Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2007 16:49 - Месец в Евксиноград
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2997 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Два последователни дни ръководството а тройната коалиция престоя в Евксиноград. В резултат на тези продължителни заседания се стигна до следните решения:

  1. Не се приема поредният вариант на стратегията на министър Гайдарски за реформа в здравеопазването и му се дава срок до септември да напише нова.
  2. Не се приема поредният вариант на стратегията на министър Вълчев за реформа в образованието и му се дава срок до септември да напише нова.
  3. Правителството се отказва от семейното подоходно облагане, от диференцираното облагане на хората с високи доходи, от намаляването на облагането на лицата с ниски доходи, от предложението за данък “богатство”, и предлага да се изготви законопроект за въвеждане от 1 януари 2008 година на “плосък” подоходен данък от 10%.
  4. Правителството неочаквано открива достатъчно финансови ресурси в хазната, което му позволява да увеличи всички пенсии с още 10% от 1 октомври 2007 година.
  5. Правителството ревизира за втори път през настоящата година схващането си за осигурителната тежест. В бюджета за 2007 година беше предвидено намаляване с три процентни пункта. В началото на лятото кабинетът и парламентарното мнозинство решиха, че няма възможности за такова намаляване. Месец по-късно изведнъж намериха възможност и решиха да въведат същото намаление, но от 1 октомври.

Общото между всички тези решения е тяхната неочакваност. Предполагаше се, че в приоритетните сфери на здравеопазването и образованието най-после е готово нещо смислено. Оказа се, че няма нищо. Предполагаше се, че при прегледа на проекта за макрорамка на бюджет 2008 ще има дебат върху разпределението на разходната част и избора на приоритети. Вместо това се направи преглед на тазгодишния бюджет и се намериха изненадващо лесно резерви в него, а от догодишния бюджет кой знае защо се захванаха тъкмо с данъка върху доходите, който е пренебрежимо малко перо.

Всичко това става точно в средата на мандата на правителството. Средата на мандата означава да се анализира досегашното изпълнение на програмата и да се очертаят някои корекции или акценти за оставащите две години. Вместо това в средата на мандата стана ясно, че за две години не само няма никакъв напредък в здравната и образователната реформа, но дори не са приети стратегиите за тези реформи. В средата на мандата изведнъж, без всякаква връзка с правителствената програма, се взимат кардинални решения за промяна на системата на данъчното облагане, които никога не са фигурирали в тази програма. Конюнктурно, без всякаква обвръзка със утвърдената стъпка на нарастване на пенсиите, се въвежда еднократно увеличение с нови 10% от 1 октомври 2007 година. (Дори и най-заслепеният фен на управляващите няма как да не направи връзката между тази дата и местните избори. Още повече, и премиерът, и финансовият министър през последните месец-два твърдо отстояваха тезата, че бюджетът не може да си позволи нито лев увеличение на заплати и пенсии извън предварително разчетените.)

В Евксиноград останаха неразгледани и нерешени истинските важни въпроси на държавата ни:

  • Не стана дума дори за Агенцията по сигурността, призвана да разреши проблемите с организираната престъпност и корупцията.
  • Не беше разгледана темата за повишаване конкурентноспособността и експортната насоченост на икономиката ни, което има пряко отношение върху доходите на хората.
  • Не бяха поставени актуализирани срокове за въвеждането на електронното правителство и за реформата на администрацията.
  • Не бяха обсъдени и определени срокове за въвеждане на програмно бюджетиране на централните ведомства и на реформата в публичните разходи.
  • Не бяха дадени срокове за отстраняване на проблемите в министерствата на земеделието и околната среда, които блокират усвояването на европейските средства.
  • Не бяха очертани следващите стъпки на фискалната и административната децентрализация, които произхождат от промените в Конституцията.
Защо не вземат да останат цял месец в Евксиноград? Белким намерят време да стигнат и до тези въпроси!


Тагове:   месец,


Гласувай:
0



1. анонимен - Яд ме е...
31.07.2007 19:56
Яд ме е, когато някой говори умно след дъжд качулка...
Филипа
цитирай
2. lambo - Относно вашата точка 3
31.07.2007 21:15
Описаните решения в точка 3 показват:
- намаление на данъците за богатите - с много!
- увеличение на данъците за т.н. "средна класа"
до 400лв. месечно - но с малко!
- увеличение на пенсиите - гласове за БСП
- отказ от семейно подоходно облагане - смачкване раждаемоста на белите етноси в полза на циганите на Доган

С други думи отношенията ДПС - БСП са:
"Аз на тебе, ти на мене"
цитирай
3. emily - и аз не искам това
01.08.2007 17:28
Обичам си страната, ама само с едната обич не може. Няколко пъти се запътвах към бели западноевропейски страни, няколко пъти се връщах, няколко пъти съжалявах, че съм избрала да се върна. След 2 месеца отново заминавам. Ще ми се да се върна, ще ми се да не съжалявам този път.Ще ми се да има кой да ме посрещне тогава. Не искам да ми е обидно да съм нециганка, небесепарка, ама честна със себе си. Интересно ми е да видя как ще стане това.
цитирай
4. анонимен - kaprichio
01.08.2007 19:40
jlovijt ministar na zdraveopazvaneto ne moje da realizira novi idei,ne moje dori da gi predloji.profesor doktor ognian hadjiiski e 4oveka koito moje da vazrodi zdraveopazvaneto.6to se otnasj do lebedovata ni ikonomika,dokat bsp/dps j rakovodjt,tj ste e poluumrjla.i godina da stojt v evsinograd se taj,ne moje6 da nau4i6 staroto ku4e na novi nomera.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2891987
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832