Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 15:07 - ДЕНЯТ НА ...
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 2301 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2009 10:47


Име:  Александър Божков

Години:  57

Професия: машинен инженер

Организация: Център за икономическо развитие

Позиция: Съпредседател

 

Денят ми започва в 6.00 часа

Преди 09.00 - Спокойно закусвам със семейството си, размотавам се из къщи.

09.00 - Отивам на работа, а след това нямам постоянен работен режим. Основната ми работа е в Центъра за икономическо развитие. Но имам най-различни ангажименти.

11.00 - 19.00 - Водя курс по “Изкуство на преговорите” в НБУ, преподавам в УНСС, водя предаването “Музика за душата” в Дарик радио, имам седмични колонки в „Труд” и „Дневник”, консултант съм на различни фирми. Освен това, гледам да не се преуморявам и да си осигурявам свободно време.

След 19.00 - Вкъщи имам лаптоп, в Центъра имам компютър и часът от денонощието няма никакво значение. Понякога си пиша статиите в 4 часа сутринта.

 

От колко години сте в бранша и от кога работите в организацията?

- Основател съм на Центъра за икономическо развитие през 1997 г. и оттогава съдбата ми е свързана с него. С икономическите проблеми се занимавам от 1992 г., когато станах първият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. После, като депутат, бях зам.председател на Икономическата комисия, а в две правителства бях вицепремиер по икономическите въпроси и министър на промишлеността. После бях главен преговарящ с Европейския съюз. От лятото на 2000 г. съм де факто основно на работа в Центъра за икономическо развитие.

 

Каква е работната ви философия?

- Две прости правила:

Превърни хобито си в основна професия. Наистина гледам да правя това, което искам в момента. Така някое от тях ти се прави най-много, другото малко изостава, а после наваксваш.

След 50-годишна възраст тепърва не се прави кариера. Работи не повече от половин ден и намирай време да се забавляваш, защото не ти остава много време!

 

Какво означава за вас думата “бизнес”?

- Не звучи добре, поради лошия смисъл, с който е натоварена у нас. Всеки, който не може да каже как точно си печели парите, се обявява за бизнесмен. Предпочитам по-точните наименования – предприемач, индустриалец, търговец.

 

Какви са качествата на добрия бизнесмен?

- Работи повече от подчинените си.

- Спазва договорите.

- Търси устойчиви, а не моментни печалби.

И другаде съм казвал, аз смятам, че българският бизнес се справя отлично и целият растеж, който има в държавата, се дължи на частния бизнес, но за жалост този растеж не е достатъчен.

 

Какво мислите за етиката в бизнеса?

- Без етика няма истински бизнес отношения. Има далавера.

 

Как се справяте с кризисни ситуации в работата?

- Трудно се справям. Търся помощ и съвети от екипа и от приятели. Но знам, че ще се справя накрая.

 

Кое е за предпочитане - подчинен или началник?

- Зависи от характера на човека. Някои се чувстват най-добре, ако друг взема решенията и носи отговорността. Други не могат да понасят някой да им разпорежда. Вероятно най-добрият вариант е да си относително голям и самостоятелен началник, но все пак да има някой до или над теб, с когото да споделиш отговорността.

 

Какво мислите за младите хора?

- Мисля, че по-възрастните хора по условие не са доволни от младото поколение. Все му намират кусури и забравят, че когато са били млади и те са имали подобни слабости. Затова не питайте старите за младите.

 

Смятате ли, че има криза с кадрите?

- Има криза и тя е очевидна. Причините са две. Първо, образователната система е безнадеждно остаряла и неадекватна. Второ, качествените хора намират мястото си по-лесно в чужбина.

 

Колко пари трябва да има човек, за да може да се нарече богат?

- На предприемача парите никога не му стигат, защото ги реинвестира в бизнеса. Той брои богатството си в активи, брой работници, продажби, пазари.

На този, който харчи чужди или лесно спечелени пари, пак не му стигат, защото апетитът идва с яденето.

 

А вас какво ви изкушава?

- Иска ми се да стигна до положение, в което няма да има нужда да работя, за да издържам семейството си. Да си имам къща с дворче, а под асмата удобна маса и лаптоп върху нея, за да се забавлявам с четене и писане. Около мен да тичат внуци, а жена ми да се радва на цветната си градинка.

 

Как се справя една жена в мъжкия свят на бизнеса?

- Днес, в България, жените са по-успешни в бизнеса от мъжете. У нас няма дискриминация по полов признак, но пък жените използват всички предимства на пола си, за да прогресират по-бързо.

 

Каква кола имате и за каква мечтаете?

- Имам служебна Хонда CR-V. Не мечтая за друга. Колата не е лукс, а превозно средство. Щом ме вози бързо и удобно от едно място до друго, какво повече да искам!? А за софийските улици непременно трябва да е висока и 4х4.

 

Какво е за вас изкуството и кое изкуство харесвате?

- Изкуството е върховно удоволствие. Дори и само да го възприемаш пасивно. А тези, които творят изкуство, са благословени от Бога. А музиката е най-върховното изкуство.

 

В какви дрехи се чувствате най-комфортно?

- В меки. През лятото ходя по тениска от трико, през зимата – с мек и топъл пуловер. Дънки целогодишно. Ризи, вратовръзки и костюми вече нямам. Това е едно от най-големите постижения в живота ми.

 

Любима напитка/и?

- Сутрин – кафе. На обед – Кока кола лайт. На вечеря – прясно изцеден сок. Мога да преживея до края на дните си, без да близна алкохол.

 

 

Списание "твоят БИЗНЕС" - декември 2008




Гласувай:
0



1. zaw12929 - Колега по професия
05.01.2009 21:45
вие загърбихте инженерството, не е беда,
но... загърби го младежта, институтите преминаха все на информационно- технологични спезиалности, сринахме икономиката и как ще продължим? Господ, като БИП безсилен ли е да да направи онова, което да ни тласне напред, като уволнихме офицерите на производствените единици- нжееенрите. От това блато ниска пройзводитеност как ще излезем. Не е достатъчно да си политик. Трябва и да си инженер. И не с купена диплома. Поздравявам Ви и Ви желая здраве и нови идеи!
цитирай
2. rotazia - Музиката е най-върховното изку...
06.01.2009 09:51
Музиката е най-върховното изкуство ! Да , точно така , тя е моето всичко ! Благодаря на Всевишния , че е толкова щедър !
цитирай
3. анонимен - Владимир Йосифов
06.01.2009 20:46
Пожелавам Ви под асмата да четете коментарите подписани.
Първа Стъпка - уважавай името си .
Втора Стъпка - уважавай ближния си.
.....
Дано да дочакаме да започнат да се учат.
Бъдете здрав !
Пожелавам Ви много години с близките си в малка къща с голям двор. Хубава гледка. Без съседи с каскети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885702
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832