Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 13:42 - От express.bg
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 1063 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Общият показател на бизнес климата с 20% по-висок от 2006 г.
  30 Юли 2007 | 12:44

Общият показател на бизнес климата към края на полугодието е с близо 20% по-висок от юни 2006 г. Това е изводът в доклада на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), представен днес. Общата експертна оценка за икономическото развитие на България е положителна и процентният растеж надвишава очакванията. Нивата на бизнеса се покачват в секторите промишленост и услуги, съобщи Георги Прохаски от ЦИР. Експертите прогнозират цялостен ръст на икономиката от 6.5% за 2007 г. и това ще надвиши предварителните очаквания, предаде Лев.бг.

Проблемните области се отнасят до намаляване темповете на растеж на производителността, дори се наблюдава реален спад. Според Прохаски, причината е в нискоквалифицираната работна сила, която дава нисък продукт. По думите му въвеждането на нови технологии и допълнителна квалификация е наложително. Според Александър Божков, причината е в отсъствието на държавна политика. Частният сектор изцяло движи растежа на икономиката, но възможностите му не са толкова големи без цялостна политика на държавата, допълни той.
Другата проблемна зона е отрицателното салдо на външната търговия. Наблюдава се огромен спад основно в износа, а по думите на Божков най-голямото перо на износ е стомана от „Кремиковци”.



Тагове:   BG,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893744
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832