Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2007 11:16 - Какво съм казал пред днес.бг за СДС и ДСБ
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 4921 Коментари: 5 Гласове:
0



Айде на обединението image От: Златко Желев z.zhelev@dnes.bg 24.05.2007 10:23
image
Според Алксандър Божков оставките вдясно ще повлияят оздравително на десницата. Снимка: БГНЕС

 

„Това, което ме притеснява, е опитът да се извърши формално обединение. Да се съберат ръководствата на партиите отдясно, да си стиснат ръцете и да кажат - айде, сега ние се обединихме“.   Така пред Dnes.bg емблематичният за много десни привърженици Александър Божков коментира заявеното от страна на СДС и ДСБ желание за обединение.   Според него ходът на Костов и на Стоянов с подадените им оставки ще подейства оздравително за десницата у нас.   „Като интелигенти хора, лидерите и на двете партии разбраха, че са изчерпани като политически личности и носят повече негативи, отколкото позитиви на партиите си, и че партиите им могат и без тях“, каза Божков.   Има обаче съществени разлики в мотивацията на двамата лидери да подадат оставки, смята Божков.   Докато за СДС смяната е рутинна и ще има “оздравяващ ефект“, то в хода с оставката на  Костов, Божков съзря скрита цел: „практически да се върне обратно на „Раковски 134“ като лидер на десницата“.
 
По думите на Божков сега идва ред на нова дясна партия, която най-вероятно трябва да бъде съградена на базата на една от съществуващите формации в момента.   „Никой няма да се влива в ГЕРБ. Аз мисля че избирателите на ГЕРБ, колкото и шарени да са те, една голяма част от тях ще се върнат обратно в бъдеща дясна формация, защото досега не сме чули никакви сериозни послания, идеи и политики, засега чуваме само колко лоши са другите, но не сме чули защо ГЕРБ са добрите. Успехът им се дължи на разпознаваемостта на Бойко Борисов“, категоричен бе Божков.   Според него е абсурдно да се мисли, че до местните избори ще може да се върне доверието на избирателите в нова дясна партия, защото тепърва тя ще трябва да формулира основните си цели и задачи, да гради политики и послания.   Слабият резултат на десните партии на изборите за евродепутати Александър Божков обясни пред Dnes.bg с липсата на дясна алтернатива на сегашното управление.   „Предложиха им безкрайно вглеждане в миналото и делене на кой е по-велик, кой повече е свършил, кой е по-заслужил, кой има историческо право да води. Това беше темата вдясно, а не какво искат дясномислещите избиратели. Всички бяха забравили избирателите, които искат да видят някои да им предложи алтернатива“, категоричен бе Божков.


Тагове:   Какво,   казал,


Гласувай:
0



1. dolorian - Г-н Божков, не съм застъпник на мнението, че
24.05.2007 15:48
Костов ще се опита да оглави евентуалната бъдеща новосформирана десница, което практически би означавало отново да погледне към премиерското място на парламентарните избори. В последните години Костов изгуби голяма част от магнетизма си – било то покрай разкъсващото се дясно, било то покрай спекулациите с името му, с някои излезли наяве злоупотреби по времето на неговото управление и други. С основание или без, голяма част от десните избиратели се настроиха апатично/ антипатично към десните лидери (Костов, Стоянов, Михайлова) и мисля, че ако тезата, която споделяте в изказването си е вярна, а именно, че споменатите лидери са интелигентни хора, те би трябвало добре да осъзнават въпиющата нужда от нови лица. По мое мнение в момента се наблюдава някакво отдръпване на електората от т.нар. ‘бъбриви политици’, като повече се ‘харчи’ визията, нагледната сила и простичките послания , т.е. Бойко. Самият Бойко може би добре осъзнава, че няма необходимия политически ресурс в ГЕРБ и ако примерно утре има предсрочни избори, които да бъдат спечелени от ГЕРБ, то ми се струва, че в парламента ще влязат хора ‘от кол и въже’, както беше случаят с Атака. Затова са и неколкократните призиви и изявления на Бойко, че в ГЕРБ вратите за десните партии са широко отворени. Ами в края на краищата е логично – от него електората, от тях управленческия опит (това, разбира се, е мое тълкуване).
Да погледнем реално. Казвате, че „е абсурдно да се мисли, че до местните избори ще може да се върне доверието на избирателите в нова дясна партия”. Аз мисля, че е почти толкова абсурдно това доверие да се възвърне и до парламентарните избори. Да не забравяме, че доверието към дясното се повиши на фона на екстремалните ситуации в България след падането на комунизма. Твърде много се съмнявам, че от тук нататък ще може въобще да се ескалира такова напрежение у народа, че то да се трансформира в подкрепа на дясното пространство, така че дори и да се приемат радикални промени, резултатите на изборите ще си останат посредствени. Така че, ако се мисли широко партийно и в посока България, а не в посока ‘партийна структура’, аз лично съм за такова едно обединение между ГЕРБ и десните партии и искрено бих се надявал това да не е ‘новият цар’. БСП вече доста пъти си ‘биха сами шута’. Още с избирането на този приличен на монголец болен от синдром на Даун, а иначе съвсем безличен Станишев си пролича, че са избрали просто нов говорител на партията. Той си и го доказа... но за гафовете и наглостта в БСП могат да се отворят още 20 блога поне.
Любопитно ми е какво мислите Вие по въпроса с ДПС. Около тази партия аз наблюдавам едно медийно затишие, като изключим инфантилните изблици на Волен и сие. Никой не им търси сметка, никой не отправя упреци към тях. Успехът, който постигнаха е голям – превърнаха електората си в константа. Направиха така, че когато Доан си вдигне ръката, циганските тълпи да се втурнат към урните без самите те да знаят защо. Дълбоко съм убеден, че биха и гласували за собственото си изтребление, просто защото гласуването при тях е машинален процес. Той открито заяви, че „обществото още не е узряло за управление на ДПС”, от което следва, че моментът на това ‘узряване’ тепърва предстои... нямам думи. И май никой няма.
цитирай
2. x4o - Позакъсняло "обединение"
27.05.2007 14:55
Ако двамата "лидери" вдясно бяха заработили за обединение преди половин година, преди ножът да опре в кокала, както се казва, сега десницата можеше да има 3-ма (повтарям ТРИМА) евродепутати. Защото една дясна коалиция със сигурност щеше да бъде припозната от повече от сегашните 10% от гласуващите, пък и просто можеше повече десномислещи да излязат до урните.

Искрено се надявам предстоящото "обединение" да бъде извършено наистина и наесен да има една достойна съпротива на популизма. Е, и да се върши работа, разбира се ;)
цитирай
3. dolorian - Коалицията сама по себе си
27.05.2007 20:02
няма да донесе активи, както нееднозначно показаха президентските избори. Грешно е да се смята, че две партии в коалиция биха изкарали сбора на процентите, отколкото ако се явят поотделно. Трябва обединение 'отдолу', както посочи г-н Божков тази вечер при Цветанка Ризова. Обединение на основата на нови можещи, способни, перспективни кадри. Да се надяваме, че наистина ги има.
цитирай
4. анонимен - Изборите
28.05.2007 00:08
В предаването "Гласове" днес чух много мъдри слова, изречени от една безкрайно обаятелна и интелигентна жена - Юлиана Николова. Моля, вслушайте се в нейния "глас" - помълчете малко, обмислете добре нещата вместо да се вкопчите яростно в единствената алтернатива - оставките, които ще решат всички проблеми на десницата. Може би тя повече от Вас има право да упреква лидерите на двете десни партии за неуспеха на президентските избори, но не чух да го направи нито веднъж. Ако такъв човек застане начело на една обединена дясна формация или както бъде наречена, аз съм "за". Другото е грозно и недостойно или не по начина, по който се нахвърлихте като лешояди. В заключение ще Ви кажа, че не съм от близкото обкръжение на лидерите, нито ги познавам лично, нито членувам в партиите им. Но с Вашата реакция започвате да отблъсквате хора, които довчера са държали много на Вас. А това означава ново разделение вместо обединение. Не съм политик, но политиката винаги ме е интересувала, защото това означава съдбата на страната ни, на децата и внуците ни. "Политика" не винаги е мръсна дума, както успяха да внушат на голяма част от сънародниците ни. Моля Ви, бъдете по-мъдри, етични и справедливи в оценките си.
цитирай
5. анонимен - Как да повярвам
28.05.2007 00:31
... че поради разногласията на двамата "лидери" синият избирател не можа да припознае такива достойни кандидати за президенти като Неделчо Беронов и Юлиана Николова? Ами те да вземат да се обидят и да отидат в ГЕРБ, както вече се случи с Абаджиев, Елеонора, Капон и кой ли не. Просто недоумявам! Грешка беше, че на изборите за Европарламент СДС и ДСБ не бяха в коалиция, но защо не бяха???
Освен това искам да Ви попитам, г-н Божков: Това, че в България масово се слуша чалга, когато имаме прекрасни изпълнители, за които никой не иска да чуе (само като пример: новите гласове в Център Борис Христов - концерта на 25 май т.г.) и много малко са тези, които ценят истинската музика, пак ли разногласията между двамата лидери са ни виновни? Не правите ли някакъв аналог тук? А това, което се случва в Русия? Една малка част от хората се опълчва срещу грубо погазените човешки права, огромното мнозинство (поне засега) като че ли е доволно от съдбата си. Сигурно не съм убедителна и достатъчно ясна, но знам, че и Вие (нямам предвид лично Вас) търсите причините не там, където са.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886448
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832