Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2008 11:24 - Министерствата и общините да кандидатстват за пари от националния бюджет не като за парче от баницата, а с конкретни проекти, предлага Александър Божков
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 2423 Коментари: 2 Гласове:
0



image Министерствата и общините да кандидатстват за пари от националния бюджет не като за парче от баницата, а с конкретни проекти, предлага Александър Божков
image
28 юли 2008 | 08:31 | БНР, „Преди всички”
image
Александър Божков, икономически анализатор


Водещ: ”С дъжд от цифри” и „Юлска Коледа от Банско” - пишат вестниците днес. Какво стои зад цифрите, които дойдоха от срещата на тройната коалиция в Банско? Добро утро казваме на икономическия анализатор Александър Божков. Здравейте.
Александър Божков: Добро утро и на слушателите на „Хоризонт”.
Водещ: Вие какво разчетохте зад тези послания, които дойдоха от тройната коалиция?
Александър Божков: Посланията са някакви епизодични цифрички, които се търкалят, а всъщност липсва главното послание. И ако ми позволите, ще говоря не за това, което вчера стана ясно, примерно, че ще се намалява осигурителната тежест и пенсии с четири на сто, ще променят съотношението между работник, работодател и държавата по отношение на осигуровките...
Водещ: Ще задържат инфлацията.
Александър Божков: ... да, че минималната работна заплата щяла да се увеличи на 240 лева за 2011 година и т.н. Всъщност мен непрекъснато ми се иска някой да започне да говори наистина по същество за Бюджет 2009. Защото, първо, вижте кога започва дебатът да Бюджет 2009. Фактически от началото на август 2008-а. Като всяка година, така и тази година всъщност най-важното нещо, отражението на цялостната държавна политика – бюджетът, е оставен в ръцете на служителите на по-ниски нива до август, след това през август министрите и депутатите излизат във ваканция и през септември започва набързо някакво леко преразпределение върху вече готовия бюджет.
Водещ: Виждате ли тенденциозност в това?
Александър Божков: Не, бюджетът просто би трябвало да бъде израз на политиката. И тук в момента точно след двата доклада на Европейската комисия е време отново да поставим най-важния въпрос – защо европейските пари, всяко евро от тях се следи толкова внимателно и използването на всяко евро трябва да се доказва не само като правилно похарчено по документи, но и като резултат, до който е довело. А изразходването на десетократно повечето български левове в държавния бюджет, в държавния бюджет на България, не подлежи нито на такъв контрол, нито на такъв вид програмиране. Прелива се от пусто в празно вече няколко години темата за програмните бюджети. Но това, преведено на езика на нашите слушатели, значи, че би трябвало за всеки български лев всяко министерство, всяка община да кандидатства не като за парче от баницата, а като конкретни проекти с конкретни резултати, които се очакват, с конкретни пари и след това да може по същия механизъм, по който отчитат европейските пари да се отчитат и българските. Но това изисква всъщност не на 1 август, а на 1 януари на базата на програмата на правителството,  може би на актуализираната програма на правителството, да се правят всъщност заявките за това какво ще се харчи следващата година и каква полза ще донесе това харчене.
Водещ: Може би трябва и тук да си назначим, г-н Божков, един одиторски борд, който да следи обаче нашите пари.
Александър Божков: За тази работа, не знам дали сте чували, от 130 години в България съществува Министерство на финансите. То това му е работата на Министерството на финансите. И не може Министерството на финансите да съществува и да отговаря за събирането и харченето на десетки милиарди, а за някакви си няколкостотин милиона годишно да създаваме структури специални, да назначаваме вицепремиер, тъй като... Защо го правим това? Не защото са много парите, а защото от България се изисква за тези пари да се внимава да не се харчат за глупости и да не се крадат. А българските пари могат да се харчат за глупости и могат да се крадат. За тях няма нужда от вицепремиер, за тях няма нужда от специална агенция , няма нужда от специално звено, тях просто да си ги харчим. Докато такава е философията и на политическо, и на административно ниво, мога да ви гарантирам, че ще продължаваме да имаме  проблеми с европейските пари. Същите хора, които се занимават на министерско, на парламентарно и на административно ниво с европейските пари, те се занимават преди всичко с българските пари. И когато българските пари, които са много повече от европейските, се харчат по този безотговорен начин, нищо не може да ги накара да повярват, че точно пък европейските ще се харчат по друг начин.
Водещ: Безотговорно ли ще бъде според вас това, което реши тройната коалиция – пари от излишъка, с тях да бъдат подпомогнати спрените проекти заради отнетите акредитации по програми на ЕС?
Александър Божков: Това е доста абсурдно решение, което всъщност потвърждава това, което говорих до сега. Защото защо се спрени парите? Защото има много силни, обосновани подозрения, че се харчат по лош начин. От една страна, вероятно се крадат, от друга страна, се харчат по неефективен начин, не се постигат необходимите резултати и затова спират акредитациите на агенциите.
Водещ: Може пък тези пари ще са от полза за обикновените хора, които пострадаха случайно в тази ситуация.
Александър Божков: Така е, така е. Те, ако отиваха до обикновените хора, нямаше да ги спрат. Те ги спират от Европейската комисия, защото не отиват до обикновените хора, а някъде се загубват – открадват ли се, забатачват ли се. И сега ние казваме - ние нямаме време сега да оправяме нашите собствени бакии, административната структура, която се занимава с европейските пари е лоша, очевидно. Европейската комисия го казва, ние се съгласяваме с резултатите от доклада на Европейската комисия по еврофондовете и в този момент казваме: тя ни е лоша административната структура, там се краде. Но понеже ни спряха европейските пари и понеже европейските пари ги следят, тях няма да ги даваме очевидно, но ще дадем българските пари, защото тях не ги следим, там могат и да ги откраднат, голяма работа. Не може да има двоен аршин по отношение на парите. Щом се спира акредитацията на някакви агенции и служби, щом се спира работата по определени фондове и Европейската комисия казва не харчете парите на европейския данъкоплатец, защото там ги крадат и се използват неефективно, българското правителство в този момент казва – ами тогава ще похарчим парите на българския данъкоплатец, защото на него не му пука и да му ги откраднат, той е свикнал да търпи. Това е обидно за българския данъкоплатец, който е третиран по различен начин от европейския. Ние все пак сме също европейски данъкоплатци и европейските пари, които идват в България също са донякъде от нашия джоб, защото и ние имаме вноска за тях. Значи като европейски данъкоплатци няма да ни вземат парите, но като български данъкоплатци могат и да ни ги откраднат, голяма работа. И затова пак се връщам на бюджета – когато се говори за Бюджет 2009, за него трябва да се говори през 2007 – 2008 на базата на това какво искаме да постигнем в държавата, каква е политическата програма на държавата, кои са приоритетите на държавата, кои са големите проекти на държавата, кои са малките проекти на държавата, по колко пари трябват за тези проекти.
Водещ: А според вас тази дискусия е закъсняла?
Александър Божков: Няма дискусия. Разбрахте ли от заседанието в Банско кои са приоритетните области за харчене на държавните пари? Не. Пак си говорим нещо, някакви цифрички по отношение колко ще се вдигне минималната заплата. Кое е приоритетната област, къде ще отидат парите през 2009 година? За кои проекти държавни? В здравеопазването кои са проектите, за които ще отидат парите, за да може българският гражданин да живее по-добре? В отбраната кои са проектите, за които отбраната иска пари за тази година, така че армията ни да е по-силна?
Водещ: Въпроси, на които ще търсим отговори. Благодаря ви много за това участие в „Преди всички”. Икономическият анализатор Александър Божков.



Гласувай:
0



1. анонимен - Алекс
28.07.2008 18:55
Господин Божков всичко, което сте казали в това интервю пред БНР е вярно и ясно. Едно нещо има, което никъде не се казва и на никой не му е ясно: какво може да направи обикновеният, честен български гражданин за да промени тази ситуация към по-добро?
цитирай
2. анонимен - Към по-добро
31.07.2008 18:29
Отговор на горния пост- да се гласува правилно, не за бойко борисов и немуподобни(бимената на споменатия господин са с малка буква, поради "уважението"което изпитвам към него)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893189
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832