Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2006 12:43 - Социална политика за шизофреници - 24 часа - 16.9.2006
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 3823 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 16.09.2006 08:57



БСП поиска  месечните доходи над 1400 лв. да се облагат с данък общ доход от 28%.

БСП поиска да се приспадат по-големи суми от облагаемия доход за отглеждането на деца.

БСП поиска ...

Доколкото ми е известно, председателят на БСП се казва Сергей Станишев. Ако не се лъжа, Сергей Станишев е също така и министър-председател на Република България.

Партията на Сергей Станишев непрекъснато предлага екзотични и популистки “социални” решения.

Правителството на Сергей Станишев не подкрепя тези решения. Още повече, заместник-министърът на финансите, отговарящ за данъците, се нарича Георги Кадиев и е от БСП. Той, обаче, също е против предложенията на БСП.

От друга страна, обаче, председателят на бюджетната комисия в парламента се нарича Петър Димитров и е важна фигура в БСП. Той пък не само подкрепя всякакви “социални” данъчни идеи на социалистите, но и често е техен гласовит генератор.

От съвсем друга страна, министър на труда и социалната политика в правителството на Сергей Станишев е Емилия Масларова. Същата Масларова е член на Висшия съвет на БСП. Като министър, другарката госпожа Масларова непрекъснато е извор на идеи за “по-социална” политика, винаги свързана със някаква сложна схема на намеса на държавния чиновник в живота на хората, при което се взема от едни, дава се на други, но не им се дава съвсем, а им се дава при определени условия, по преценка на чиновника, а за да получиш “социалната придобивка”, трябва да идеш да си извадиш куп документи и да се молиш на гишетата на други държавни чиновници ...

Правителството на Сергей Станишев, на което член е Емилия Масларова, обикновено не подкрепя “социалните” предложения на министърката. Там използуват като щит срещу нейните агресивни идеи министъра на финансите Пламен Орешарски (също от квотата на БСП) и вече споменатия негов заместник Кадиев.

Каква е тази “социална шизофрения” в БСП?

Отговорът на този въпрос е тъжно прост. Социалистическата партия иска да бъде лява. Така се надява да намери своето място в модерната политика на Европа. Само че не знае как да съчетае модерните леви идеи с любимите на електората и ретроградни комунистически внушения. Особено в навечерието на президентските избори, когато електоратът пак стана важен.

“Да вземем парите на богатите и да ги дадем на бедните!” звучи отлично за начало на кампанията на Георги Първанов (още един “социален” социалист).  Също така добре се пласира и “Да осигурим достатъчно помощи за децата!”. Можем да очакваме през следващия месец още цял кош подобни кънтящи лозунги, като например веднага да се вдигнат пенсиите, минималната заплата да стане 200 евро, безплатни учебници и анцузи за всички деца, безплатно здравеопазване, намаляване на цените на тока и парното и други подобни.

Междувременно, докато трае цялата тази тупурдия, тихо и незабележимо, зад пердето, правителството на председателя на БСП Сергей Станишев ще готви Държавния бюджет за 2007 година, в който ще се заложи бюджетен излишък, намаляване на разходите, ограничаване нарастването на заплати и пенсии, опростяване на данъчното облагане.

Предлагам на интелигентния читател да колекционира всякакви призиви, лозунги, предложения за промени в закони, пректостратегии и други такива официални изявления на дейци на БСП, прозвучали отсега до края на октомври. Успоредно с това предлагам на интелигентния читател да проследи подготовката и приемането от кабинета на Сергей Станишев на проекта за бюджет за 2007, което също трябва да стане до края на октомври.

Открийте десет прилики! За победителите – снимка с двамата. Отляво председателят Станишев, отдясно премиерът Станишев, по средата - интелигентният читател.

 

 



Тагове:   политика,   социална,


Гласувай:
0



1. анонимен - както винаги - право в целта
15.09.2006 12:56
Както обикновено - анализът е точен и е написан интелигентно, остроумно и незлобливо
Благодаря! Д.Г.
цитирай
2. killu -
15.09.2006 13:08
Съгласен съм с теб, но едно добро поне направиха - да върнат по някой лев за отглеждането на деца. Така е доколкото знам във Франция и там има голям ефект - личен опит :). Иначе в правителството е пълен хаос то се вижда от самолет но няма как ние си гласувахме за тези хора сега ни управляват за съжаление трябва да ги траем.
цитирай
3. анонимен - Ами
19.09.2006 15:24
Първо, не сме гласували "ние", а една част, второ, защо трябва да ги траем "за съжаление" ако съжалим себе си, трябва да ги махнем. Трето, семейното подоходно облагане беше прието по времето на предишния кабинет на НДСВ/ДПС. И накрая, нищо против левицата да управлява, но след поне 15 години - ще е най-здравословно за всички ни.
цитирай
4. анонимен - и какво от това
02.10.2006 12:58
И какво от това - кучетата си лаят, а кервана си върви.
Ние само си лаем, пък те си лъжат хората и си правят "политиката".
цитирай
5. анонимен - бюджет по комунистически
04.10.2006 12:31
преди два дни се върнах от Италия, където имах случайността да присъствам на дебатите и приемането на първата комунистическа финанциаря на Проди. Без да навлизаме в подробности можем да кажем, че комунистите по цял свят са едни и същи. Безумия като 43% данък общ доход на доходите над 70 000 евро годишно (т.е. на доходите на голямата част от движещата италианската икономика работна сила), акцизи за SUV и още дузина подобни неща, на които всеки нормален човек би се изсмял, ако не беше за плач. Така че у нас нещата не са толкова песимистични, т.е. можеше да е и много по-лошо.
Естествено можеше и да е много по-добре, ако биха се приели предложенията, заложени в икономическата програма на СДС, но за целта СДС трябва първо да спечели избори, после да състави правителство, после да си изпълни програмата, което е фата моргана за момента.
Колкото до ергенския данък, въведен по времето на предишното правителство (под евфемистичното название семейно подоходно облагане), то това е рязък обратен ляв завой назад в тъмното минало, през бай Тошовото време чак до дълбините на 20ти век, където отново в Италия другаря Мусолини го е въвел за пръв път. Странното в случая, че СДС, който навремето отмени този данък-убиец - атавизъм от тоталитарната държава на която и трябваха роби, т.е. висока раждаемост, при сегашния му вариант гласува за. Е това ако не е социална шизофрения, не знам кое е.

Колкото до ефекта на подобния данък във Франция, където също съм имал честта да живея, той се видя миналата година по парижките предградия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885820
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832