Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2007 11:05 - Красноречив пример към публикацията "Политици без политики"
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1672 Коментари: 1 Гласове:
0



Вижте това кратко съобщение. Моля някой, вероятно по-запознат от мен с енергийната политика на Република България, да ми припомни кога и след какъв обществен, професионален и политически дебат нашата страна се е включила в групата на деветте.


Енергийната либерализация в ЕС срещна съпротива
image
04 декември 2007 | 09:53 | “ИЮ Обзървър”
image
Група от девет страни-членки на ЕС продължават да се противопоставят на новите планове за либерализация на енергийния пазар, които наскоро бяха предложени от Европейската комисия, докато политическият горещ картоф сега преминава към Словения, която поема ротационното председателство на блока през януари.
“Това бе много интензивна среща”, заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Андрис Пиебалгс на 3 декември, след като 27-те министри на енергетиката дискутираха доклад, посветен на позицията на страните за спорния въпрос.
Австрия, България, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Люксембург и Словакия са решително против същността на предложението на Брюксел, познато като пълно разделяне на собствеността.
Това означава енергийните фирми да разделят сферите на производство и транспортиране.
Същата група страни също така няма желание да даде зелена светлина на алтернативен сценарий, според който трябва да бъде създаден независим системен оператор (ISO).
Според това предложение, големите енергийни компании трябва да предоставят контрола над управлението на мрежите за транспортиране на напълно независим оператор, но запазват правото си на собственост върху активите си в тези мрежи.
Според доклада групата от деветте страни “е направила запитване относно пропорционалността на предвидените мерки за разделянето на собствеността или за независимия оператор, което те смятат за нарушаване на правата на собственост”.
“Те призовават за приемане на друга алтернатива, която да осигури по-ефективно разделяне на собствеността без намесата на правата на собственост и в съответствие със заключенията на Европейския съвет”, продължава документът.
Берлин и Париж - дом на енергийните гиганти EDF и E.ON, които едновременно извършват енергийни доставки и контролират мрежи за транспортиране - вече работят над трета алтернатива, съобщи европейски дипломат.
Тя се очаква да бъде представена в началото на 2008 г.



Гласувай:
0



1. komitata - не е само този случай
04.12.2007 12:17
прави ми впечатление, че нашите представители винаги защитават ретроградни възгледи по най-важни проблеми. въобще отчетността и действията на нашите представители в брюксел са под всякаква критика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893946
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832