Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2006 14:39 - Мисли преди кампанията - 12.8.2006 – “Демокрация днес”
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2836 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.09.2006 14:41



 

На 8 април 2006 година Националната конференция на Съюза на демократичните сили прие новата политическа програма – “БЛАГОДЕНСТВИЕ И СИГУРНОСТ” (“Нови времена, нови предизвикателства, нови възможности”). Тогава мнозина иронизираха това огромно усилие на една авторитетна група от политици и експерти, смятаха, че решенията по актуалната политическа ситуация, промените в устава и демонстрирането на единство вътре в СДС са по-важното в тази конференция.

Чувствам се длъжен да напомня тези събития отпреди точно пет месеца, защото днес именно програмата на СДС може да се окаже едно от най-важните оръжия в предизборната кампания за президентските избори. Номинирането на Неделчо Беронов за общ кандидат на десницата е голям успех, но самият той или щабът му, при скъсената от ранната дата на изборите кампания, едва ли ще имат времето и спокойствието да развият пълноценна собствена предизборна платформа и послания.

Няма никакво съмнение, че кандидат-президентската двойка ще трябва да се опре на политическите програми и послания, формулирани към момента от двете основни сили в десницата – СДС и ДСБ. 

Демократи за силна България разполагат с два важни програмни документа – предизборната си програма от парламентарните избори през 2005 година и така наречения “Договор за силна България”, сбор от точни и силни послания, но все пак  също от миналата година. Без да подценяваме дългосрочния характер на много от тезите в програмните документи на ДСБ, налага се да отбележим, че те са писани в края на четиригодишното управление на Симеон Сакскобургготски и затова “острието” е насочено повече към царя, отколкото към БСП.

СДС също може да предложи на кандидат-президентския екип предизборната платформа на ОДС от 2005 година. В нея има добри попадения, но като цяло тя си остана еклектичен и набързо сглобен документ, съдържащ идеи от недовършената голяма програма на СДС, както и послания, предложени от Демократическата партия, Гергьовден и тогавашното БЗНС на Яне Янев.

Всъщност единственият пълен и интегрален политически документ, който може да ползува Неделчо Беронов в кампанията си, е новата програма на СДС. Голямото достойнство на програмата, което я прави подходяща точно за тези президентски избори, е амбицията на авторите на текста да очертаят и принципите, и конкрените измерения на дясната политика за новия период, в който България навлиза с приемането ни в Европейския съюз. 

Защото ако има съдържателен дебат между Георги Първанов и Неделчо Беронов по време на кампанията, той ще се развива в две плоскости. Едната неминуемо ще бъде по темата за днешното статукво, за тройната коалиция, за ролята на Първанов в създаването и крепенето и. В този сектор от дебата кандидатът на демократичните сили ще има достатъчно аргументи, силни аргументи, но те ще бъдат аргументите на отрицанието.

Да се концентрира в подобен агресивен и нападателен стил, със сигурност  би било изкусително за всеки опозиционен кандидат. Тази игра ще играят и много други участници в кампанията – и Волен Сидеров, и номинираният от прокомунистическите формации, и всякакви маргинали, влезли в изборите на олимпийския принцип.  

Неделчо Беронов, не само заради собственото му достолепие, а и заради това, че  трябва да върне дългосрочно доверието в десницата на тези избори, не може и не трябва да злоупотребява с конюнктурата. Той има възможност в рамките на месец-два, до 22 октомври, да покаже преди всичко каква е алтернативата за България, дясната алтернатива.

Точно в това отношение програмата на СДС представлява наистина завършен и цялостен документ. Да припомним, че тя съдържа едно аргументирано обръщение към обществото за нуждата от нова дясна политика, после конкретно изброява ценностите и принципите, на които се крепи тази дясното мислене. Изброени са достатъчно конкретно за нуждите на една президентска кампания и следните специализирани виждания по:

·        Местна и регионална политика

·        Административна реформа

·        Икономическа политика

·        Аграрна политика

·        Екологична политика

·        Социална политика

·        Здравна политика

·        Политика към физическото възпитание и спорта

·        Младежка политика

·        Образователна, научна и културна политика

·        Политика по правосъдие и вътрешен ред

·        Външна политика и национална сигурност.

Независимо от ограничените прерогативи на президентската институция, видно е от всички проведени досега президентски избори у нас (и Първанов с успешната през 2001 година теза за “социалния президент” го доказа най-добре), че печелившият кандидат за президент трябва да има становище по всички въпроси, и на законодателната, и на изпълнителната власт. Различието в тези становища очертава и различните профили на кандидатите. Особено сега. Защото, както пише в същата тази програма на СДС:

Разделителната линия за ХХІ век не са идеологиите, а левите и десните конкретни политики в образованието, здравеопазването, сигурността и останалите сфери на обществен интерес. Важно става дали конкретните политики разчистват полето пред съзидателните индивиди или обслужват интереса на заговорниците срещу тях. Смяната на политическото съдържание на епохата налага СДС да прехвърли тежестта от борба за идеологически принципи към пряка защита на интересите на хората – конкретна, ежедневна и безотказна защита на бизнеса, творчеството или благоденствието на населеното място, в което свободният човек живее.”

Предлагането на успешна алтернатива за утрешния ден придава допълнителна сила към критиката на днешния. Като ползува посланията от програмата на СДС, Неделчо Беронов ще се отличава видимо от останалите участници в предизборния дебат, включително и от Георги Първанов, който за пет години в президентския кабинет не успя да произнесе нещо по-различно от голата фразеология на БСП.

Фактът, че новата програма на СДС беше написана само седем месеца преди президентските избори, дава и още едно важно предимство на щаба на Неделчо Беронов. Хората, експертите, работните групи, които сътвориха тази програма, са налице, организирани са, продължават да работят заедно и няма да има проблем с привличането им в кампанията, за да предложат такава редакция на вече формулираните политики, която да съответства на стила и съдържанието на президентския предизборен дебат.

С превръщането на програмата на СДС в основен документ за кампанията и, дай Боже, за следващия петгодишен президентски мандат, ще се сбъдне още един важен текст от тази програма:  

“Тази нова политика на СДС е за всички – тя облагодетелствува не само дясно мислещите, но и тези, които още събират кураж да посрещнат достойно предизвикателствата на новия век. Това е политика срещу мафията, беззаконието и корупцията, както и против всички обществени и политически кръгове, които искат да върнат страната в безпътицата от началото на прехода. От борец за премахване на комунистическата система през ХХ век СДС се превръща в архитект на свободата и представител на демократично мислещите през ХХІ век – на вярващите в себе си хора.”

 

 

 




Гласувай:
0



1. piccola - :)
06.09.2006 14:51
звучи добре.
добре написано, но слабо обосновано.
липсва алтернатива...
липсва идеология на свободното мислене:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886221
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832