Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2007 17:09 - Лошо развитие
Автор: albosh Категория: Бизнес   
Прочетен: 5822 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2007 17:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Александър Божков: "Изгубихме темпото на реформите" image


Центърът за икономическо развитие, в качеството си на партньор на Световния икономически форум, представи днес доклада „Глобалната конкурентоспособност – 2007- 2008”.

Според данните най-конкурентната икономика в света е САЩ, като причините са комплексни – доброто функциониране на пазара и агресивното въвеждане на иновативните решения.

Що се отнася до България – ситуацията е доста разочароваща, обявиха експертите от ЦИР. Страната ни слезе с 5 места спрямо класирането си през 2006 година и в момента заема 79 място (от 131 държави). По думите на Александър Божков, съпредседател на Центъра, България има положително развитие по отделните показатели, но като цяло темпото е по-бавно спрямо останалите страни в Източна Европа и ЕС. Новите членки в ЕС забавят развитието си и това е следствие от липсата на хъс за реформи, обясни г-н Божков. Този процес засегна най-силно България, Унгария и отчасти Полша. В тези страни на преден план в момента излизат проблеми, които не са обект на преговорите с ЕС, а именно забавената административна реформа и реформата в областта на публичните финанси, както и прекият сблъсък с европейския пазар.

В сравнение с предишни години България е била на най-добрите си позиции през 2004 година, стана ясно по време на представянето на доклада. Следващите години обаче е налице низходящата тенденция.  

По отделните индикатори страната заема 109 място по показател ефективност на институциите за изграждане на конкурентоспособна бизнес среда. Започването на бизнес у нас отнема средно около 30 дни, необходимите документи са над 10. Силно изоставяме и по показателя „въвеждане на иновации” – 88 място. Още по-тежка е ситуацията на този показател на фирмено ниво – 119 място. Ако се погледне структурата на износа, основно перо, 18 години след началото на прехода, остава износът на стомана от "Кремиковци". „През всичките тези години не можахме да внедрим и произведем нещо ново и съвременно, което да продаваме на световните пазари”, обобщи още Александър Божков. Правителствените разходи за иновативни изследвания са едва 0,11% от БВП, спрямо 0,6% от БВП, което е средното за ЕС. На фирмено ниво разходите са 0,38% за България и 1,2% - средно за европейските компании.

Методологията на доклада се основава на анкети сред ръководители на бизнес организации (за България са интервюирани 100 ръководители на компании), обясни д-р Анелия Дамянова, старши експерт в ЦИР. За изготвянето на класацията се използват над 200 индикатора, по-голямата част от които са качествени. „Икономиката на страната се развива добре, когато бизнесът смята, че се развива добре”, коментира Александър Божков този факт и заяви, че субективизмът в случая е маловажен.

По показател „съотношение между работна заплата и производителност на труда” страната се нарежда на 38 място. Този факт не е изненада – производителността на труда у нас е 9 пъти по-ниска спрямо средното за някои сектори на производство в ЕС. Доходите ще се повишат, само когато се повиши производителността. Ако заплатите се повишат автоматично – ще се влоши макроикономическата стабилност.

Именно макроикономическата стабилност е сред най-добрите позиции на България в класацията за 2007 година (47 място). Предимства на страната ни са държавният излишък и добрата нормативна база. Добрите закони, които имаме, обаче не се спазват.

Спад регистрираме и по показател „образование и квалификация” (66 място). Българската икономика губи едно от основните предимства – на сравнително евтина, но високо образована работна сила, са изводите на експертите от ЦИР.

Спадът на конкурентосособността на българската икономика не е грешка само на фирмите, заяви Александър Божков. Липсва необходимата симбиоза на фирмено и правителствено равнище, за да се въведат политики, които ще доведат до подобряване на ситуацията.




Гласувай:
0



1. prayer4eto - Здравейте, г-н Божков.
01.11.2007 13:09
Понеже много често напоследък се споменава тази прословута "производителност", бих искал да ви помоля за информация - има ли някъде по отрасли в табличен вид производителността за България и съответно какво са средните стойности на ЕС? Да ги видя черно на бяло и да си правя изводите ...
цитирай
2. albosh - на prayer4eto
01.11.2007 16:19
През лятото на 2007 по поръчка на Министерството на икономиката и енергетиката разработихме подробен доклад за конкурентоспособността на българската преработвателна промишленост. Там подробно са разгледани отделните сектори, производителността, износа, вноса, технологичното ниво и пр.. Този доклад е собственост на министерството и трябва те да решат да му дадат публичност. Иначе много различни данни можете да намерите в сайта на Центъра за икономическо развитие www.ced.bg.
цитирай
3. анонимен - Едно време крадяхте а сега сте много ...
04.11.2007 19:16
Едно време крадяхте а сега сте много загрижен за темпа на реформите,а?...в затвора ви е мястото
цитирай
4. rimij - .
05.11.2007 19:34
stoyanski - бегай в хола, налей една ракия и си пускай Славиту.
Поздрави за albosh.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886143
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832