Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2007 18:57 - Сърдечни благодарности на в-к "Политика" за рекламата
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 4845 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 16.04.2007 17:26


Предлагам ви  публикацията  във вестник "Политика" от днес, чиито герой съм аз.
 Не знам кой и за какво е поръчал тази статия, кому съм толкова интересен и чии интереси съм засегнал, но в края на краищата от всичко написано излиза, че българските политици от всички цветове не могат да сътворят никаква икономическа политика  без участието на Центъра за икономическо развитие. Дано е вярно. Иначе за какво работим толкова много?!
Александър Божков
София, 13.4.2007


image
Мистър 10% учи БСП как да управлява до края на мандата си Синият барон с червеното сърце Костовото вице Александър Божков консултира новата социално-икономическа програма на столетницата ИГЛИКА ГОРАНОВА Два института, близки до родната десница, са консултирали икономическите и социални мерки, които БСП планира да приложи в управлението през следващите две години. Това са докладвали на 10 април пред Изпълнителното бюро (ИБ) на соцпартията вторник авторите на програмата за новите приоритети на левицата - министърът на икономиката Румен Овчаров и шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Димитров. Документът трябва да бъде гласуван на червения пленум на 14 април.
"Тайнствените" консултанти
Консултантите на програмата са Центърът за икономическо развитие (ЦИР) на Александър Божков и Институтът по пазарна икономика (ИПИ) на бившия син депутат Красен Станчев.
В разгара на синята приватизация - като вицепремиер и икономически министър в кабинета "Костов", Александър Божков стана популярен с прякора си "Мистър 10%". Сега той и шефката на ИПИ Светла Костадинова са хората в "дясната" сянка, които насочват в "правилна" посока приоритетите на левицата - за намаляване на данъчната тежест на физическите лица, за поставяне на граница на бедността от 200 лв., за актуализиране на пенсии и заплати с 10% всяка година от 1 юли, както и за облекчения за бизнеса в сферата на регистрационните режими.
Принципна уговорка с БСП
"Чакам да видя тази програма и да я критикувам. Имаме принципна уговорка с БСП да им дам своите виждания по приоритетите на управлението", призна пред "Политика" Александър Божков.
Всъщност поканата към него и центъра му е била отправена от зам.-шефа на БСП и министър на икономиката Румен Овчаров.
Идеята била да консултират икономическата програма на БСП, за да бъде тя реалистична. Екипът на Божков е спечелил и обществена поръчка в Министерството на икономиката да го консултира по темата за малките и средни предприятия. През февруари Овчаров е изпратил и писмо до десния Институт по пазарна икономика с предложение те да напишат своето виждане за приоритетите на управлението, за да бъдат включени в програмата.
"Нямаме пряка връзка, но през февруари получихме писмо от Румен Овчаров, в което той ни предложи да кажем своето виждане за приоритетите на управлението. Ние пуснахме 40 такива точки с по-едно изречение, които са публикувани и на сайта ни. В такъв смисъл може да се каже, че сме консултирали управлението", каза и шефката на ИПИ Светла Костадинова.
Синя мая за червената програма
image Снимка: ПОЛИТИКА

Александър Божков изцяло възстанови позициите си в икономическото министерство по времето на Лидия Шулева.

Реализмът в червената програма обаче ще втасва със синя мая. Точно преди една година Божков написа програмата и на СДС, след като Петър Стоянов оглави партията.
Ето какво пише самият Божков в своя блог:
"Позволявам си самочувствието да представя в своя блог програмата, която написахме с един страхотен екип от умни хора през пролетта. На 19 Април 2006 тя беше гласувана и приета единодушно на Националната конференция на СДС. За съжаление от това не последва нищо. Нито водещите политици от СДС, нито депутатите, нито областните и общинските ръководства се потрудиха да я разпространяват, обясняват и популяризират. (Притеснявам се, че много от тях дори не си направиха труда да я прочетат).
Твърдя, че в България има модерна дясна политическа платформа. Настоявам, че тази дясна политическа платформа е описана достатъчно ясно и недвусмислено в програмата на СДС."
По-нататък Божков добавя : "Тъжната истина е, че тази програма си няма политически носители - хора, които да започнат да превеждат тезите от тази програма на езика на ежедневните политически действия - в Народното събрание, в общинските съвети, в медиите, в обществото".
image
Александър Божков се поздравява с финансовия министър Пламен Орешарски - друг член на кабинета "Костов", който вече влезе в червеното правителство.

■ Крепостта на Божков

От 1997 година, когато Божков стана министър на промишлеността в кабинета " Костов", той на практика не е напускал икономическото ведомство. Като изключим краткия период от две години, когато Костов го уволни и прати там довереника си Петър Жотев.

Веднага след изборите през 2001 г. Александър Божков възвърна влиянието си там. Тогава се твърдеше, че някои от заместниците на Николай Василев са преки назначения на Мистър 10%. Самият Василев никога не е крил възхищението си от него. Деловите контакти между двамата датират от Лондон, където Ни­колай се установява за постоянно през 1997 г.

" Няма какво да крия от вас. Той (Божков - бел.ред.) е изключително уважаван, умен и компетентен политик... Според мен той остави бразда в най-новата история на България" , казва през 2001 г. пред вестник "Монитор" кандидатът за икономически вицепремиер.

През 2003 г. при рокадите в кабинета " Сакскобургготски" Лидия Шулева взе за свой заместник програмния директор на ЦИР Димитър Ивановски. Неговото назначение от екипа на Божков в икономическото министерство, бе възприето като голямата изненада. Сега същият Ивановски е заместник на финансовия министър Пла­мен Орешарски, който пък влезе в кабинета" Станишев" по предложение на Румен Ов­чаров.

Бившият вицепремиер беше харесан от левицата за консултант, още когато се обсъждаше публично икономическата й програма през 2005 г. Тогава БСП канеше на сбирките си Божков, както и сегашният министър на финансите Пламен Орешарски, също бивш зам.-председател на СДС.

 

■ Разтваряне на електоралното Ветрило

В БСП смятат, че такива връзки са им изключително полезни, защото така електоралното ветрило се отваряло надясно и се търсели национални приоритети.

"Програмата, която подготвяме, е продиктувана от това, че изпълнихме целта си за влизане в Европейския съюз (ЕС) и сега трябва да набележим нови цели", обясни на 10 април червеният лидер и премиер Сергей Станишев. Той обяви, че новите приоритети ще са свързани предимно с усвояване на парите от еврофондовете, както и в посока на повишаване на доходите на населението, намаляването на данъчната тежест за физически лица и стимулиране на раждаемостта. Друг основен приоритет е създаване на високотехнологична икономика, високообразована и здрава нация. "Няма да съобщаваме конкретни цифри, защото те предстои да се доуточняват с отделните министри", съобщи още Станишев и добави, че тази програма ще бъде предложена на коалиционните партньори НДСВ и ДПС, за да бъдат актуализирани на тази основа и приоритетите на кабинета. "Няма до коментирам до пленума", отказа да дава каквато и да е информация и Петър Димитров.

 

■ Отчет на червените успехи

Работният вариант, който бе раздаден на членовете на ИБ и който според Ангел Найденов е предизвикал "оживена дискусия", всъщност представлява отчет на червените успехи до момента. Във втората част има и известни конкретни предложения за това, какво трябва да направи кабинетът "Станишев" в оставащите му две години от мандата.

В "страниците на успеха" БСП отчита, че е преизпълнила обещанията си в социалната сфера. "Бяхме обещали, че ще намалим осигурителната тежест с 5% до края на мандата, а ние я намалихме още първата година с 6 на сто, което освободи 600 млн. лв. за бизнеса", даде пример Станишев.

В отчета, писан в голямата си част в министерствата на Румен Овчаров и Емилия Масларова, е подчертано, че по времето на това управление са постигнати невероятни успехи. Броят на заетите лица се е увеличил със 169 хиляди души, което прави 64,5% заетост. В мерките на БСП е записано, че трябва да намалят безработицата до под 8%, както и че средната работна заплата се е увеличила от 317 на 388 лв.,а средната работна заплата в частния сектор се е повишила с 21,5%. Министрите са отбелязали, че са дали добавки на 539 920 инвалиди, а средната пенсия за трудов стаж се е увеличила от 134 лв. на 161 лв. Кабинетът бил стимулирал и раждаемостта, увеличавайки срока за платено майчинство на 9 месеца като в този период се взима 90% от заплатата и въвеждайки частично семейно подоходно облагане. Гордост на червените са и болните -1 милион и 200 хиляди души били преминали през болничните заведения като лечението на децата се заплащало 100%.

В целите и мерките, които кабинетът по думите на премиера Станишев трябва да приложи до края на мандата си, са: целево стимулиране на раждане на първо дете. "Все трябва да се започне отнякъде ", коментираха тази си идея социалисти.

Демографският срив ще бъде спиран и с въвеждане на пълното семейно подоходно облагане до края на мандата. Освен това е предвидено бащата да може да ползва 15-дневен отпуск за раждане, а родителите да могат да си взимат отпуската почасово, ако имат дете до 8 години.

Границата на бедност става 170 лв. догодина, а минималната работна заплата - 200 лв. Пенсиите и заплатите ще се актуализират всяка година с по 10%. Освен това ще се понижи и осигурителната тежест за физическите лица. Процентите все още се уточняват.

Големият спор в БСП е с колко да се вдигне здравната вноска. "В ИБ се чуха мнения, че този процес трябва да стартира", каза пред "Политика" член на ръководството на партията. Без да се вдигнат праговете, пари в системата трудно ще дойдат. По този въпрос обаче има разногласия. "Аз лично не виждам шансове да се вдигнат тези осигуровки догодина", смята например депутатът Петър Кънев.

"Това предложение може да претърпи до пленума редица промени и да бъде облечено в съвсем други цифри", лаконичен бе пред "Политика" Добромир Гущеров, член на ИБ на БСП.

В групата обаче са единодушни, че програмата им няма да предизвика сътресения в коалицията, защото това по същество си е един "десен проект".


Контрол над обществените настроения и "Клуб 10" През 2005 г. Александър Божков и лидерите на "Глобална България" Цветелина Бориславова, Иван Кръстев и Светослав Божилов създадоха фондация с името на US теория за контрол над обществените настроения - "Типинг пойнт" повратна точка. Двама от основателите - Божков и Божилов, бяха съратници и в "Клуб 10" в СДС, който дълго време водеше битка с лидерството на Надежда Михайлова в синята партия.
През 2002 г. клубът се нагърби с ролята на мозъчен тръст на СДС, след като Михайлова оглави съюза, а синьото гуру Евгений Дайнов - също член на клуба, вече беше влязъл в обезкръвената политическа сила след напускането на Иван Костов. По-късно елитният клуб, в който членуваха още Едвин Сугарев и Филип Димитров, оглави бунта срещу Михайлова като издигна кандидатурата на Петър Стоянов за лидер на СДС.
Клубът се активизира веднага след погрома на десницата на президентските избори през миналата година. Още на другия ден Божков призова старите й лидери да си ходят. Извън политическите му занимания, директорстването в ЦИР и мераците за контрол над обществените настроения бившият вице води всеки вторник предаването си "Музика за душата" по Дарик радио и прави интервюта за в. "Дневник". А иначе по образование е топлоинженер.


Тагове:   политика,


Гласувай:
0



1. анонимен - Naglost
15.04.2007 21:31
Uchudvam se na naglostta na g-n Bozhkov, koyto sled kato stana olitzetvorenie na arogantnist, korumpiranost i obsluzhvane na grupirovki se opitva da pishe vav vestnitzi i dava akal na partiite. Ne be li otdavna vreme da se pokrie nyakade?
цитирай
2. анонимен - Въпрос на интелект
16.04.2007 10:00
Много се радвам, че трите водещи партии в България: СДС, НДСВ, и дори БСП са започнали да се консултират с по-интелигентни хора.
Това не е наглост това е ПРОЗОРЛИВОСТ.
Ал, благодарение на рекламния пост в Политика научих за "тайната" програма на СДС и мозъчния тръст. Желая успех на двете начинания.
цитирай
3. viki02 - :)
17.04.2007 14:46
Някои плащат луди пари, за да са на корица ;-) !
цитирай
4. анонимен - за наглоста
22.04.2007 08:32
1997 г. Избори.Рейтингът на БСП пада стремглаво и мозъчния им тръст е в паника.На помощ идват професионалните дезинформатори от бившето І ГУ
отдел "Активни мероприятия". Започва работата в две направления:
-Компроомати за корупция
-Търсене на нова фигура в политическото пространство.
И двата плана успяха-1999 г с подмяната на някои министри от г-н Костов и 2001 когато ни се натресе Симеон.Ехото от тези два плана продалжава и сега.
цитирай
5. анонимен - 25.04.007
25.04.2007 14:17
О, АЛ, познаваш ли нещо по-значимо от демагогията?
Ако да, пожелавам ти да я притежаваш!
цитирай
6. viki02 - имам усещането,
25.04.2007 17:32
че няма начин да сте чак толкова "Костово" лице. Неговото отблъсква и на пръв поглед и, ако се вгледаш повече. При вас, ако се вгледаш, се откриват хоризонти. Интереснна ми е връзката ви.
Иначе за политическите игри, недалновидни са ми. Не ги следя, не си заслужава труда. Където няма здрави основи и убеждения, няма и стабилно развитие. Отчаяни, хаотични, временни...Населението страда от тъпи управници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893274
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832