Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 18:09 - Свежи идеи за преодоляване на кризата
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 11699 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2009 09:05


24 часа - 1 април 2009

 image

Междуведомствената комисия по туризма се събрала онзи ден под председателството на вицепремиера Ивайло Калфин (не знам дали си спомняте, но освен за външната политика в правителството на Сергей Станишев той отговаря и за икономическата такава, въпреки че има и министър на икономиката, наречен Петър Димитров). Та като се събрали там на тази междуведомствена комисия по туризма и като разбрали, че тази година кризата ще удари летния сезон по морето и чужденците ще бъдат значително по-малко, започнали да мислят как държавата да подпомогне този твърде важен отрасъл. След дълго умуване стигнали до гениалната идея правителството да разпореди на всичките си ведомства да изпратят на море или планина, но задължително в България, всичките свои чиновници, а държавният бюджет да заплати половината от ваканционния пакет, който българските туроператори и хотелиери ще изработят специално за тези държавноспонсорирани туристи. Като бонус пък чиновниците в отпуск ще получат един допълнителен безплатен ден на морето.

image

Ето това е истински антикризисен план, помислих си аз. Сравних го с онези осем странички с тривиални идеи, помпозно наречени „План на правителството за икономическа стабилност и напредък през 2009 година” , известни също като „План Станишев” и разбрах, че тепърва се откриват нови перспективи за преодоляване на финансовата и икономическата криза у нас.

Ето, например, всички знаем, че първият сектор, който беше ударен тежко от кризата у нас, е строителството. Затова предлагам междуведомствената комисия по строителството да се събере и да обсъди следната идея. Министерският съвет да вземе решение всяко ведомство да сключи договор със една или няколко строителни фирми да построят по един апартамент на всеки държавен служител. Държавният бюджет да поеме половината от цената на апартамента, а съответната строителна фирма да предостави като бонус на всеки новодомец чиновник по един гараж. С тази антикризисна мярка ще бъде спасен строителният бранш, ще бъдат създадени хиляди работни места и на мястото на оттеглилите се английски и руски купувачи на апартаменти ще имаме цяла армия от български чиновници.

Друга идея за справяне с кризата, този път в шивашкия бранш. Събира се междуведомствената комисия по текстила и шивашкото производство и взема решение всяко ведомство да сключи договор със съответна шивашка фирма, която трябва да ушие по един нов костюм на всеки държавен служител, като сакото се заплаща от държавния бюджет, а панталона (или полата) са за сметка на чиновниците. Като бонус, производителите на облекло подаряват на всеки служител шапка. С тази антикризисна мярка ще предотвратим затварянето на десетки шивашки цехове и предприятия, а държавните ни служители ще пътуват до Брюксел, облечени по най-последна мода. Също така ще бъде даден тласък на шапкарството, един подотрасъл, който отдавна е в криза.

Малко повече фантазия е необходима за преодоляване на кризата в черната и цветната металургия. Там междуведомствената комисия ще трябва да предвиди по-широка гама от антикризисни мерки. Държавният бюджет може да поеме например петдесет на сто от цената на желязна ограда или на меден покрив за родните селски къщи на чиновниците от централните ведомства.Притежаващите индустриална или земеделска собственост държавни служители или техните роднини, при които не се установява конфликт на интереси, могат да получат от бюджета половината от финансирането за изработване на халета и оранжерии от метални конструкции.  Сигурен съм, че междуведомствената комисия по черната и цветната металургия ще открие при кои чиновници да пласира и залежалата ламарина, и електролитната мед, дори и наличния цинк и кадмий на блокове.

Призовавам лично премиера Сергей Станишев да набележи график за заседанията на всичките междуведомствени комисии в следващите две седмици, после да обобщи направените радикални предложения и да обяви пред изстрадалия български народ новия „План Станишев 2”, който не само ще гарантира излизането на страната ни от кризата, но ще даде пример за спасението на целия цивилизован свят.



Тагове:   едно,


Гласувай:
0



1. анонимен - Др. Сергей Дмитриевич
31.03.2009 18:27
е человек зАнят. Няма време той да крои антикризисни мерки.
:)))
цитирай
2. анонимен - Смях
31.03.2009 23:14
Това правителство такъв ще ни го...., че ни е бедна фантазията.
Г-н Божков, какво мислите за стабилността на валутният борд ?
цитирай
3. анонимен - много важно!!!
31.03.2009 23:15
За спасяването на алкохолната индустрия да се плаща от бюджета всяка трета ракия! А след всяка пета - бонус салатка.
цитирай
4. анонимен - винаги съм си знаела
01.04.2009 11:12
че проблема на тази държава е огромното количество чиновници, които за да има какво да правят сами си създават проблеми и проблеми на всеки нормален човек. Дори си мисля,че ако световната криза е финансова, българската ще бъде чиновническа поради неудържимото размножаване и инфлация на чиновници
цитирай
5. анонимен - Още една възможност
01.04.2009 11:14
Г-н Божков, а как виждате мерките за справяне с демографската криза - пак ли ще е един път "пробвам" аз, а следващият път "пробва" държавен служител.
От друга страна дори и всички да се "пробваме" на Масларова, предполагам няма да се получи ефект, независимо от предполагаемата готовност от нейна страна.
Ето има проблеми дори и за плана "Станишев 2".
цитирай
6. анонимен - за мнение
01.04.2009 21:35
г- н Божков парите в държавата свършват може би станишив и гоце ще трябва да напечатат нови. Какво е вашето мнение относно съмненията за предстояща инфлация?
цитирай
7. mem - анонимен 3
09.04.2009 17:17
:)))
Алкохолната индустрия е последното спасение на българския гражданин. Тя ще умре последна.
Иначе и аз съм съгласна да ни почерпят. Заслужихме си една ракия през последните 20 години. То и без това останахме една софра хора.
цитирай
8. анонимен - Гей Станишев вече да се нарича Гений
13.04.2009 23:30
Чета и се възхищавам на др. Гений Станишев. Вчера пак така - четох как мъдро се е справил с кризата на бат Бойко с изчистения вече боклук. Толкова млад, а вече мъдрец и вожд!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885647
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832