква и т.н.

http://komitata.blogspot.com/2006/11/blog-post_05.html
цитирай
7. albosh - За аргументите по същество
06.11.2006 09:13
Всички искаме дебат с аргументи по същество. Всички искаме България да е гарантирана срещу енергийни кризи. Но вместо обсъждане какви точно мощности са ни нужни, получаваме отговори на въпросите си от типа: "Какво искате? Да останем без ток ли?". И ни се съобщава, че реакторите са избрани, строителят е определен, държавата ще плаща и толкова.
Кога и с кого да дебатираме?
цитирай
8. nut - Re: За аргументите по същество
06.11.2006 12:05
Това е точно, както го казвате. Поне според моето скромно мнение.
Въпросът е, че този дебат трябваше да започне веднага след поемане на ангажимента да се спрат 3 и 4 реактор. Впрочем, никога не съм разбирала защитниците им, които обикновено (странно защо) са от опозицията, която и да е тя. Истината е, че нямаше политическа сила, която да изрази що-годе последователна позиция по въпроса.
Сега вече е късно. Даже за дискусия.
цитирай
9. анонимен - Г-н Божков
06.11.2006 13:33
Какво стана с милиардните американски инвестиции в ТЕЦ Марица 1 и 2, които отлежаваха по бюрата на кабинетите на Костов, Шиляшки, може би и вашия? Какво стана с магистрала "Тракия", холдинга "Джейлан" и решаването на енергийния проблем със строителство на вецчета, които изкарват продукцията си на цени 4-7 пъти по - високи от атомната ел. енергия?
Защо не ги доведохте до край?
цитирай
10. анонимен - Досежно епитафията
12.12.2006 22:36
Г-н Божков, писах и по ел. поща - не е време за епитафия и отчаяние, а да спрем финансовите кранчета за този руски проект. Макар да имаме различни принципни позиции с много хора по темата "ядрена енергетика", по въпроса за АЕЦ "Белене" имаме ясна обединителна цел - да не допуснем България да бъде използвана за прокарване и утвърждаване на тоталната енергийна зависимост на европейския югоизток от Русия и да намалим рисковете за страната и региона от инсталирането на реактори с недоказани свойства!

Така че - горе главата, имаме още много ходове.

Петко Ковачев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893166
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832