Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2008 06:10 - План за действие, действие без план или просто план-график
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 2655 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 10.08.2008 12:55


Научихме, че на заседанието си миналия четвъртък българското правителство било приело оня План за действие, който трябваше да бъде отговор на Доклада на Европейската комисия от 23 юли. Съобщиха го официално, дори и на уеб страницата на Министерския съвет излезе съобщение, в което буквално се казва следното: „Планът за действие, представен от вицепремиера Меглена Плугчиева, е около 200 страници. В него са разписани конкретните мерки, отговорниците и сроковете за изпълнението им. Всички министри са направили много точен анализ на констатациите и критичните бележки и се декларира воля да реагираме адекватно на препоръките на ЕК.”

Като едни интересуващи се от европейското бъдеще на България хора, ние веднага потърсихме тези толкова важни за целия ни народ двеста страници, да ги прочетем, да помогнем, ако трябва, да ги разкритикуваме, ако не са както трябва написани, изобщо да се информираме и да реагираме. За съжаление не ги открихме никъде. В дневния ред на откритото заседание на Министерския съвет от четвъртък изобщо не фигурираше такава точка. В дневния ред на закритото заседание на същия този Министерски съвет от същия този четвъртък пак не ги намерихме. Много таен план за действие ще е бил.

Допълнителното ни разузнаване установи, че двестата страници на Меглена Плугчиева са били обсъждани на така нареченото „оперативно заседание” на Министерския съвет в четвъртък. Оперативното заседание е изобретение на Сергей Станишев. На такова заседание се събират министрите, обсъждат нещо, разговарят си, но не взимат официално никакви решения. Та на такова оперативно заседание са обсъдили плана за действие (известен още като екшън план!) и съответно този план ... още не е приет. През идващата седмица ще се уточнят за последно думичките, изписани в тези двеста страници, после ще се преведат на английски или френски и ще се изпратят на Европейската комисия. Остава да разберем кога и българското население ще узнае съдържанието на този толкова важен план.

Междувременно успяхме да се сдобием относително лесно с един друг важен документ, който всъщност е или част от прословутите двеста страници на Меглена Плугчиева, или е приложение към тях. Той носи дългото и сложно име „График на неотложните мерки и действия на правителството, допълващи Плана за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за периода август – декември 2008 г.” След това помпозно заглавие, читателят вероятно очаква да последва разписание по дни за залавяне на поръчковите убийци, разбиване на бандите, разобличаване на корумпираните висши чиновници и министри, подготвяне на належащи промени в Конституцията, нов или силно променен Наказателен кодекс, реформиране на МВР и изобщо всякакви действия, намиращи се в компетенцията на изпълнителната власт, на министрите от кабинета, особено на министрите на вътрешните работи и правосъдието и подчинените им служби, на самия министър-председател.

Вместо това графикът започва успокояващо с предвидени ... наблюдателни функции. Първите осем точки възлагат на Министъра на правосъдието да наблюдава какво прави Висшият съдебен съвет (ВСС) и Инспекторатът към същия този Съвет, да наблюдава дали Комисията за борба с корупцията към същия ВСС си публикува докладите и да наблюдава дали се движат и накъде се движат делата от особен обществен интерес. Освен това Министърът на правосъдието ще наблюдава дали прокуратурата работи ефективно и ще предлага да се уеднаквява практиката на съдебните органи.

Както забелязвате, на правосъдния министър му е възложено да си върши обичайната работа, която е негово задължение като председател на Висшия съдебен съвет, но това е вкарано в таблична форма в уж спешния график.

На Министъра на образованието и науката пък е възложено да прави „инцидентни проверки за спазване на Закона за народната просвета по отношение на предоставяне на образователни услуги срещу заплащане при наличие на конфликт на интереси”. Очевидно такива проверки досега не са правени дори и инцидентно, та тепърва по графика той ще трябва да тича из страната и да стряска корумпираните учители с инцидентни проверки.

Министърът по европейските въпроси има още по-спешна задача. На Гергана Грънчарова, която си няма никаква собствена администрация, и е поверено „осигуряване на граждански мониторинг върху работата на институциите, свързана с показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност”. Значи до края на тази година симпатичната министърка трябва като квачка да събере около себе си неправителствените организации и протестиращите неорганизирани граждани и да ги насочи да контролират съда, прокуратурата, полицията, следствието и другите подобни прозрачни и отворени към обществото институции.

Министърът на финансите пък трябва да проверява търговските обекти, предлагащи акцизни стоки (Другите търговски обекти и неакцизните стоки могат да се крадат необезпокоявано!), както и да започне най-после да проверява имотното състояние на подведомствените му данъчни и митничари.

Като най-важна задача на Министъра на вътрешните работи е възложено да разработи „програма за обучение на разследващите полицаи с практическа насоченост”, каквото и да значи това. Можем само да се чудим какво са правили тези разследващи полицаи досега само с някакви теоретични насочености. Всъщност знаем.

Спирам дотук с четенето на съществуващия график към все още несъществуващия план за действие. Оставям на вас да си четете и да се забавлявате със следващите до тринадесет страници на графика, които можете да намерите на

http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=16197&category=5

Оставям ви и сами да решите колко силно ще бъде впечатлена Европейската комисия от подобни план-графици.


ВНИМАНИЕ!!!

Само часове след като качих този постинг в блога си, на страницата на правителството се появиха всичките 200 страници на доклада. Можете да ги видите на 
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0037&n=000062&g=

Очевидно някой на "Дондуков" 1 чете блоговете.

Това е голяма стъпка напред! Браво!



Тагове:   действие,   график,


Гласувай:
0



1. krassko - Ще се впечатлят, къде ще ходят
10.08.2008 07:42
Аз лично съм впечатлен. Хванаха телефонните терористи от Централна гара и влака Варна - София. Много можем и кадърни хора си имаме.
А от Европейската комисия най после трябва да разберат, Че България е Космическа държава и за да се промени нещо ни трябват Космически години.
цитирай
2. анонимен - Пословица
10.08.2008 09:47
Vision without action is a daydream. Action without vision is a nightmare.
цитирай
3. ren - ------------
11.08.2008 13:44
лелеййй...ама наистина ли ги четат?!...ама и моите глупотевини ли?
хак им е!!!
:))
цитирай
4. анонимен - план за действие - това да не е Априлското въстание
12.08.2008 20:59
или т.н. тезиси на ТЖ - те друго не знаят и не могат защо не си ходят да си папкат парите на изток и запад, абе Божков, наистина ли смяташ,че нормален човек ще чете и разсъждава в/у тези 200 стр. еквилибристика и прказки от 1001 нощ - най-малко пък някой от Брюксел ще ги чете, особено ако ги е превеждал някой като асистените на Вигенин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2892622
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832