Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2007 18:55 - За лявата социална политика: „Не е само ядене, трябва и акъл!”
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 4225 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Ще правят промени в правителството. Това е нормално явление по средата на мандата и след относително неуспешно представяне на избори за нещо друго. Освен това и трите партии в коалицията се надпреварват да обясняват, че промените в кабинета щели да бъдат следствие от необходимостта от провеждане на нова политика, която да отговорела на очакванията на избирателите.

Глупости!

Нова политика се прави, когато е имало стара политика, тази политика се е оказала погрешна или не много успешна, та затова има нужда от промяна и нов носител на тази промяна в лицето на нов министър.

Нека някой да се опита да ми разкаже каква е досегашната политика на правителството в която и да е област! Единственото колективно политическо усилие на кабинета Станишев завърши на 1 януари, когато успешно ни приеха в Европейския съюз. Във всички останали действия няма обща политика, няма дори отделни политики на различните министерства, които да могат да се разкажат с някакви конкретни изречения.

Общото между всички министерства са вечните им оплаквания, че бюджетите не им стигали и затова не можели да изпълняват социалните и другите си обещания. Нямало пари за пенсии, нямало пари за учителски заплати, нямало пари за лекарства, нямало пари за предотвратяване на наводнения и свлачища, нямало пари за инвалидите, нямало пари за покриване загубите на земеделските производители, нямало пари за общините, нямало пари за реформата в администрацията, нямало пари за затворите...

Брутният вътрешен продукт на България за 2006 година е около 49 милиарда лева. 40 на сто от него са преразпределени през бюджета. Това са грубо около 20 милиарда лева похарчени от държавата през миналата година.

Много ли са, или малко? Кой да ти каже!

Затова с такава увереност твърдя, че българското правителство като цяло и министерствата и ведомствата в частност, нямат политика. Ако имаха някаква политика, тя щеше да се развива примерно в здравеопазването ето така:

1.    Цел – да подобрим решително здравето на хората

2.    Мерки за 2006 година – закриване на 10 излишни болници, модерно преоборудване на 20 нужни болници, приватизация на 28 поликлиники или декацета, назначаване на нови и допълнителни специализации на 1500 доктори, пресяване на сестринския състав и увеличаване средната заплата там с 50 на сто за да задържим най-добрите, и така нататък ....

3.    Необходими финансови ресурси за изпълнение на мерките – 600 милиона бюджетни пари, разпределени за всяка от мерките както следва:....

4.    Отчет за 2006 година – изпълнено/неизпълнено, похарчено/спестено, постигнат/непостигнат ефект от всяка от мерките за решителното подобряване здравето на хората.

В резултат на тези четири действия се установява добра ли е била избраната политика или не, добре ли е изпълнявана, колко струва изпълнението и, трябва ли да продължава през 2007 и 2008 година, дали да се промени малко или да се пробва нещо съвсем друго. Чак тогава се преценява старият министър успешен ли е или не, трябва ли да се смени или да остане, какъв му е екипът, квотните (8:5:3) заместник-министри дали се справят и така нататък.

В резултат на всичко това премиерът прави обосновани предложения за промени в политиката и в състава на кабинета.

Освен това, в резултат на подобен анализ на резултатите на отделните министерства, премиерът и министърът на финансите биха могли аргументирано да отговорят на исканията за повече пари и да покажат, че при добро управление с конкретни резултати и досегашните пари биха били повече от достатъчни.

Пак уверено твърдя, че бюджетните средства за повечето ведомства са не само достатъчни, но са и разточително много. Потвърждават го докладите на Сметната палата, които според промените в закона вече не отразяват само дали има фактура и касова бележка срещу всеки бюджетен разход, но и дали парите са похарчени икономично, ефективно и ефикасно. Обикновено не са!

Да си припомним също така, че държавата продължава да е едноличен собственик на няколкостотин предприятия, мажоритарен на още толкова и миноритарен в повече от хиляда. Да попитаме премиера, заедно с министрите на финансите и икономиката (последният след завръщане от отпуск), колко печалба носят тези предприятия на бюджета! Или може би загуби? И докога ще ги крият в забранителен списък, за да се упражняват в крадене, източване, назначаване на партийни активисти в бордовете им и други благини на безотговорното притежаване на „общонародни” активи и капитали?  Ако се отърват бързо от тези постсоциалистически отживелици, със сигурност ще разполагат с повече пари и повече време да се занимават със социалната политика, която обещаваха.

Заключението ми е, че лявото коалиционно правителство на Сергей Станишев разполага с  достатъчно пари да прави лява социална политика. Ако само знаеше какво значи това!

Всъщност точно там му е проблемът на това правителство. „Не е само ядене, трябва и акъл!”, както ни съобщава дядото (очевидно не Благоев) в известната реклама.

Като ще сменят министри, нека поне да ги изпитат първо дали знаят нещо повече по въпроса от досегашните! Не за яденето, за акъла става дума!



Тагове:   политика,   ядене,   социална,   акъл,


Гласувай:
0



1. sigrina - [S]
29.05.2007 09:44
Тая реплика от заглавието като че ли за тях е измислена... :)
За нещастие няма да те послушат обаче... Ще ги сменят с някои още по-незнаещи, гаранция.
цитирай
2. viovioi - ))
29.05.2007 10:03
тази сутрин по бтв Ст.Софиянски заяви, че напуска окончателно политиката, отеглая се...и се връща към нормалния начин на живот? А политиката ненормалния ли е?
цитирай
3. анонимен - ...
29.05.2007 11:34
Тъй като за ядене не трябва акъл, затова само с него се занимават
цитирай
4. ssstto - За нещастие няма да те послушат обаче
29.05.2007 14:13
Слушат го,нали работел за тях.Кажи си Ал-Бош,или това е компромат на Политика
цитирай
5. albosh - Дали ме слушат
29.05.2007 15:01
Очевидно не ме слушат, иначе нямаше да са толкова зле. Онова в ПОЛИТИКА беше всъщност част от войната вътре в БСП срещу Овчаров - вижте го Р.Овч., той слуша Мистър 10%.
цитирай
6. анонимен - моето мнение
30.05.2007 13:29
Ами ти когато беше част от политиката и управлението на държавата какво направи, а? Не беше ли именно ти министър на икономиката в правителството на циганина Костов? Точно по неговото управление лекарите станаха търговци, търговци със здравето и живота на хората, Вие ги научихте на това, точно такива като тебе - некадърници погребахте държавата, а сега Гей Станишевци и Сие я допогребват, защото тъпите Ви, бетонни комунистически мозъци не могат да измислят нищо ново! Опитвахте се да станете капиталисти, а всъщност сте си все същите задръстени комуняги, които се кланят на Ленин, Сталин, Георги Димитров и другите там соц-изчадия... На книга знаете всичко, а на практика сте гола вода, не ставате за нищо освен за чистачи на кенефи...
цитирай
7. sulla - ОКСИМОРОН
30.05.2007 17:00
Не ми е работа да коментирам коментари в чужди блогове, но как да се отнеса към текст като предходния, който започва с "моето мнение" и завършва с "анонимен"... Чие мнение бе, господа експерти по всичко?!

Иначе не съм съгласен - управлението има ясна политика - усвояване и вътрешно разпределение на материални блага на квотен принцип и последващата им трансформация в икономическа мощ и политическо влияние. Всички действия на кабинета са подчинени на този стремеж и, погледнати в тази светлина, са напълно логични и последователни. Дори са откровено нагли в неприкритостта си. Ето, целият разход на политическа енергия, който наблюдаваме, е насочен към назначаване на ключови министри и зам.министри, участие в проекти и усвояване на финансирания. За съжаление, и далавера да правиш, се иска акъл и е самоубийствено да назначиш на ключовите позиции при паричните потоци верни функционери, раболепно гладували в опозиция в очакване на своя час. Те ще продължат да са раболепни, но няма да престанат да бъдат и исконно тъпи и некадърни.

Та политиката на кабинета си е съвсем ясна, но се спъва в огромен кадрови проблем. Кадри решают всë!
цитирай
8. анонимен - Класика...
30.05.2007 18:33
@анонимен #6: Класка в жанра "А вие 'що биете негрите?"

цитирай
9. анонимен - ..."бюджетните средства за повечето ведомства са не само достатъчни, но са и разточително много"
01.06.2007 15:54
Истинският политически коментатор и анализатор е добре да проявява все пак известна последователност - ако не през целия си живот, то поне в рамките на 30-тина дни от него.

Г-н Божков,
След като много добре знаете (и дори сте го публикували тук) че на 15 май 2007 г. сте заявили "В момента в столицата със страшно темпо масово квалифицирани кадри напускат министерствата" (или поне така ви цитират в медията "ДНЕС +") (виж http://albosh.blog.bg/viewpost.php?id=70217), и сте уточнили, "че експертите се насочват към частни фирми, където заплащането е по-високо", не Ви ли беше малко неудобно само две седмици по-късно да напишете в "Труд" (и да публикувате в собствения си блог):

"Пак уверено твърдя, че бюджетните средства за повечето ведомства са не само достатъчни, но са и разточително много."

И колко още години трябва да минат, за да достигне и до Вашия мозък простият факт, че осъществяването на всички често повтаряни и от Вас искания за "свиване" и "ограничаване" на бюджетните разходи на практика винаги води до един и същ резултат, който и Вие сам посочвате: "масово квалифицирани кадри напускат министерствата" ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885709
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832