Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 13:44 - От focus-news.net
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 1669 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.07.2007 13:54


От Центъра за икономическо развитие предвиждат около 20% дефицит по текущата сметка от БВП
image
image
image
30 юли 2007 | 12:31 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. От Центъра за икономическо развитие предвиждат около 20 процентов дефицит по текущата сметка от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бе представен докладът на центъра за състоянието на макроикономиката през първото полугодие на 2007 година, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
За първите 5 месеца на 2007 г. дефицитът по текущата сметка нараства на годишна база от 7 на 9,7 на 100 от годишния брутен вътрешен продукт, като над 9,7 на 100 от влошаването на дефицита по текущата сметка - с 838,6 милиона евро - се формира от нарастването на дефицита на търговското салдо, както и от намаляването на положителните салда по текущи трансфери и по нетния доход. Благоприятен е приносът само на салдото по услугите, което продължава да е отрицателно, но се свива.
Номиналните темпове на износа и вноса на стоки намаляват значително за първите 5 месеца на годината в сравнение с темповете на същия период миналата година, отчитат от центъра. При вноса темповете се различават с около 2 пъти, докато при износа разликата е около 5 пъти.
Според съпредседателя на центъра Александър Божков една от причините за намаляването на износа е “липсата на адекватна държавна политика в сектора”. "Икономическият растеж на страната се дължи единствено на частния бизнес, който работи на ръба на възможностите си", коментира Божков. По думите му държавата по никакъв начин не улеснява въвеждането на нови технологии и инвестициите в квалификация на персонала.
Наблюдава се тенденция ускоряването на темповете на растежа на производството в промишлеността през тази година да е по-бавно, в сравнение с миналата. Въпреки, че безработицата в страната намалява, се наблюдава по-ниска производителност в сравнение с миналата година, което говори, че работната ръка не е ефективна.
Като цяло обаче оценките за икономическото състояние на страната ни са положителни. От Центъра за икономическо развитие очакват ускорен общ икономически растеж за второто тримесечие около 6,6-6,7%. В подобен диапазон вероятно ще бъде и икономическият растеж за цялата година. Наблюдава се и подобряване на бизнес-климата в страната.
На въпрос защо крупните чуждестранни инвеститори се отдръпват от нашата страна, Божков коментира, че така или иначе инвеститорите непрекъснато се движат и “при най-малкото разколебаване се местят”. Според него в момента Румъния е много по-привлекателна за чуждите инвеститори, заради по-добрата правителствена политика в сектора. “Вярно, че чуждестранните инвестиции тази година у нас са видимо по-малко от предходната, важното, обаче, е, че България в момента е привлекателна за чужди инвестиции. Нека сами не създаваме паника, за да не изгубим интереса на инвеститорите”, каза Божков.
Марта МЛАДЕНОВА



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893385
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832