Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2007 15:01 - Докога така?
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 8164 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 16.12.2007 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дневник 17.12.2007

Напоследък, покарай решението да се похарчат „само” 1 379 022 000 лева от три пъти по-големия излишък в бюджета за 2007 година, установихме вън от всякакво съмнение, че българската държава вече не е бедна. В ръцете на правителството очевидно има достатъчно пари, събираемостта на данъците и другите приходни пера е отлична, значи наистина сме излезли от дупката на посткомунистическата мизерия.

Излезли сме, но някак си гражданите не забелязват това. Или по-точно забелязват нещо съвсем друго. Парите, събрани от тях, отиват някъде, похарчват се от държавната и общинската власт експедитивно и безотказно, само че в резултат на това животът ни не става по-лесен, а по труден. Ето няколко примера:

 Често вали дъжд. Както винаги е валяло. Само че напоследък всеки дъжд се превръща в наводнение. Къщи и улици са заляти, щети са нанесени, комисии пишат нещо в някакви протоколи. До следващия дъжд. До следващите преляли реки и язовирни стени. Емел Етем иска пари. Емел Етем получава пари за предотвратяване на бъдещи наводнения. Парите се похарчват, а после идва следващото наводнение. Телевизията снима наводнените мазета и етажи. После пак вали, и нищо не се е променило. Само едни пари са изхарчени, в някакво министерство някой получава заплати и ДМС (това значи допълнително материално стимулиране за свършена работа). А дъждът е все същият, като онзи преди, който не ставаше всеки път на наводнение.
image

Напоследък вали сняг. Малко сняг, за разлика от други години. До 5 сантиметра снежна покривка. Тази зима, обаче, 5 сантиметра сняг се оказаха непосилна за преодоляване пътна трагедия. Десет часа задръстване на магистрала, при това не някъде в дън гори тилилейски, а на 30 километра от столицата. За десет часа пеша, с ръчни колички, можеха да докарат от самото министерство пясък да поръсят магистралата. Не се знае, обаче, от кое министерство. Защото пътищата се управляват едновременно от три министерства (транспорта, финансите и регионалното). Защо от три министерства? Защото в пътищата има много пари, много договори за строителство и подръжка, много кандидати за тези пари, та за да се разпределят толова много пари, трябва да се облажат повече държавни чиновници, не само от едно министерство. Пари за пътищата винаги има в бюджета, има дори най-много и в излишъка, който допълнително се разпределя, а пясък на хлъзгавия път няма. Няма и договор за магистрала „Тракия”, щяла след три-четри години да стане може би, съобщи ни наскоро министърът (един от тримата). А случайно научих, че за магистрала „Черно море”, между Варна и Бургас, нямало дори идеен проект. Но пари има, похарчват се за нещо си, а онзи ден стотици тирове пак закъсаха, този път между Бяла и Русе, защото се намокрил пътят и после замръзнал, което се оказва невиждано и непреодолимо бедствие поради успиване на фирмата, която трябва да хвърли пясък и която вече сигурно е взела авансово парите за хвърляне на пясък за две зими напред.

image
В София също вали дъжд и сняг. Но тук това има положително въздействие. Защото дъждът измива донякъде улиците, които иначе официално се мият веднъж годишно. А снегът покрива боклуците и запечената мръсотия в целия град и София за малко започва да изглежда красива и бяла. Докато се стопи или изцапа снегът. Може ли някой да ми посочи друг столичен град в Европа (и почти навсякъде другаде), който да се мие веднъж в годината? Това е официално записано в договора с фирмите за чистота и дори всяка пролет ни спускат график на коя дата тази година ще минат да замият улицата пред дома ни. А договорът с фирмите за чистота се изпълнява редовно и те редовно си получават парите от софийските данъкоплатци. Само дето чистят веднъж в годината, но това никого не безпокои. Парите са похарчени, градът е мръсен.

Фирмите за чистота също така получават пари да събират боклука от кофите. После го дават този боклук на едни други фирми, на които се плаща, да го правят на красиви бали, а красивите бали да трупат на  красиви купчини.  После се плаща на някого да кара балите до Карлово и Пловдив, където се плаща на някого да разкъса красивите бали и да разстила боклука по съответните сметища. Държавата и столичната община участват съвместно в тази поредица от плащания. Държавата и общината успоредно с тези плащания поотделно и съвместно от десет години водят разговори и преговори с някакви фирми, хора, организации, банки, консултанти, комисии, за да се построи един завод за преработка на софийския боклук. Заводът не се строи, плащанията продължават, всички са доволни от статуквото, освен онези, от чиито джобове се събират данъци и такси за да има пари за такива плащания. 

image

Данъци и такси се събират и от собствениците на автомобили. Тези данъци и такси би трябвало да се използуват, за да се погрижи държавата и общината да има читави улици, по които да се движат колите, паркинги, в които да паркират, светофари, които да улесняват движението, пътна полиция, която да гарантира спазването на закона и правилника за движението по улиците и пътищата. Колкото по-високи стават данъците и таксите, толкова по-ужасни стават улиците, паркингите остават само в идейна фаза, задръстванията правят София непроходима, шофьорите полудяват от състоянието на трафика, както и от всеки повод за общуване с КАТ, бил той за регистрация или пререгистрация, бил той за акт или фиш, бил той просто за поредната двадесетачка, потънала в джоба на стратегически дислоцирания полицай. Никой държавен или общински орган не е предложил решение на проблема с движението в София, но същите тези държавни и общински органи усвояват всяка година до последната стотинка бюджетите, които им се отпускат.

image

От един доклад на министърката на правосъдието напоследък научихме, че също така до последна стотинка от няколко години насам се усвоявали и бюджетните, европейските, американските и всякакви други пари, предвидени за изграждане на информационната система на българското правосъдие, но към днешна дата се оказало само, че парите всичките са изхарчени, а система няма да има скоро, защото всичките тези пари са раздадени на някакви хора да купуват някакви неподходящи, ненужни и остаряли софтуери и хардуери. Докладът на новата министърка е приет за сведение от съдебната система, която очевидно няма никакво намерение да се занимае със присъщите и по закон функции и да се опита да разбере кой и как е сключвал договори и плащал пари. Със сигурност това, което ще направи съдебната система, е да поиска още пари, защото тази информационна система без съмнение е необходима, а още по-необходимо е да се сключат още договори и да се похарчат още пари.

Щом стане дума за информационни системи, компютри, софтуери и сървъри, се сещам за още една чудесна машина за харчене на бюджетни пари – създаването на електронното правителство. Цяло министерство на държавната администрация има създадено с тази благородна цел, която е всъщност да се намали администрацията, бюрокрацията, корупцията и тормоза над гражданите и фирмите. В онова мечтано и неопределено бъдеще, когато ще имаме електронно правителство, ще можем от къщи или от офиса по интернет да поискаме свидетелство за съдимост, данъчна оценка, разрешение за строеж и всичко останало, да подадем документите и да получим необходимата тапия без да ходим да се молим, да чакаме на опашки или да даваме пликове под масата. Всяка година за това електронно правителство се харчат бюджетни пари, разиграват се търгове, пишат се програми, пак се харчат пари и накрая пак не е ясно дали ще го има някога въобще.

image

Всеки от вас, уважаеми читатели, може да продължи с още подобни примери. За НАТУРА 2000, за контрола върху строителството, за купуването на гласове на изборите, за безобразното здравеопазване, за тъжните резултати от държавно субсидираното образование...

 Нещо много лошо става в България. Упорито и настъпателно в живота ни навлиза безотговорността и безхаберието за похарчените пари. Ужасното е, че носители на тази безотговорност и безхаберие не са някакви външни фактори, а държавните органи. Дваж по-ужасно е, че като че ли българските граждани се примиряват със наглостта на държавата да се отнася така с тях.

В резултат на този двустранен процес държавността в България ускорено се разпада. Ежедневни стават случаите на демонстриран или дори демонстративен отказ от прилагане на закони, правила, разпоредби, договори. Какво от това, нали и така парите на държавата се харчат нанякъде. А ние си оставаме безучастни свидетели, дори някак привикваме да живеем, да съществуваме в наглостта и безпардонността, която ни превзема отвсякъде. Докога така?

 image

 

 

 

 




Гласувай:
0



1. zemaria - Браво!
16.12.2007 17:06
Текстът е силен, много ми хареса. Поздравления, г-н Божков!
цитирай
2. zeifod - За съжаление,
16.12.2007 17:48
българинът като че ли е в някакво вцепенение. Оставя се да бъде мачкан и поругаван всеки ден. Не търси правата си, примирява се, свежда глава безропотно. Дали всичко идва от това че сме мачакани толкова години, дали от това че нямаме воля... не знам... може би по - малко и от двете.
Харчат се безумно държавни пари за безумни неща,а всеки си затваря очите, прави се че нищо не забелязва. Същевременно на учителите се казва че излишъка не може да бъде харчен, месец - два след това същия този излишък се харчи с лека ръка, безотчетно.
Казват че нямало пари за домовете за сираци. Видяхме трагедията в Могилино. Толкова ли няма откъде да се намерят 20-30 хиляди лв месечно. Едва ли ще струва повече да се осигури норално функциониране на един такъв дом. А иначе политиците казват имаме 3 милиарда излишък, ами отделете малко и за тези деца там.
Станахме за смях пред Европа с върнатите ни съдии.
Строй се безогледно и безотчетно и то в територии в който не би трябвало да се строй, включени в Натура 2000.
А какво да кажем че в парламента където се коват законите ни има по 10-20 човека на заседание и т.н. и т.н.
България - жалко за тази красива държава.
цитирай
3. анонимен - Ей търбух, какви са тези простотии, ...
16.12.2007 18:50
Ей търбух, какви са тези простотии, дето си ги надраскал?
Искаш да оправиш държавата или те е яд, че има други, които са по-нагли и безочливи от тебе?
Слушай какво ще ти кажа - вместо да си правиш тъп PR, давай данните на прокуратурата и вкарай тези мижитурки в панделата!
Поведи война срещу корупцията, отчитай се тук с имена за продажни прокурори, съдии, министри и чиновници!
Ако има резултати ти обещавам, че ще създадеш най-мощната партия в БГ и ще станеш политик #1 в нашата страна.
цитирай
4. анонимен - 10 %
16.12.2007 19:16
"Нещо много лошо става в България." какви лоши хора! как безогледно ми прибират 10-те процента, а аз трябва да ги критикувам. ми и аз искам да "харча", след като похарчих половината държава не ми ли се полага още. ще взема да се обадя на в. костов да си поподскачаме малко и след това...а, май съм сънувал!
цитирай
5. master78 - Трябва да се действа
16.12.2007 20:21
Всичко е вярно, но само с писане не става.Трябва да се действа по твърдо.Вече 8 години България пропада и се движи на самотек заради неопитни и корумпирани политици.Имам чувството, че животът някак си минава спокойно без никаква тръпка.Тия отгоре си крадат, тия/народа/ долу спат и си живеят мизерно и продължават да затъпяват.Липсва нещо и това според мен е динамиката.Вместо да отиваме на по-добре, ние тъпчем на едно място.Липсва ни лидер, който да поведе народа напред.Лидер чист и неопетнен,изстрадал от прехода заедно с народа,лидер, който да иска да промени изцяло беднотията в която живеем.
цитирай
6. chara - @albosh
16.12.2007 21:43
до кога така?
докато ежедневно, ежечасно, ежеминутно ако щете, българина бяга от свободата. Колкото и парадоксално да звучи! Крие се в черупката на анонимността, самоуспокоява се с фрази от типа "аз ли ще оправя света" ... и се уповава на нови и нови "обещатели", негодува вечер на чашка пред приятели, а на другия ден ... Е, тогава всичко се повтаря отново и отново ... Толкова е по-лесно да избягаш от свободата. В противен случай трябва да отстояваш позиция, да поемеш отговорност, понякога да останеш дълго време сам срещу много други ... колко се способни на това ...
Но добре, че все пак има и такива .. да се надяваме, че ще ставаме все повече
цитирай
7. buket - и така
16.12.2007 22:44
до края на света!
Беше казано!
цитирай
8. mph - Не знам до кога
17.12.2007 10:44
Че става нещо лошо - така е. Май се забърква един демократичен феодализъм.
цитирай
9. ok3223 - Намери се кой
17.12.2007 15:37
да критикува.Не че няма защо и за какво.Но пък един от най-големите мошеници на прехода,еблематичния 10% Божков,да критикува днешните елементарни мошеници.Справедливо и градивно.Браво Божков.То и при теб и Костов беше същото и по-лошо,но тогава парите потъваха във вашите джобове.В това е малката разлика от вашето и днешно време.А това е лошо за старите мутри.Новите с нищо не са по-добри от вас.Старите лъвове.Всичко голямо почти е продадено и остана малко.Не е като в твоето време,Божков.Какъв замах,мащаби с командира Иванчо Костов.Кремиковци за 1долар,Балкан за жълти стотинки,заводчето в бургаско само 800пъти под реалната оценка.Какви мащаби.Набарзо подарихте,приватизирахте половината Бг на нашите момчета.И ето резултата.Божков и Костов критикуват,а други обират парсата,други...О времена,о нрави.
цитирай
10. vmitkov - Г-н Божков,
17.12.2007 16:24
Ако Вие не знаете "до кога така", кой друг ще знае? Може би онези, които управляват дистанционно?

Въпреки невъзпитания си език, 3-ти анонимен е принципно прав. Друг е въпросът кой съвременен българин е способен да реализира предложението му и дали изобщо има такъв българин.

Въпреки всичко, аз съм убеден, че българският народ е изключително мъдър и ще се справи и с поредната помия, която го залива.
цитирай
11. анонимен - А, Бошков
18.12.2007 19:28
А, Бошков, ко стана ма майка.
До тука ли стигна, и ти барабар с боклуци като мене да пишеш блогове и писма до арменския поп.
Виш кфо.
И другите и те.
Тайланд и Филипини държави които допреди няколко десетилетия дяха джунгла сега са напред за кво въобще говорим.
Ам чи то в Банкок и Манила техните столици с език улиците и небостъргачите им да лижеш.
Ебах му мамата и държава и хора и турско робство и сичко.
цитирай
12. анонимен - срам
18.12.2007 19:31
Срам.
Разни държавици като Тайланд, Филипини и тем подобни ни изпревариха по всичко.
Срам.
Искам да съм маймуна в Банкок или Манила.
цитирай
13. анонимен - @albosh
19.12.2007 15:52
миличък, albosh, смили се над нас и ни кажи че четеш и другите. или ти само пишеш? да не би да не знаеш да четеш, че си трайкаш. критикувай смело! не се притеснявай! знаеш ти, че и за теб ще има: я залъче от летище софия, я селце цяло в планината, ама ей така с малко PR по-добре ше изглежда.
цитирай
14. анонимен - Реалности
23.12.2007 04:08
В резултат на този двустранен процес държавността в България ускорено се разпада.

Разпада се нещо, което го е имало: www.bezprizorni.freeforums.org
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885893
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832