Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 13:58 - actualno.com
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 1705 Коментари: 0 Гласове:
0



Пада производителността на труда в България
image
България не може да развие износа си, защото не произвежда конкуретноспособни стоки. Снимка: sxc.hu
 
 
 
 
 
 

 
Вносът и износът, както и производителността на труда в България намаляват през първата половина на годината, в сравнения същия период на миналата година, изтъкна Александър Божков при представяне на доклада на Центъра за икономическо развитие за икономиката на България към края на полугодието на 2007 г..

Божков изтъкна, че намалената производителност на труда е резултат от липсата на държавна политика. В момента преди всичко частният сектор осигурява производство в България и той работи на ръба на своите възможности.

България не може да развие износа си, защото не произвежда конкуретноспособни стоки. И това е една от причините Румъния да ни изпреварва, отбеляза Божков. Според прогнозите на Центъра дефицитът по текущата сметка до края на годината ще достигне 20 на сто.

Експертите на Центъра обаче смятат, че дори дефицит по текущата сметка от 30% няма да се отрази отрицателно на Валутния борд у нас. Според доклада на Центъра, показателят на бизнесклимата у нас продължава да е висок, расте добавената стойност на икономиката, инфлацията е умерена и нараства броят на наетите лица.

Но въпреки подобряването на бизнессредата преките чуждестранни инвестиции в страната за първото полугодие на тази година са почти 10% по-малко от същия период на 2006 г. Те се изчисляват от експертите на Центъра на 1,5 милиарда евро при 1,7 млрд. евро през миналата година.

Докладът сочи още, че в България не се подобрява административното обслужване на фирмите, страната изостава с иновациите. Друг извод в доклада сочи, че администрацията няма достатъчно готовност да защитава националните интереси в екологията.

България продължава да изостава в прилагането на мерки за ефективно използване на енергията, както в индустрията, така и в бита. Продължава кризата в транспортния сектор, а балансът в туризма е отрицателен.

Приходите от чуждестранни туристи за периода януари - април са 336,7 милиона евро, което е 14% повече от същия период на миналата година. Чувствително нарастват разходите на български граждани в чужбина, като за първите 4 месеца на 2007 г. те надхвърлят 389 милиона евро.

image
Дефицит по текущата сметка от 30% няма да се отрази отрицателно на Валутния борд у нас. Снимка: sxc.hu
Така отрицателният баланс в туризма е около 52 милиона евро. Докладът акцентира още на административните проблеми в страната при изразходването на средствата от ЕС и в субсидиите в земеделието.

Секторите с най-много фирми в "добро здраве" са финансовите услуги, операциите с недвижимо имущество и, струва си да се отбележи, развиващите дейности в областта на образованието, здравеопазването и социалните услуги, се отбелязва в доклада на Центъра.

Впрочем, някои други индикатори също свидетелстват за "раздвижване" в този доста стагниран и подценяван през годините сектор. След присъединяването на България към ЕС продължават усилията за подобряване на бизнес средата и административното обслужване на българските предприемачи.

За съжаление стартирането на бизнес и по-специално регистрацията на дружествата в България продължава да отнема значително време и разходи, един от сериозните изводи в изследването. Този проблем не бе решен с новия Закон за Търговския регистър, тъй като влизането му в сила беше отложено за пореден път.

Забавянето оказва негативно влияние върху бизнес средата и процедурите по вписване на дружествата. Независимо от сериозните усилия и хармонизирането на законодателството с европейското в областта на обществените поръчки, това е една от сферите, където са налице сериозни проблеми и съществува голям корупционен риск.

Все още равнището на корупция остава сравнително високо и e пречка за нормалното развитие на пазарните отношения, изкривява конкуренцията и ограничава притока на чуждестранни инвестиции, се подчертава в доклада.

По отношение на доходите експертите от Центъра подчертават, че краят на полугодието на 2007 година се характеризира с интензивен натиск за повишаване на заплатите от страна на редица професионални групи от публичния сектор - лекари, учители, социални работници и др.

image
Приходите от чуждестранни туристи за периода януари - април са 336,7 милиона евро. Снимка: sxc.hu
Искания за повишаване на заплатите отправиха и работниците от реалния сектор, предимно заети във фирми с публично участие - градски транспорт, металургия и др. Допълнителният разход за заплати според синдикалните предложения бе оценен на около 1.2 млрд. лева.

Новата Наредба за регулиране на доходите в дружествата с над 50 на сто държавно участие също създава потенциални рискове за субективизъм и либерализиране на разходите в обществения сектор.

Може да се очаква, че тези конфликти ще дадат отражение върху политиката на доходите до края на годината и ще създадат рискове както за балансиране на държавния бюджет, така и за конкурентното равнище на цената на труда.

В доклада се отбелязва, че кредитирането бележи сериозен ръст по всички видове кредити, като водещо перо е фирменото кредитиране (16.41 млрд. лева или 68.3 на сто от всички кредити).

В края на март 2007 г. заемите, предоставени на домакинствата у нас, са 9.29 млрд. лв., което е с 2.67 млрд. лв. повече в сравнение с март 2006 г. Лихвените равнища остават стабилни, след приемането на България в ЕС. БНБ увеличи минималните задължителни резерви от 8 на 12 на сто.

Инфлацията на България е единственият проблемен показател за приемане на страната в еврозоната. От гледна точка на изискванията за поддържането й на равнище не повече от 1.5 пункта над средната за трите страни членки с най-ниска инфлация и времето, необходимо за постигане на това равнище, 2010 - 2011 г. е най-реалистичният срок, в който страната може да приеме единната европейска валута, е един от основните изводи на доклада на Центъра за развитие на икономиката.



Тагове:   actualno,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2894817
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832