Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2008 05:44 - Два сценария за България и кризата
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 1894 Коментари: 0 Гласове:
0



Вестник ТРУД -4 октомври 2008

Световната икономическа криза е факт. Не е ясно, обаче как ще се развие тя и доколко опитите чрез държавна намеса тя да бъде овладяна ще са успешни. Принципно съществуват два сценария за това, което предстои да се случи:

А. Световната икономика да преодолее относително бързо настоящата криза.

Б. Световната икономика да изпадне в дългосрочна криза.

Нека да се опитаме да предвидим какво ще стане с българската икономика при двата сценария:

А. Ако световната икономика преодолее относително бързо настоящата криза:

1.      Инерцията на българския растеж ще позволи, дори и с известно намаляване на темпа, нашата икономика да продължава да се развива във възходяща посока.

2.      Финансирането на българските фирми ще стане по-трудно за известен период от време, но в средносрочен план това ще има положителен ефект и ще позволи да се случи това, за което напоследък ни съветват - „охлаждане” на икономиката ни.

3.      Уроците от възникването и евентуалното успешно преодоляване на световната криза ще позволят и у нас да се възприемат политики и правила, които да гарантират стабилен растеж на икономиката.

Б. Ако световната икономика изпадне в дългосрочна криза:

1.      Притокът на чужди инвестиции трайно ще намалее и няма да може да компенсира търговския дефицит.

2.      Българските фирми ще имат сериозни затруднения при намирането на достатъчен финансов ресурс, поради което няма да могат да увеличат значимо своята конкурентноспособност.

3.      Нарастването на българския износ ще се забави, което директно ще доведе до намаляване или дори спиране на растежа на брутния вътрешен продукт.

4.      Влошаването на финансовото състояние на българските фирми ще направи невъзможно значимото увеличаване на доходите у нас. Това ще стимулира нови групи българи да търсят по-добре платена работа в чужбина и кадрово ще обезкърви допълнително българската икономика.

След като очевидно не можем да влияем върху хода на световната криза, остава ни само да се надяваме тя да свърши бързо. Веднага възниква въпросът, обаче, какво да се прави, ако кризата се проточи и се задълбочи. Тогава родината ни я очакват трудни дни, а може би и години. Задължение на сегашните и бъдещите ни управляващи, т.е. на всички отговорни политически сили, на БНБ, на работодателските, професионалните и синдикалните организации, е да не се отдават на молитви за къса криза, а да подготвят реални и разумни сценарии за България, ако положението в света наистина стане лошо.

Догодина има избори. Твърде вероятно е кризата да стане основна тема в предизборния дебат. Дори и само за това всички трябва да се напънат и да мислят отсега.

 



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886260
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832