Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2007 10:58 - Енергетиката като елемент на демокрацията - Три цитата и малко размисли към тях
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 5010 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2007 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

“Страните с пазарна икономика, както и страните в преход от Средна Европа имат значително предимство по отношение на разхода на енергия за единица продукция. Не би могло да се очаква българската икономика да бъде конкурентоспособна, след като изразходва 10 пъти повече енергия, отколкото западноевропейската, и два до три пъти повече от средноевропейските. Още по-тревожно е, че докато при всички други страни е налице устойчива тенденция към намаляване, българската икономика продължава да се колебае около достигнатите най-високи стойности.”

Енергийна стратегия на  Република България, приета от Народното събрание през 2002 година

 

“В периода 1990-2003 година делът на електроенергията, произведена от ВЕИ спрямо общото производство на електроенергия варира от 4% (1994 г.) до 7.5% (1998 г.) в зависимост от влажността на съответната година. За 2003 година делът на електроенергията, произведена от ВЕИ е бил около 7%, т.е. не се наблюдава трайна тенденция за увеличаване. В тези условия не може да се прогнозира, че без значителни промени в провежданата политика през следващите няколко години ще настъпи значително нарастване на този дял.”

Национална дългосрочна програма за насърчаване използуването на възобновяеми енергийни източници 2005-2015 година

 

“Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в България до 2020 г. може да нарасне до 10%, при поставена от ЕС обвързваща цел 20%. Това каза в неделя вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, който изтъкна, че България е в трудна позиция, тъй като въвеждането на алтернативни енергийни източници е скъпо, а освен това консумацията на енергия у нас расте и не може да се компенсира само с възобновяеми източници.

В момента между 6 и 8 на сто от енергията в България се произвежда от ВЕИ, уточни министър Калфин.

Той обясни пред БНР, е Европейският съвет е приел една по-гъвкава формула, в която 20-те процента останаха обвързваща цел, но средно за целия ЕС, като всяка отделна страна членка ще определи свои национални цели в дискусии в Еврокомисията.

“При всички случаи при България ще бъде една доста напрегната програма. Очаква се и бизнесът да се заинтересува повече, да се направи един пакет и от държавни помощи, подпомагане на изграждането на алтернативни източници”, каза министър Калфин.”

“Медиапул”, 13 март 2007

 

Възможно е да се напълни цяла страница от вестника с цитати в този смисъл. Подбрах точно тези три, защото са типични и обобщаващи.

Какво ни казват те?

Първо, в България се харчи от три до десет пъти повече енергия на единица продукция от нормалното за Европа и това е трайно състояние, което не показва тенденция за промяна.

Второ, в България се използуват твърде малко възобновяеми енергийни източници, като продължаваме да разчитаме на ядрено гориво, природен газ и петрол, всичките вносни, както и на местните лигнитни въглища, които създават екологични проблеми.

Трето, България не възнамерява да променя драстично политиката си по отношение на енергоизточниците и отсега обявява, че до 2020 година ще изпълни само наполовина европейските цели за използуване на възобновяеми енергийни източници.

Какво прави междувременно българското правителство?

 Първо, започва строеж на нова атомна централа с вносно ядрено гориво.

Второ, подписва нов договор с “Газпром” за внос на повече природен газ до 2030 година.

Трето, стимулира изграждането на нови мощности на лигнитни въглища в “Марица-изток”.

Аргументацията на правителството за това, че не можем сериозно да намалим разхода на енергия и да увеличим използуването на възобновяеми енергоизточници е, че било много скъпо.

В аргументацията на правителството, че трябва да се изграждат нова ядрена централа, нови лигнитни централи и да се внася повече природен газ, не се споменава, че това ще е още по-скъпо упражнение.

Държавата има пари да гарантира инвестициите за АЕЦ “Белене”, държавата има пари да гарантира изпълнението на договора с “Газпром”, държавата има пари да гарантира изкупуването на тока от новите мощности в Мариците, но на държавата и е скъпо да гарантира инвестициите в енергийна ефективност и възобновяеми енергоизточници.

Защо? Защото основанията за тази политика на днешното българско правителство не са нито технологически, нито финансови, нито енергийни. Те са сто процента политически.

Единичните мегапроекти не могат да се развиват без пряката намеса, участие, въздействие на министри, депутати, висши чиновници. Така властта се концентрира, упражнява се и се осребрява лесно.

Хилядите минипроекти за повишаване на енергийната ефективност и за изграждане на вятърни централи, вецове, биодизелни инсталации, слънчеви панели, са част от функционирането на свободната пазарна икономика и тяхното евентуално подпомагане от държавата означава властниците сами да се откажат от свои мощни лостове на въздействие върху живота на хората.

Тази политика е модерна версия на практиката на “реалния” социализъм да се затварят местните фурни и мандри, а хлябът и сиренето да се карат на село от хлебо- и млекозавода в града. За да са благодарни хората, че Партията им “дава”  хляб и сирене.

Модерно социал-либерално управление ли?!

 

 

 

 





Тагове:   малко,   елемент,


Гласувай:
0



1. mirchev - ...
22.03.2007 13:30
Не разбрах какъв е проблемът с изграждането на нова АЕЦ? Цената за гориво в една АЕЦ е несравнима с нито един друг вариант за производство на електроенергия. Стойността за изграждане на мегават мощност при АЕЦ е неколкократно по-ниско в сравнение с ВЕЦ примерно. АЕЦ не зависи от това дали е суха годината и т.н.
Личното ми мнение е, че е крайно наложително да се стартира национална програма за енергийна и екологична ефективност (действаща такава!) и инвестиции в АЕЦ и възобновяеми енергоизточници.
цитирай
2. komitata - Всъщност, кои са големите виновници ...?
22.03.2007 13:50
Всъщност, кои са големите виновници за тая ужасяваща енергийна неефективност в България? Може би проблемът е структурен, т.е. зависи от няколко големи предприятия? Нямам идея Соди в Девня какъв консуматор на електроенергия е, или пък Кремиковци? Битовите консуматори вече не ползват твърде енергоемки уреди, тъй като тоя лукс е доста скъп вече. Един ел. радиатор от старите може да изяде една средна заплата месечно...

Ще ни обясните ли г-н Божков?
цитирай
3. albosh - на Мирчев
22.03.2007 23:00
Директната цена на горивото за АЕЦ може и да е ниска. Но изграждането на самата централа ще струва поне 5 милиарда, с държавна гаранция. А колко ще струва съхранението на ядрените отпадъци и отработеното гориво, след като Русия спира да ги приема обратно?
Сега представете си държавна гаранция от 5 милиарда за 500 000 български домакинства, ако инвестират по 10 000 лева в произведена в български предприятия топлоизолация на стените си и произведени в български предприятия слънчеви панели за топла вода битови нужди. Колко е прекият ефект и колко е хоризонталният ефект върху развитието на промишлеността и строителството?
цитирай
4. albosh - на Комитата
22.03.2007 23:13
Проблемът не е в големите промишлени предприятия. Те си имат собствен интерес да намаляват разхода на енергия и го правят, защото иначе експортната им продукция е некурентноспособна.
Проблемът е в големите предприятия за услуги - ВиК, Електроразпределенията, Топлофикациите, които никак не се интересуват от намаляване загубите и енергопотреблението, защото ни го трупат всичкото на сметките.
Проблемът е в малкия и средния бизнес и бита, където не се създават никакви стимули за енергоспестяване. Погледнете българските бензиностанции. Видели ли сте поне една да си е сложила слънчев панел за производство на ток и топла вода, с които да си намали експлоатационните разходи и да си увеличи печалбите? По-лесно е да сипват вода в бензина.
Видели ли сте някъде по света да се топлоизолира фасада само на един или два апартамента от жилищен блок? Не могат да се организират всичките двадесетина апартамента, защото няма лесен достъп до енергийни кредити.
Защо програмата на Агенцията за енергийна ефективност за кредити за топлоизолация на жилища е толкова бюрократично сложна и е само за панелни блокове? Няма ли да е по-ефективна, ако е насочена към еднофамилните къщи?
Защо няма лесни кредити за топлоизолация на фабрични халета, административни сгради и търговски площи?
За това е нужна политическа воля наистина да направиш хората независими и по-богати.
цитирай
5. анонимен - Вени Г. - http://semkiibonbonki.blogspot.com
22.03.2007 23:18
Енерегетикаета и енергийното лоби - не отричам, че е изключително мощно - изглеждат първи виновник, но основният проблем е индустрията. Докато произвеждаме продукция с остарели технологии, ще се нуждаем от повече енергия. Индустрията води влака, а на енергетиката й е удобно да се вози в в него.
цитирай
6. komitata - Дали ви разбирам правилно?
23.03.2007 00:51
Дали разбирам правилно че неефективността е главно в домакинствата, дребния и средния бизнес и в големите предприятия за услуги(всъщност имате предвид потребителските монополи, а не такива фирми като мтел, нали)?

Т.е. проблемът е чисто народопсихологически - че все още пилеем ценната електроенергия, вместо да я спестяваме? Значи ел енергията е все още твърде евтина за българския консуматор, щом като не полага усилия да спестява..

Лично за мен е твърде скъпо класическото отопление на ток и въобще не си представям как хора с по-големи апартаменти от моя се справят със ситуацията.. особено в провинцията.

За енергийните кредити - процедурата е ужасяваща - баща ми като пенсиониран енергетик си загуби няколко седмици за да смени дограмата в жилището си, и то главно заради спорта.. иначе едва ли би се захванал..

И за капак - ако проблемът е народопсихологически (изключвам монополите) - може би една разяснителна кампания би решила голяма част от проблемите - все пак кредити са достъпни и не само за топлоизолация а и по принцип.. ако е изгодно и то в дългосрочен план, защо не? Въпрос на държавен маркетинг.
цитирай
7. анонимен - Изпреварващи мощности
23.03.2007 08:54
Соц енергиината политика още от времето на Ленин е много простичка: Изпреварващи мощности. В това отношение прословутото енергиино лоби в България е много напред, някъде след 2030г. Какво спечели прословутото лоби- ПОДКРЕПА. Нашите доносници неистово се нуждаят от подкрепа.
Представете си че в София няма руски посланик,
в Москва няма КГБ,
представете си че няма досиета
и доносници няма нали.
Лесно е да го направите...
цитирай
8. jojojo - ?!?!?!
23.03.2007 16:59
Този Юнак от видеото... Да си спомня... Не беше ли неговата партия, която заклеймяваше ударите на нато над Югославия, заедно с Гоце, Премянов и др. другари. Тези, които анатемосваха ЕС и западния свят... Неговите министри Р. Овч. и Р. Петк. не бяха ли същите и при Виденов... Убеден съм само за едно- НА НАРОД, ЧИЙТО МУ Е КЪСА ПАМЕТТА, СА МУ ДЪЛГИ ТЕГЛИЛАТА !!!
цитирай
9. анонимен - глупости на търкалета
26.03.2007 11:33
ало пишещия статията, къде видя данни за това, че за ЕДИНИЦА продукция се хабят толкова пъти повече енергия, хаби се повече за единица добавена стойност, а за единица продукция разликата е в проценти не в пъти.
Ами за да не внасяме ядрено гориво, да направим като Иран, да си го обогатяваме сами (!?!), България е богата на уранова руда страна.
Изграждане на мощности от ВЕИ не може да мине без държавата, защото нито са евтини, нито са пазарноконкурентни, в момента много от производителите на мощности чрез ВЕИ са държавно дотирани (разбирай също обвързани с лобита), та как ще се окткажат от лостовете си, след като подобни глупости засилват държавната намеса?
цитирай
10. анонимен - Факти относно Датската енергийна независимост
21.05.2007 11:09
Ето малко факти за Дания и енергийната и независимост: http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2007/05/facts_about_dan.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883822
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832