Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 15:05 - От dnevnik.bg
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 1899 Коментари: 0 Гласове:
0



image ЦИР: Вдигането на пенсиите е купуване на пенсионерски гласове
Автор: "Дневник"
днес, 14:18
Предстоящото увеличение на пенсиите от 1 октомври с 10 на сто беше определено от съпредседателя на Центъра за икономическо развитие и бивш министър на промишлеността Александър Божков като държавно купуване на гласове. Вместо да дават по 20 лв. в пликче на изборите, ще раздадат на пенсионерите по една пенсия в пликче точно преди изборите, каза на пресконференция Божков, цитиран от БТА.

Той и другият съпредседател на центъра Георги Прохаски представиха доклад на центъра за икономиката на България към края на полугодието на 2007 г. По прогнози на центъра, икономическият ръст на страната за 2007 г. се очаква да е 6.5 на сто - 6.6 на сто.

Проблемни области, според центъра, са намаляването на темповете на растеж на производителността у нас и продължаващото отрицателно салдо на външната търговия на България. Отрицателното салдо е достигнало 29 на сто от брутния вътрешен продукт към края на 6-месечието на тази година, каза Прохаски. Според Александър Божков, намаляването на износа се дължи на липсата на конкурентни български стоки. За 17 години най-голямото перо в българския износ е стоманата на "Кремиковци", припомни Божков. Не можахме от тези стоманени пръти и ламарина поне една кола да сглобим, допълни той. Ниската покупателна способност на българина е причина за намаления внос, смята Божков.

Божков каза, че ще изчака да види в окончателен вариант текстовете за въвеждането на плоския данък от 10 на сто и тогава ще коментира. Принципно обаче, приходите от данък общ доход имат символично значение за бюджета, значението на въвеждането на този данък е по-скоро свързано с цялостното отношение на хората към икономиката, бюджета и данъците в страната.

Предсказуемостта в управлението на една европейска държава я отличава от другите, каза Божков. Как да си планира бизнесът дейностите, а хората - живота, след като правителството приема неща, които до вчера тотално е отричало, попита Божков


Тагове:   BG,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893114
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832