Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2007 17:52 - Политици без политики
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2660 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дневник 3.12.2007

 

Според последните моди в България политик е този човек, който се явява на избори, печели (или не печели), влиза в парламента или общинския съвет, явява се по телевизията или радиото, дава интервюта и участва в дебати по скандални теми. След изборите политик е този, когото журналистите, а покрай тях и всички граждани, подозират, че се забърква в нечисти далавери, краде, харчи парите на данъкоплатеца за заплати, командировки и луксозни автомобили, купува гласове за следващите избори. Разбира се, политикът непрекъснато е замесен във вътрешнопартийни караници, изключват го или той изключва някого от съответната партия, води преговори и се опитва да прави някакви коалиции с цел участие във властта.

На политика в медиите се противопоставя образът на експерта. Той също е постоянен гост на сутрешните блокове и уикендовите обзорни предавания на всички телевизии и радиа. Важното при експерта е, че той твърди, че знае отговорите на всички въпроси, които политиците избягват да дават или не могат да открият. Второто важно качество на експерта е, че той се обижда, когато някой се опита да го закачи за конкретна политическа сила. Дори когато кой знае как експертът е попаднал в нечия листа за депутати или общински съветници, във всичките си изяви той дебело подчертава, че е приел да участва само в експертно качество и дори не членува в съответната политическа сила. Затова никой не пита експерта за политиката в неговата сфера.

Да се замислим сега, за какво всъщност съществуват политическите партии, народните представители, общинските съветници, министрите, кметовете ... Като оставим настрани остроумния и донякъде верен отговор, че съществуват, за да се борят за кокала, остава истинският, исторически верният и непрекъснато пренебрегваният отговор, че политиците съществуват, за да правят политика. А в една демократична държава политиката е набор от виждания, идеи, планове, действия и резултати, чиято цел е хората в тази държава да живеят по-добре. А различните политики, които различните политически партии предлагат, дават основание на хората да предпочетат един или друг политически проект на изборите, защото са видели по-привлекателен, по-реалистичен и по-възможен вариант за собственото си добруване.

Да направим на този фон принципната разлика между политици и експерти. Експертът в здравеопазването, например, знае, освен какви хапчета се дават против настинка, също така колко струва издръжката на един болен, как се вързва бюджетът на една болница и много други такива неща, които е научил от теорията и практиката. Политикът пък, когато разработва здравна политика, ползува всички тези експертни мнения и съвети, но негова работа е да промени или да изгради дори съвсем наново здравната система, да предложи на хората взаимоотношения между пациент, лекар, болница, здравна каса, държава, частен сектор, лекарствено снабдяване, профилактична система и прочие, да облече тези взаимоотношения в програми, планове за действие, нормативни документи и изпълнителни органи, така че с всеки следващ ден животът на хората и грижата им за здравето да стават все по лесни, удобни, достъпни и сигурни.

Като сме се хванали за здравеопазването, нека да продължим с него. В коалицията, която ни управлява, има три партии. Едната е спечелила над 80 депутатски места, втората – повече от 50, а третата – малко над 30. При това в конкуренция една с друга през 2005 година. Теоретично погледнато, политиците от тези три партии трябва да са поискали доверието на избирателите, защото знаят примерно как да решат тежкия проблем с българското здравеопазване. А след създаването на коалиционното правителство, вероятно би трябвало да са съчетали трите си виждания за здравната политика и да са поверили на министъра Гайдарски, представител на едната от трите партии, да провежда тази съчетана и съответно три пъти по-умна политика. 

Само че, мина половината мандат на тройното правителство, а здравна политика от него не видяхме. Назначава министърът, уволнява, спори със здравната каса и лекарския съюз заедно и поотделно, ремонтира някакви болници и отделения, дава или не дава пари за нова апаратура, преговаря със стачкуващи здравни работници. Изобщо поддържа добре или не толкова добре статуквото. А какво ще се променя в здравеопазването към по-добро? И как? Това и той не знае, и трите пратии в коалицията не могат да измислят.

Къде е тук политиката на политиците от управляващото мнозинство?

За да не се ограничаваме само с управляващите и да не обидим политиците от опозицията, да ги попитаме риторично и тях. В парламента има четири опозиционни парламентарни групи. Видели ли сме от тях четири други предложения за здравна политика? Чули ли сме да разкажат смислено и свързано какво смятат да направят в тази област, ако дойдат на власт, заедно или поотделно?

Къде е тук политиката на политиците от опозицията?

Проиграйте, уважаеми читатели, същите въпроси и отговори за всички други политики, за които би трябвало да погрижат политиците. Да видим какви са техните политики за полицията например, или за туризма, за тежката и леката промишленост, за икономиката на знанието, за водите или пък за горите, за данъците или за административно-териториалното деление...

Няма да получите отговор. Може, всъщност, да се опитат да ви заблудят, че сега, като сме в Европейския съюз, ще следваме европейските политики по тези въпроси и по всички останали.

Това е лъжа! Затова някои държави в същия този Европейски съюз са много богати, уредени и спокойни, защото техните политици са разработили, предложили, изпълнили и продължават да изпълняват успешни политики в повечето области. А пък други имат проблеми, изостават, провеждат предсрочни избори, сменят си правителствата, за да намерят тези политици, с тези политики, които ще ги направят богати, уредени и спокойни.

Ние пък сме се закотвили на последното място по всичко в този Европейски съюз, защото правим избори, коалиции, водим битки, издигаме и сваляме министри, кметове, депутати и общински съветници, които не са политици в онзи истински, исторически верен и непрекъснато пренебрегван контекст.

Защото нашите са политици без политики.




Гласувай:
0



1. shumata - Защо ли са без политики?
02.12.2007 22:12
Липсата на политики и стратегии не е следствие от пълната некомпетентност и некадърност на коалицията, напротив! На тези хора им е пределно ясно какво, защо и как трябва да се направи, и по-важното какво НЕ трябва да се прави. Орешарски не знаеше за излишъка ли, Кабил не знаеше, че разменя (след като му забраниха да продава) държавните гори на безценица ли, Гайдарски не знае какво е нужно на болниците ли?
Когато обаче нуждите на обществото влизат в разрив с личните и партийните интереси - възможностите на управляващите за облагодетелстване, липсата на политики винаги е налице.
Ха сега, чия е вината, че в ръцете на тези хора има една огромна каца с мед, а в непосредствена близост до нея и една скромна работилничка за дървени черпаци?
цитирай
2. chara - ние избираме "обещатели"
02.12.2007 22:32
Откакто сме в ХХІ век само "обещатели" избираме. Който обещава повече, той печели. Така ни обещаха, че за 800 дни несимволично и т.н..... после позабравиха обещанията. Наскоро ни обещаха завод за боклука в София. За две години. Да, ама те май изтекоха като пясък, бързо и неумолимо ... А истината е, че след постигане на националните приоритети НАТО, ЕС няма нищо ...
пустота. Няма идея , визия за поне 10 години напред. Време е нещо да променим .. всеки от нас
доколкото може!
цитирай
3. ssstto - Ъхъ
03.12.2007 11:26
политиците много ги бива в политиката за пред камерите,не директно с избирателите си.Тез от Г3 могат да обясняват и дебатират с журналисти и опоненти ама с техните избиратели гачи не им минава през акъла да го правят.Хоп-троп и ей на бесипету сервира плосък данък дето щял да намали сивата икономика.
цитирай
4. buket - знаем
03.12.2007 19:32
Знаем че е така г-н Божков, но знаете ли хората какво казват:
- Ами хайде де!
А знаете ли хора, коментиращи като "нас" тук, какво казват за "ония" хора?
- Ей, прост народ!
Кого да слушаш ми кажете...
цитирай
5. анонимен - читох статията ви в дневник, абс...
04.12.2007 17:16
читох статията ви в дневник, абсолютно съм съгласен с тезата.
цитирай
6. palpurina - Ще му се незнае..
05.12.2007 15:59
...отново си прав. Друго решение освен предсрочни избори не виждам. Ама кой ще избираме после???
цитирай
7. анонимен - rashvess
05.12.2007 16:47
До `989г- думата политика нямаше множествено число, дори и филолозите не го допускаха. Сега има политики, но няма политика, т-е- такава която да "дръпне" държавицата и народа ни напред. Дали политиците ни не са експерти или експертите ни не стават политици или ги отказват бързо от полит.кариера е все едно.
Според мен най-важното е че няма воля и желание за промяна и работа в интерес на нацията.
Малък но типичен пример - новоизбран кмет и общ.съвет,особено в малките общини, започва със смяна на "държавните" си служители и търси постове и позиции за хора от рода или приятели т.е. работа за хората а не подходящи специалисти с качества за работата. И така нагоре по пирамидата до до президенство,МС и съдебна власт.
цитирай
8. lambo - Основната енергия отива в битката "Кой кого, както и какво"
07.12.2007 17:08
Време за работа "В ползу Роду" хептен не остава

В тая игра никой не може да се мери обаче с цигането Метко. Няма партия и политик, които ТОЙ да не е преметнал. Цигането не знае поражение, не знае назад, не знае изваждане

Само напред и само събиране. И сега 550 милиона от харча 1,2 млрд отиват САМО за попълване на ДР с гориво. През колко фирми ще премине горивото, докато с рекордна цена дойде до ДР! Кой да ти каже!
цитирай
9. анонимен - Това управляващто мнозинство т...
08.12.2007 18:52
Това управляващто мнозинство трябва да си ходи. А не в парламента да си ходи. Обидно е да си подсказват с знаци ,кой закон да гласуват и кой не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885987
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832