Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2007 12:37 - Стратегически документи, забранителни списъци и учителски заплати
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 6185 Коментари: 5 Гласове:
0




Всички обичаме да пишем документи. По стара традиция пишехме петилетни планове. Сега, понеже вече няма петилетки, започнахме да пишем стратегически документи с най-различни срокове и дори без срокове.  Най-много обичат да пишат стратегически документи в БСП. Например на 14 април 2007 г. социалистите приеха документ, наречен ПРИОРИТЕТИ НА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (В УСЛОВИЯТА НА ЧЛЕНСТВО НА  БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ). Няма да ви занимавам с целия този твърде любопитен от днешна гледна точка документ (минали са само шест месеца от приемането му и вече никой не го помни). Ще ви цитирам само един кратък абзац от него:

Ш      Приключване на приватизацията и развитие на капиталовия пазар.

·   Преместване на акцента от приватизацията към привличане на инвеститори “на зелено” и на инвестиции чрез БФБ. Приемане и прилагане на правителствена програма за приватизация през фондовата борса: какви пакети от кои дружества ще се предложат.

·   Цялостен преглед на забранителните списъци, вземане на окончателно решение кои дейности остават изцяло държавни и кои ще се предложат за приватизация, като за всяко от предприятията се приложи конкретен метод, процедура и времеви график.

Избрах точно този цитат, защото поради очевидни причини следя какво прави Агенцията за приватизация. И ето, на сайта на тази агенция можете да откриете информация за сключените сделки през 2007 година. От началото на годината до днешна дата, са сключени ... 9 (девет!?!?) приватизационни сделки. С целия си личен състав, с целия натрупан опит от последните 15 години, планината е родила девет мишлета. Някой ще си помисли, че това е защото не е останало нищо за приватизиране. Грешка! Защото на сайта може да се види гордото обявление, че се подготвят още 37 сделки към момента, много сложни сделки, като например общежитие, почивна база, незавършен хотел и спортен комплекс към ВМЗ – Сопот (броят ги за четири отделни проекта), няколко остатъка от “Балканкар” (два проекта), няколко бази на “Булгарплод” (два проекта), седем малки ВЕЦа, Институт по маркетинг и други подобни. Със сегашното темпо, по една сделка на месец, приватизацията на тези 37 предприятия и обособени части ще завърши към 2010 година.

На това му викат в стратегическия документ  “приключване на приватизацията”.

Още по-интересна е ситуацията с втората точка от цитирания абзац на стратегическия документ на БСП. Както се досещате, документът е вече забравен, никой не се е напънал да прави към днешна дата цялостен преглед на забранителните списъци, та камо ли да взема окончателни решения по тях. Затова аз се зарових в списъците и за пореден път се озадачих от критериите за подбор на предприятия, които държавата иска да остави завинаги държавни.

Там са:  Техноекспортстрой" - ЕАД, "Метални конструкции - Холдинг" - ЕАД, "Промишлено строителство - Холдинг" - ЕАД, "Монтажи" - ЕАД, "Автомагистрали" - ЕАД, 29 броя ВиК дружества, всичките тези от МРРБ. От юридическите алабалистики по концесията на магистрала “Тракия” разбрахме защо трябваше “Техноекспортстрой” и “Автомагистрали” да са държавни. Предполага се, че и другите са предвидени в подобни тарикатски сценарии, иначе няма никакво логическо основание да остават собственост на министерството.

След професионализацията на армията и влизането ни в НАТО, също толкова интересен става списъкът на Министерството на отбраната. Те пък са забранили за приватизация проектантската организация на министерството, интендантското обслужване, военното издателство и снабдяването на армията?!

Подобни по безсмислието си са и списъците на министерствата на културата, на образованието, на икономиката и другите, но примерите дотук като че ли са достатъчни. Според стратегическия документ на БСП някой трябваше поне да прочете тези списъци и в рамките на десет минути да извърши стратегическото действие да предложи половината от забранените за приватизация предприятия да излязат от списъка. В рамките на още ден-два могат да се напишат аргументите за запазването на собствеността в някои други като особено важни за държавата.

Уви, това не става!

Защо всъщност се занимавам с тази не особено актуална тема – приватизацията? Защото помня. Защото знам, че преди точно десет години България излезе от катастрофата на Виденов с поредица от решителни реформи, като въвеждането на валутния борд, приватизацията на огромен брой предприятия, закриването на безнадеждно губещите, пенсионната реформа, началото на здравната реформа ...

Днес управляващите са се хванали за валутния борд и финансовата стабилност като удавник за сламка и ни убеждават, че ако ги запазим, ще растем и богатеем от само себе си. Лъжа! За да постигнем онези темпове на растеж, с които ще забогатеем бързо и няма да се влачим на опашката на Европа, към валутния борд и балансирания бюджет и този път трябва да прибавим решителните структурни реформи, повечето от които болезнени и непопулярни, на първо място да приключим с приватизацията, за да не потъват бюджетните пари пряко или непряко в някакви безсмислени държавни предприятия, а да отидат за адекватни заплати на учители, лекари, горски и всякакви други зависими от държавата хора.

Просто, нали? Само че трудно!



Гласувай:
0



1. an200 - Да,"трудно"...
14.10.2007 13:07
А днес отново гледах Андрей Райчев,който с пяна на уста говореше,че учителите с техния егоизъм и недалновидност "ще срутят държавицата "ни...
цитирай
2. анонимен - Мистър 10% разсъждава порочно
18.10.2007 15:39
След като Божков забогатя и си уплете кошницата, а дъщеря му се изучи в Италия, сега дебелият готованец л(ни раздава мисли. Напусна СДС, избяга от политиката и изостави колегите си на произвола. Нагъл и дебел, но и без съвест - това е АлБож....
цитирай
3. kalinat - Kolko
18.10.2007 18:27
plitkoumni i savistkivi mojem da bydem)))A be,kato kritikuva6,napi6i si imeto!
цитирай
4. анонимен - predloshenie
20.10.2007 22:48
предлагам кои за каквото е учил даработи;
1.Първанов и Станишев са завършили история да станат учители по история-за политици се видя че не стеват
2.ББ е пожарникар да бъде отново изправен в пожарната за ротен командир-да му се отнеме незаконноприсъденото генералско звание
3.Доган да се прати в някои институт
с т.н.
цитирай
5. yuliya2006 - НА УЧИТЕЛИТЕ -ПОКЛОН!
21.10.2007 19:59
Аз съм държавата,
тези пенсионери колко останаха?
Устойчиви като хлебарки,
глад,болести а има живи.

Аз съм държавата
а тези училищта жалки.
Как не се срутиха,
на пепел и да ги няма.

Аз съм държавата,
тези глоби мен хранят.
Спрял неправилно- плащай,
погледнал накриво- двойно.

Аз съм държавата
а това стадо какво иска?
Скоро на арената,
като бесни кучета да се хапят.

Аз съм държавата,
разходи да не виждам.
Само приходи-дойни крави
а аз знам какво да ги правя.

21.10.2007

ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885768
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832