Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2007 11:09 - Защо сме бедни и как да станем богати
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 9509 Коментари: 22 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Постоянно се оплакваме, че сме държавата в ЕС с най-ниски доходи на населението. Постоянно протестираме и искаме увеличение на заплатите и пенсиите. Политиците ни обещават да забогатеем скоро. Икономистите ни съобщават, че ще забогатяваме бавно. Чужди анализатори ни предсказват, че ще станем богати като останалите европейци след 100 години. Никой, обаче, не се захваща да предложи конкретни мерки за по-бързо повишаване на доходите. Честно казано, никой и не се занимава сериозно с анализ на причините за бедността ни и начините за излизане от нея. Десните либерални икономисти вярват, че пазарът ще оправи всичко и не трябва в никакъв случай държавата да се намесва. На левите пишман икономисти им се иска веднага да вдигнат заплатите и пенсиите, но не им стиска, защото не знаят откъде да вземат пари (от бюджета вече взимаха преди 10 години и ни докараха до хиперинфлация).

Без претенции за уникалност, дори без наукообразни термини, ще се опитам да насоча мисленето ви към няколко основни причини за ниските ни доходи.

  1. Производителност на труда

Ниската производителност на труда е най-голямата заплаха за конкурентноспособността на българското производство. Производителността на труда например в преработващата промишленост у нас е най-ниската сред страните от ЕС. В България 1 зает произвежда 9.7 хил.лв. добавена стойност, докато средно в страните от ЕС тази стойност е около 9 пъти по-висока. Не може да се каже, че производителността на труда не расте. От 2003 до 2005 г. тя е нараснала с близо 50 на сто, но това е нищо, защото изоставането спрямо ЕС е твърде голямо.

2.    Разходи за труд

Дълго време се смяташе, че  основно предимство за привличане на чуждестранни инвестиции в България е ниското заплащане на труда. В резултат на тази сбъркана политика днес имаме висока специализация в много трудоемки отрасли с ниска степен на иновации, в които няма усвояване на високи технологии.  Така България е водач по ниски разходи за труд в Европа, което създава тревожна тенденция, но никой не прави нищо това да се промени. Знае се, че икономики, специализирани в трудоемки производства, трудно привличат инвестиции в технологични сектори, които са двигателите на дългосрочния растеж. Ниските разходи за труд помагат за развитието именно на тези отрасли, за които евтината работна ръка е най-силно изразеното сравнително предимство.

  1. Незавършени реформи в сферата на публичните разходи

Понастоящем не е възможно рязко да се увеличат заплатите в бюджетната сфера, както и да се отпуснат значително повече пари от бюджета за увеличаване на пенсиите. Оправданието е, че приходите в държавната хазна са малко. Никой, обаче, не поглежда към истинската причина за недостига на бюджетни пари – неефективната разходна част. Гайдарски иска повече пари за здравеопазването, Даниел Вълчев – за образованието, Близнаков – за армията, Румен Петков – за МВР, но никой не е съгласен първо да си оптимизира и преструктурира системата и след това да каже колко точно пари му трябват и за какво точно. Програмното бюджетиране в държавните ведомства продължава да бъде далечна химера.

  1. Запазване на монопола на големите държавни инфраструктурни дружества

Преди много години (близо 7) беше ударена спирачката на приватизацията и демонополизацията на тези структури, от които зависят ежедневните ни разходи. НЕК, „Булгаргаз”, ВиК, „Топлофикация”, „Булгартабак”, БДЖ, „Мини Марица-Изток”, АЕЦ ... всичките си стоят държавни, а цените на стоките и услугите, които предлагат те, се определят на политическа основа. В зависимост от конкретните интереси на управляващите тези дружества или са на загуба и трябва да се дохранват с бюджетни субсидии, или обират гражданите с непосилни цени. Тук няма пазар, няма конкуренция, няма ефективност. Има само трайна беднотия за потребителя.

  1. Високи данъци и осигуровки

Теоретично всеки знае, че започваш да плащаш данъци тогава, когато започне да ти излиза по-скъпо да ги криеш. На практика, обаче, тази очевидна зависимост не се възприема от държавата, макар в редките случаи, когато се направи нещо в правилна посока, резултатите веднага да потвърждават теорията (справка намаляването на данък печалба). Вместо да намали данъците и осигуровките до поносими нива, администрацията търси насилствени методи за увеличаване на събираемостта, като непрекъснати ревизии, качване на осигурителните прагове и други изтощителни и демотивиращи действия. А данъкоплатецът, индивидуалният и корпоративният, винаги е по-хитър и по-мотивиран от държавния чиновник и винаги намира начин да се изсули от примката на НАП. Така данъците и осигуровките си стоят високи, а приходите в бюджета не нарастват достатъчно, чеда могат рязко да се увеличат заплатите и пенсиите.

Като прочетохте написаното дотук, сигурно не открихте нищо особено ново. Но така подредени, причините за ниските доходи на българските граждани, веднага очертават и начините за излизане от стогодишна бедност и бързо забогатяване. Ето как:

  • Създаване на законови, административни, данъчни и други стимули за развитие на фирми, развиващи високи технологии, произвеждащи висока добавена стойност.
  • Развитие на цялостна и всеобхватна система за непрекъснато обучение и квалификация на мениджъри, служители, работници, както и стимулиране на разработването на собствена и придобиване по легален начин на чужда интелектуална собственост.
  • Приоритет на реформата на публичните разходи във всички сфери, включваща на първо място смели мерки за преструктуриране на образованието и здравеопазването, както и бързо въвеждане на електронното правителство и модернизация на администрацията на всички нива.
  • Демонополизация и създаване на конкурентна среда при квазимонополите от енергетиката, транспорта, водоснабдяването и други.
  • Бързо и решително намаляване на данъците и осигуровките до излизане на основната част от сивата икономика на светло.

Всяко правителство, което иска да управлява дълго и да получава народната любов, трябва да демонстрира непременно бързи резултати в увеличаването на доходите на хората. Следователно е необходимо да се концентрира в изпълнението на няколкото изброени тук приоритета.

Ако го направи, гарантирам му поне два мандата.



Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. mirchev - ...
22.07.2007 12:49
Скромно бих добавил: По-добре действаща съдебна система, която най-после да осъди незаконно забогатели бивши и настоящи управници!
цитирай
2. анонимен - ti si za zatvora a ne da pi6e6 glup...
22.07.2007 13:04
ti si za zatvora a ne da pi6e6 gluposti
цитирай
3. draconabg - Въпрос
22.07.2007 13:43
Уважаеми г-н Божков, искам само да попитам дали идеите, които сте написали по-горе, бяха в приоритетите ви докато бяхте министър? И ако да - каква част от тези неща започнахте, но не успяхте да довършите?
цитирай
4. zenn - Идеите Ви,г-н Божков,са чудесни!
22.07.2007 14:05
Мисля,че идеите Ви,г-н Божков,са чудесни!
За осъществяването им обаче са нужни смелост,и десен тип мислене-нещо ,което е дефицитно в настоящия кабинет.
Бързата /но прозрачна/ приватизация на визираните монополи ще освободи държавата от неприсъщите й ангажименти на капиталист,ще доведе до много по-качествени услуги за обществото,ще донесе приток от свежи пари за бюджета,които обаче трябва да се използват целево за още реформи,а не да потънат в покриване на загуби от други лошо менажирани държавни дейности.
Особено важно е да се направят реформи в образованието-сегашните държавни училища загробват милиарди,без да възвръщат на обществото и част от инвестицията.Същото е със здравеопазването,полицията.Вижте какво направи свободния пазар при частните нотариуси,а сега при
частните съдебни изпълнители!Ползите за обществото от подобно отстъпване на държавата от неща.с които се справя зле-а повечето са такива,и ограничаването й до това да определя ясни правила,е огромна!Подобно нещо може да се случи и в образованието,и в здравеопазването,и ако щете в полицията.Да не говорим за енергетика и водоснабдяване.Друг е въпроса,че замяната на държавния монополист с частен,безспорно е по-добро,но липсата на конкуренция би довела до
изкривяване-както се случва с електроразпределителните дружества.
Поздравявам Ви със смелите Ви,и в правилна посока идеи!За целта трябва да се вземе властта от
дясноорриентирани и интелигентни,и енергични хора.
цитирай
5. notabil - Г-н Божков, мене ме интересува, ...
22.07.2007 14:46
Г-н Божков ,мене ме интересува,кога ще достигнем Албанците и Македонците по доходи?За Румънците ме е страх да питам.
цитирай
6. анонимен - :)
22.07.2007 15:48
...i da ne zabravqme 10te procenta:P
цитирай
7. trapped - Има още една причина да не сме бог...
22.07.2007 17:06
Има още една причина да не сме богати. За жалост с нея няма как управляващите да се справят, дори да искат, защото е извън тяхната подведомственост.

Падаме си леко мързеливи. Разсъжденията български текат в посока "Защо да работя, като не ми плащат добре?", вместо "Ако започна да работя, ще започнат и да ми плащат по-добре".

В Европа рядко ще се види касиерка, която работи седнала на стол. В Испания е съвсем нормално да висиш 8 часа прав, докато си на работа. Когато си стъпил на краката си, някак повече ти се работи, отколкото ако си седнал на гъза си.

В САЩ е нормално ако работиш на едно място по 8 часа дневно (40 седмично), да поработваш и на друго - за по 25-30 часа. Повечето хора работят между 70 и 80 часа на седмица, а има и такива, които работят по 110.

Вследствие на което имат по-малко време за харчене и висене по кафетата.
Тук се работи 40 часа, т.е. седи се, люпят се семки, чати се, редят се пасианси. След работа се взима душ и се отива на кварталното кафе, където започва едно вайкане колко е скапана работата и как жадувана е отпуската.

"И мамицата му на шефа, ако не я даде платена! Директно напускам, да го видим какво ще прави без мен".

С извинение към по-възрастните, ще споделя, че тези впечатления съм добил наблюдавайки труда на хора с набор по-малък от 73. Те просто са свикнали да си клатят краката. Особено държавните служители или такива, които работят в големи фирми и учреждения: банки, пощи, университети, съдилища, общини, да не забравяме и енергото, разбира се.

Ще дръпнем, когато се пенсионират.

цитирай
8. neiskam - Не, че азко започнем да гледаме на ...
22.07.2007 17:15
Не, че азко започнем да гледаме на труда сериозно, ще забогатеем, но поне ще започнем да си ценим парите.:))

Не можах да повярвам на това, което видях миналото лято. Френско семейство в магазин за шапки:

Детето (5-6 годишно) си е харесало шапка за 12 евро.
Майка му му казва "Тази шапка стува 12 евро. Днес имаш 15 евро. Ще ти купим тази шапка, но няма да ядеш сладолед следобеда".

Детето мисли, мисли...избра си шапка за 7 евро.

В България няма респект към парите. Тук едно дете първо ще ревне за шапката, докато я попучи, после ще ревне пред сладоледаджията. Ще има циркове и кавги, а може и шамари...
цитирай
9. globaladmin - На калпав народ високи доходи не са ...
22.07.2007 18:09
На калпав народ високи доходи не са му необходими, защото той ще ги използва в грешна посока. Затова трябва първо или народът да се научи как да гласува - а това няма да стане, или да се реформира политическата система и да се приеме ДОИП.
http://doip.edno.info/

Видя се у кого отидоха парите, когато още ги имаше, но властта не беше в когото трябва.
цитирай
10. анонимен - Уважаеми г-н Al Bosh, Браво! Много ...
22.07.2007 18:31
Уважаеми г-н Al Bosh,

Браво! Много поучителен постинг, най-вече с "конкретни мерки за по-бързо повишаване на доходите." - "Конкретни" е подчертано.

Но поред на нещата. В началото, с риск да съм в грешка, ще споделя огромното си съмнение че Вие сте наясно за какво изобщо говорите.

Интересно е да научим какво значи Ляв/Десен икономист? Все си мислех че в икономиката има разни течения, които не се класифицират като десни и леви, а като: класическо, нео-класическо, марксистко, рикардианци, нео-рикардианци, нео-шумпетерианци, кейнсианци, австрийска икономическа школа, и прочие и прочие.

Изразите "Десните либерални икономисти" и "левите пишман икономисти" доста ме стреснаха от гледна точка на контекстът между редовете. Това което ме "притесни" е че оставяте впечатление у четящите, според Вашата система за класифициране, че Десните са икономисти а Левите пишманисти.

Чист пример за "либерален" (десен - според Вашата система) икономист е Milton Friedman, докато за "Леви" минават такива като Jeffrey Sachs, Joseph Stiglitz, Joseph Schumpeter. :-) :-) :-)

Това за което говорите - "На левите пишман икономисти им се иска веднага да вдигнат заплатите и пенсиите, но не им стиска, защото не знаят откъде да вземат пари (от бюджета вече взимаха преди 10 години и ни докараха до хиперинфлация).", е доста спорно! Спорно е щот не става въпрос изобщо за икономика и икономическа мисъл, а за политическо-управленско шарлатанство, замесено с някаква икономическа терминология (предполагам). В скобки ще отбележа че това което се опитват да Пропагандират "Десните либерални икономисти", тези занимаващи се с "анализи" на икономиката на Майко-вината, ако не е е шарлатанство то поне е "пишман"-ство. Между впрочем - последното (косвено, а може би и в прав текст) Вие го твърдите! :-)

"Ниската производителност на труда е най-голямата заплаха за конкурентноспособността на българското производство."
- Ще е хубаво да посочите пример на Богата и Икономически развита страна, която "подържа" силен производствен (manufacturing) сектор? Въпросът ми е в контекстът на краят на 20, началото на 21в., а не край на 19, начало на 20в.

"Създаване на законови, административни, данъчни и други стимули за развитие на фирми, развиващи високи технологии, произвеждащи висока добавена стойност."
- Как и какви? Случайно да е ясно Функция на КАКВО е високата добавена стойност?

"Развитие на цялостна и всеобхватна система за непрекъснато обучение и квалификация на мениджъри, служители, работници, както и стимулиране на разработването на собствена и придобиване по легален начин на чужда интелектуална собственост."
- За какво говорите? Кой да я създаде - Държава, Частен Бизнес, как, и каква е тая всеобхватна система!? Как ще стимулирате, и на базата на какво "разработването на собствена и придобиване по легален начин..."

"Приоритет на реформата на публичните разходи във всички сфери, включваща на първо място смели мерки за преструктуриране на образованието и здравеопазването, както и бързо въвеждане на електронното правителство и модернизация на администрацията на всички нива."
- Какво на практика предлагате? На теория, "Левите" (политици) ще искат сичко да е държавно, докато "десните" да е частно, и в двата случая ще става въпрос за "смела" реформа/преход, въпросът е КАКВА? А и какво значи да се МОДЕРНИЗИРА администрацията - смяна на компютрите Pravetz 82 с Apple II или е нещо друго?

"Бързо и решително намаляване на данъците и осигуровките до излизане на основната част от сивата икономика на светло."
- Значи, като се намалят данъците и всичко излиза на СВЕТЛО? Не мислите ли че има и куп други фактори дето трябва да се изпълнят?

"Дълго време се смяташе, че основно предимство за привличане на чуждестранни инвестиции в България е ниското заплащане на труда. В резултат на тази сбъркана политика днес имаме висока специализация в много трудоемки отрасли с ниска степен на иновации, в които няма усвояване на високи технологии."
- Това което "дълго време се е смятало" (най-вече от страна на Балкански субекти занимаващи се с политика, но едва ли и от икономисти и политици на запад от Любляна, и на Изток от Багдад) е между впрочем на базата на класическата и нео-класическата икономически школи (включете тука либерали и нео- такива). Връщайки се на вашата класификационна система - май става въпрос за определено "дясно" мислене!?
- Споменавате сакрални думички като "иновации" и "усвояване на високи технологии". Без да се задълбочаваме какво значи това ТОЧНО, и как се създават, от кого, и най-вече от КАКВО, ще Ви на соча към преглед на трудовете на Schumpeter, и на теченията произлизащи от него. Те, ако не се лъжа - на базата пак на Вашата система за класификация, попадат в графа "Леви"

Cheers
M.T.
PS. Нищо персонално в тонът на коментарът - просто ме раздразни комбинацията от "претенциозност" за казване не нещо съществено и тоталната с/обърканост, а да не говорим пък за "конкретни мерки" и прочие :-D
цитирай
11. анонимен - А за корупцията нищо не се спомена. ...
22.07.2007 19:59
А за корупцията нищо не се спомена.Нима изтичането на държавни пари в мафиотски структури не е причина за бедността ни.От каде пари за образование и здравеопазване след като неискаме да пресечем тази практика.
И.И.
цитирай
12. zenn - Давайте още подобни идеи!
22.07.2007 23:12
Мисля,че г-н Божков,е правил каквото е било възможно по времето,когато беше министър.Трябва да приветстваме личности,като него,които са открити,излъчват позитивност,креативност и имат идеи за положителни промени,вместо да се опитваме безпринципно да ги критикуваме,и дори унижаваме.Именно от такъв тип дискусии има нужда ,за да подобрим драстично трудното положение в което сме...
цитирай
13. mirchev - @zenn
22.07.2007 23:21
Ти помниш ли нещо от периода 1997-1999г.?
цитирай
14. zari - Въпрос към автора на постинга
23.07.2007 08:11
Защо пишите в 1 л. мн. ч.? Ето в първите две изречения:постоянно се оплакваме,постоянно протестираме.
Вие лично оплбаквате ли се постоянно и протестирате ли постоянно? Ако "да", защо. Не става ясно. Освен това ще има ли разлика, ако не е постоянно, а да кажем понякога. Но аз съм живял сред чужденци и това също е била неведнъж тема за разговор, но там нещата имат развитие и решаване на проблемите. В България чак пък постоянно да сме протестирали....хммм!
цитирай
15. анонимен - не работим....
23.07.2007 12:28
аз мисля ,че ние преиграваме доста с прословутото българско "трудолюбие".40 часова цедмица и 2 почивни дни - са очевидно най-доброто доказателство за това.
цитирай
16. анонимен - Костовист
23.07.2007 16:13
Г-н Божков, не сме ли бедни защото някои наши министри вземаха по 10%? Данък корупция дали не оскъпява услугите и стоките и за заплатите да не остава кой-знае колко?
цитирай
17. анонимен - prikazka N 2
23.07.2007 17:47
imalo edno vreme edin narod,koito bil poslovi4no rabotliv,gostopriemen,skromen i obi4al i nauka i svoboda.prez 1940g.dohodite na glava ot naselenie bili nai-visoki v evropa,a sinovete im se u4eli j v avstria,j v francij,j v anglia spored meracite im.tozi narod imal sa6to inteligencij i politi4eska klasa.imal si i tcar-verno 4ujdenec,ama savestno si caruval i naroda si go po4ital.a sled tova,njkoi hora s nezreli umove re6ili da razburkat otnovo testeto s kartite na kasmeta i da grabnat po hubavite i po [predni mesta v jivota i v carstvoto.tezi hora sega biha se nari4ali mafia/prevod ot italianski,semeistvi/tova ne bilo samo edno,no mnogo semeistva i tjhnij apetit bil tolkova goljm,4e kato vzeli vlasta te bukvalno pogulnali carstvoto.i taka mili deca i do den dne6en horata v tova carstvo ne mogat da se opravjt,nito s mafiata kojto se razmnojava v geometri4na progresia,nito s nevoljta kojto kato j vikne6 idva no ne 6te da si hodi,nito s sobstvenite si obarkani glavi.i az pedj 4ovek v tova carstvo bjh.sa6toto menyu jdoh,po bradata mi te4e v ustata mi ne vleze,i koga 6te doide upravijta ne se znae.
цитирай
18. анонимен - Имало все още хора,
24.07.2007 12:09
които да вярват,че нашият народ е "трудолюбив,гостоприемен и скромен"...Ех, вълшебни приказки...
цитирай
19. анонимен - Tова
24.07.2007 14:47
същото нещо го говори и по Дарик на 23-и.Що се срамиш да го напишеш.Каза,че сивата икономика била 30-40 %.Ха честита инфлация господин...
цитирай
20. анонимен - В САЩ е нормално ако работиш на едно място по 8 часа дневно (40 седмично), да поработваш и на друго - за по 25-30 часа.
26.07.2007 00:34
Всъщност изобщо не е нормално,виж статистиката.
цитирай
21. анонимен - Хе-Хе Г-н Божков
26.07.2007 18:03
Случайно попаднах на башия блог........
Като чуя вашето име и все още се сещам, когато гласувах за СДС през 1997г. как приехте /Закона за фондовите борси, инвест. дружества и ...не знам си какви посредници/, с който приехте да има една фондова борса - Първа българска по онова време, в която нямаше "парашутисти" като мен. Та поради това ми "изгоряха" 1500 $ платени за брокерско място в Софиййска фондова борса.
Ама на фона на доограбването чрез масовата приватизация, където най-големият процент от активите на България се приватизираха по време на вашето управление, са бели кахъри. Вие позволихте чрез приватизационните фондове, това което се отпусна за приватизация на населението от държавата /за замазване очите на запада, че сме се демократизирали/, да бъде откраднато от тях от същите тези фондове. Няма да влизам в тези подробности.............
Искам да ви кажа най-същественото нещо Г-н Божков - вие и всички управници хабер си нямате, кое е правилно и кое не е, защото обществените отношения се определят на база духовните качества на всеки един от нашето общество, а вие това не го знаете. Нещата в България досега вървят зле, защото на политическото поприще се изявяват хора със силно демонични качества, които качества съставят част от духовния облик на човека - това са алчност, високомерие, завист, жестокост и още някои други. Природата на човек се проявява смесено между демоничните и божествените качества /някои от които са смирение, скромност, състрадание, честност, простота, ненасилие и мн. др./ Та когато преобладават демоничните качества, резултатът е това. И каквито и програми и икономически лостове да бленувате, не могат да оправят това положение.
Та управниците просто са най-обикновени крадци, които не са в затвора, защото са се погрижили за това. Та всички вие не знаете, че нарушението на духовните закони носи много яки страдания.
цитирай
22. stoni - Искам да се извиня на този човек,
26.07.2007 21:44
Искам да се извиня на този човек, че донякаде навремето успяха да ме накарат да повярвам в неговата непочтеност.
Днес, както и тогава не съм имал щастието да го познавам лично....но сега знам, че човек имащ смелостта да се изправи и защитава позициите си лично и директно в един блог със собственото си лице, няма как да е нечист, няма как да е зъл и демоничен...това е възможно само, за едина чиста и широко скроена личност.
Пожелавам си да има все повече и повече такива хора...да имаме възможността да ги познаваме, да се срещаме с тях (макар и виртуално)...така комунистическата пропаганда и мафиотската машина ще бъде доста затруднена да сее манипулативните си игрички, ще бъде лишена от привилегията да ни показва бялото-черно и червеното-синьо....
Така Аз, когато ще имам желанието и възможността да избирам, ще имам личната възможност да посоча точно онези, които желая да ме представляват, там където имам нужда и на дрaго сърце бих им плащал, за това....
Демагозите, лъжците и измамниците ще бъда лишени от възможността да опъват кордите в сенките, което е достатъчно да ги изсуши, защото това е единственат им способност да виреят, размножават и властват...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885753
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832