Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2007 15:25 - ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР НАД ВИСОКИТЕ ЦЕНИ
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 6161 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 13.09.2007 15:30


Интервю на Л.Лекова - в-к ТРУД 14.9.2007

- Г-н Божков, очаквахте ли инфлацията да стигне двуцифрено число? Някои икономисти признаха, че са изненадани.

- Нека да не прозвучи нескромно, но преди около месец написах статия, озаглавена "Не гледайте цените, по-хубаво се захванете с доходите". Всъщност поскъпването на стоките е неизбежно, защото България като страна членка на ЕС в кратки срокове трябва да достигне европейските ценови равнища. Затова задачата на държавата е да създаде условия за бързо повишаване на доходите, а не да се мъчи да спира цените.
Разбира се, трябва да се потърсят и конкретните причини за повишаването на една или друга стока през това лято. Държавата по закон си има органи, които трябва да се занимават със защита на пазара. Това са Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, данъчните служби.
- Комисията за защита на потребителите вече наблюдава цените на някои основни храни.
- За съжаление не виждам смисъл в тази работа. Единственото е, че се е намерила работа на още няколкостотин души, да получават заплати и да кипи безсмислен труд, т.е. намалихме още безработицата. Иначе друго няма. Защото откъдето и да я погледнеш, извадката за цените, която се получава от 200-300 магазина в страната, не е представителна по никакъв начин. Тя не дава никаква информация. Просто могат да бъдат изпуснати два важни магазина в един град и оттам да се изкриви всичко. Второ, какво ме интересува средната цена на хляба в страната, като аз хляб си купувам от кварталния магазин, не от Харманли. Това, че знам, че някъде имало по-евтин хляб, не може да ме накара да се кача на колата си и да измина 300 км. А и там, където купуват по-евтин хляб, сигурно е по-скъпо млякото, на друго място - роялите и персийските килими. Мисля си, че такава псевдостатистическа информация не помага на никого. Това е изкуство за изкуството. Дори не е популизъм.
- Защо да не е популизъм?
- Щеше да бъде, ако министърът излиза два пъти седмично по телевизията и бичува от екрана лошите търговци и ги споменава поименно. Например: "Ето, в Нови пазар едноличен търговец Гошо продава сиренето два пъти по-скъпо. Как не го е срам? Това е популизъм, а сегашното е някаква глупост. Отбиване на номер.
- Какво би трябвало да прави министерството?
- То трябва да се занимава със неговата си работа. А тя е да гледа как да се увеличат доходите на хората, тяхната квалификация, как да се стимулират високотехнологичните производства и износът. Министерството също трябва да следи да няма изкривявания на пазара и да има честна конкуренция. Може би е хубаво да се види, след като толкова единодушно търговците и производителите на месо и млечни произведения вдигнаха цените, доколко те се конкурират помежду си и дали не създават скрити картели и така няколко големи играчи да диктуват пазара. Защото винаги ще се намери повод за повишения. Преди 2 години имаше наводнения, сега имаше суша.
- Факт е, че сушата се отрази неблагоприятно върху зърнената реколта.
- Да, това, че имаше суша, означава, че вероятно има по-малко жито, по-малко царевица и по-малко фураж за добитъка. Оттам - по-малко мляко и месо. Но ние не сме една затворена икономика. Следователно, ако в България има недостиг на фураж или зърно, защо не внесем от евтини производители на други места по света и така да се задоволят нуждите. Тогава ще имаме по-високи транспортни разходи, но те не би трябвало да повишат толкова рязко цените.
Казват също, че се били повишили цените в Европа. Но нека погледнем какво става в Германия. Там цената на млякото се е увеличила с 30-40 на сто, но на млечните произведения - само с 2-3 процента.
- Как се получава това?
- Причината е, че ценовите равнища в Германия и околните страни, членки на ЕС, са едни и същи. Пазарът е отворен, така че ако германското мляко е скъпо, то германските производители ще си купят от Италия, Франция, Белгия. България обаче както географски, така и ценово все още стои в периферията на общността. Ако се вдигне цената на млякото тук, не можеш да си купиш от Франция, защото то тъй или иначе е по-скъпо от българското.
Затова бих казал, че постепенното вдигане на цените до европейските ще доведе до силно успокояване на пазара след това, защото ще има възможност за бързо компенсиране на всякакви вътрешни шокове. Звучи малко цинично, но е истина.
Затова смятам, че това, върху което трябва да се концентрира законодателната, изпълнителната и съдебната власт, е намирането на механизми за намаляване на разходите и увеличаване на доходите.
- Говорите отново за увеличаване на доходите, но някои икономисти смятат, че тъкмо повишените заплати през последните месеци са причина за високата инфлация. Откъде идва разминаването?
- Да, разбира се, ако имат малко по-големи възможности, ще има и малко по-голямо потребление. Но казвам - малко по-голямо. И тогава цените ще нараснат с малко, а не с 20-30 на сто, защото реално на никого доходите не са се увеличили скокобразно през последните месеци. Не сме чували за такова нещо. Затова мисля, че е обидно да се обяснява високата инфлация на обикновения българин по този начин.
Ако се обърнем назад, ще видим, че в един доста дълъг период цените на основните хранителни стоки бяха замръзнали. Имаше дори дефлация. И това, което се получи сега, очевидно се дължи на няколко фактора. Първо, приемане в Европейския съюз, второ - некадърно управление на страната от тройната коалиция, и трето, отсъствие на всякаква държавна политика и стратегия за бързо повишаване на доходите. И, разбира се, със сигурност има политически чадър върху незаконно формиране на огромни печалби на близки до властта фирми. Нещо, което става в областите, където рязко се повишиха цените - зърно, фуражи, захар, мляко...
- Картелни структури ли действат там?
- Това е някаква симбиоза между политически партии и фирми, които съвместно гледат да се обогатят, докато са на власт. В България още от Освобождението, който е на власт, гледа да се напечели. Но сега е по-трудно, защото, когато три партии са на власт, твърде много са тези, които искат да печелят.
- Нали трябваше да има взаимен контрол?
- Невъзможно е при тази структура на тройната коалиция, където никой няма право да поглежда в ресора на другия. Това практически означава тотална безконтролност. Имат и удобно парламентарно мнозинство, което не ги заплашва с падане от власт, има и отсъствие на силна опозиция, която да следи в детайли какво правят отделните министерства. Така те спокойно могат да си разиграват коня, от което страдат българските граждани.
Не искам да звучи популистки, но става винаги така, когато управлява социалистическата партия. Особено когато наближи втората половина на мандата. В първата те все още консумират активите от предишния екип. После го закъсват, защото нямат нито идеи, нито възможности, нито смелост за радикални промени, нито яснота къде отиват. Защото като нямаш яснота къде отиваш, стигаш някъде другаде и когато нямаш смелост да вървиш и се надяваш нещо да се случи извън теб, накрая се проваляш.
Но за съжаление се пропускат първите златни години от членството в ЕС. Ако погледнем новите членки, ще видим, че те изпитаха известни трусове през първата година. Тогава паднаха всички леви правителства, дойдоха десни и на втората година всички се почувстваха отлично. Но първото, което разбраха, бе, че трябва да си сменят правителствата.


Тагове:   чадър,


Гласувай:
0



1. анонимен - Откровение????
14.09.2007 11:03
Тези две изречения -
"В България още от Освобождението, който е на власт, гледа да се напечели. Но сега е по-трудно, защото, когато три партии са на власт, твърде много са тези, които искат да печелят."
откровение ли са г-н Божков?

Имайте впредвид, че аз съм гласувал за вас. И не съжалявам.
цитирай
2. viki02 - аз не съм гласувала,
15.09.2007 14:03
но не се сетихте, че сте там, за да осигурите нормалния живот и бъдещето на хората от народа, простолюдието, или както и да си ги наречете (Костов ги нарича овце, има го в една книга, откъдето явно то заимства. Желанието му да е "звезда" се движи по уроци от книги). Простолюдие сме, но и ние доматето не го ядем с корените. Просто хора, без простотията на управляващите. ;-)
цитирай
3. viki02 - иначе благодаря,
15.09.2007 14:04
че информирате по икономически въпроси. Но ми разказваха за 10%, а аз искам да знам.
цитирай
4. kostadin - Ие!
15.09.2007 19:30
Хубаво откритие -малко късно го правиш!
цитирай
5. анонимен - dobut analiz
16.09.2007 02:13
Edno neshto lipsva v tozi analiz: nie bulgarite sme po-mudni ot drugite iztochno-evropeitsi: na tyah im tryabvashe 1 godina da se osuznayat, a na nas shte ni tryabvat 3 ili mozhe bi 4 godini.
цитирай
6. kostadin - Re:
16.09.2007 10:09
Имало чедър-че това не са го измислили новите управници.Има само едно Лакомия и друго ,но то е последствие,че си режат клончето сами -както стана и при Вашето управление.
Не се правете на демократи ,след като не работите демократично.Средните цени са само ориентир -не начин на живот или постижениеНо има средни цени тук има и в Европа Има съотношение доход цени Изобщо има страшни математически възможности.Това ,че няма държава беше ясно отдавна Само ,че никой не си тръгна доброволно .Демократи много,няма хора упражняващи демокрацията.Че то ,всеки крадец и убиец ще вика "Аз не съм виновен !"...
Валя дъжд,вдигнат ...горивата ,сега хляба /разбирай храната-защото борбата е била винаги и за хляба и за свободата на словото Само ,че бившите от БКП ни казваха борехме се за работа и хляб -имате ги Вие /разбирай управляващите/ни продънихте ушите с свободата на словото А всичко е само някаква страна от нещата за които бленуваше народа.
Тази история с вдигането на заплатите има винаги два края.Защо ни карате, като кучето да си гоним опашката?..
И точно тук я няма реакцията на държавата .Ако си виновен за нещо ,то това не е защото те нарекоха г-н 10%.,а защото прокламираше лъжата ,че нещата се продават за толкова колкото дават.Спестената истина е най -бруталната лъжа!
Не казваше другата истина съществуваща в оценителската практика-че закона е необходимо задължително да ни пази от мошениците и ,че в белите страни потърпевшите ,измамените ,подведените могат да осъдят мошениците за причинени загуби или неполучени ползи.Е за престъпления, няма морално право да има давност !
Все някъде ,в началото на преврата /или преди него/си знаел даже и как се прави.
Мината ,която сте заложили ще взриви постигнатото за сметка на народа мимолетно щастие.
цитирай
7. анонимен - Vnosni kvoti
19.09.2007 15:51
G-n Bojkov, tzenite na hranitelnite stoki ne se opredeliat ot pazara, a samo ot niakolko golemi monopolista, koito nikoia partia, liava ili diasna moje voobshte da mradne. Vsiaka stoka, bilo to mlechni proizvedenia, meso ili olio si ima ot dosta godini vnosni kvoti. Tezi vnosni kvoti sa razpredeleni do protzent mejdu monoplnite vnositeli. Te opredeliat kolko stoka da pusnat na pazara i kolko da struva. Zatova shte pochakame olioto da stigne naprimer 5 lv. Ne govorete, che triabva da dogonim evropeiskite tzeni, zashtoto olioto napr. v Germania e 0.8 EURO., vchera pazaruvah.
цитирай
8. анонимен - айде стига с тази Европа.
21.09.2007 21:49
Живея в Англия,
цените са като в Бг на масовите хранителни продукти. Говоря за масовите не за висок клас, защото има и храни за по-състоятелните. Срам и позор. Няма да кълна, но съм сигурна че много хора кълнат родните политици. Само ще кажа едно:"да им приседне!".
цитирай
9. kostadin - Ие:
22.09.2007 15:50
Бож-би следвало да не си толкова наивен
Принципът е ,които излъже веднъж идейте му отиват на дръвника .
цитирай
10. viki02 - анонимен 8,
27.09.2007 16:03
и аз съм се хранила в Англия. Още 1992 година имаше цени като нашите. Само заплатите не са същите. И аз се присъединявам , да им преседне! Тарикати го дават. Пари нямало. А за икономическите им стратегии не ми се говори, и аз мога да ги конкурирам!
1992 година небелените евтини картофи бяха 15 пи, или 45 стотинки. Тук днес са 1 лев. Климат изглежда си нямаме за картофи, ще внасяме от Америка или арабския свят. Големи специалисти ни управляват.
За г-н Божков не мога да коментирам, няма сигурна информация за него. Иска ми се да е чист...относително. Долу-горе поне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885648
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832