Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2008 12:16 - Оглеждане в чуждото мнение
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2045 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2008 12:16


БСП пише две програми, СДС гради „нов консерватизъм”
Милена Бояджиева 29 Януари 2008

Express.bg

Един бивш вицепремиер и един настоящ председател на Народното събрание са натоварени от своите партии – СДС и БСП, да обобщят техните програми. Но ако първият - Александър Божков, в свободното си от бизнес и рокендрол време се завръща, макар като експерт, в политиката, то вторият, Георги Пирински, с програми не се занимава. Той е посветил цялото си време да спира устрема на медиите към парламентарния кулоар на властта с помощта на въженца и безсмислени заповеди.

Преди почти 18 години от трибуната на Великото народно събрание Стоян Ганев размаха малка папка и се обърна към Андрей Луканов, тогава премиер: „Това е програмата за управление на СДС! А вие, от БСП, програма имате ли? Нямате!” Луканов замълча. Днес всички знаем, че в тъничката синя папка (синя, жълтата е „герой” на друга история) нямаше никаква програма. А Луканов сигурно се подсмихва от отвъдното и казва: „Е, ако имаше, щяхме да я използваме. Както всички помним, Луканов беше бащата на идеята за широка коалиция, а драмата му – че не я осъществи. Но за програмите назаем – след малко.

За какво партиите пишат програми (или се преструват, че пишат)? За да се облегнат на тях, когато им дойде ред да управляват, да замайват главите на електората предизборно, или просто да тренират актива си, докато са в опозиция? И трите причини са добри, стига политическите централи да са си дали ясна сметка коя от тях им е нужна, какви са целите им. Партиите имат нужда от програми и светли умове, които да сложат в ред къщичката им. Стига да не продължават, като СДС днес, да се занимават с… глобалното затопляне. Защото Националният съвет на сините днес се занимава с два проблема – битката с промените в климата и промяна в устава  си, с която създава 25 експертни групи – нещо като правителство в сянка.

Пламен Юруков сериозно разказва, че СДС създава „нов консерватизъм”. Какво чак толкова ново нещо откри синият председател в консерватизма? Според обясненията му – „по-малко държава, малко правителство, свобода за бизнеса”. Пред очите ми е Александър Божков, който преди 12-13 години проповядваше именно тези тачъристки принципи - как държавата е лош стопанин и трябва да даде свобода на бизнеса. Днес той отговаря само: „Да, но още не се е случило.”

Божков категорично разби пред ЕКСПРЕС.БГ слуховете, че щял да става вицепремиер в сянка. „Бил съм вече вицепремиер, нямам никакво намерение да ставам отново, в политиката няма да влизам!”, отсече той. Но е и ще остане координатор на експертните групи, които изработват политики и ще предлагат алтернативи на това, което правят управляващите в момента.
„Говорим не за едни хора, затворени в щаб, които да напишат програмата до определена дата, а за експерти, които разработват политики. Проблемът е, че в момента в България никой не прави разлика между политика и политики. Експертите обличат политиките за образованието, здравеопазването, икономическата политика, политиката на сигурност. Сега няма такова нещо, има само политиканстване”, подчерта Божков и допълни: „Говорим за дясна политика в здравеопазването. Но да видим как да се прилага тя. Партията очертава пътя, насоката е ясна, но трябва да се облече от експертите. Защото е много важно да знаеш къде отиваш. Ако не знаеш, ще стигнеш другаде.”

А какво се случва на „Позитано” 20? В сайта на социалистическата партия е записано, че още през 2006 г. комисия, с председател Георги Пирински, е натоварена да напише партийната програма. „Тя ще бъде приета на конгрес тази година и ще очертае период за бъдещите поне 10 години. Както знаете, ще имаме два конгреса – през май и през ноември. По-вероятно е през май да приемем новия устав, а през ноември – програмата”, каза пред ЕКСПРЕС.БГ секретарят на изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев. Той обясни че програмата на БСП няма да се припокрива с тази на правителството, която ще бъде актуализирана в близките седмици. Причината е, че Съветът на тройната коалиция ще трябва да одобри променения документ, докато БСП ще създаде текст, който да обхваща собствените й възгледи. А на въпроса какво е нивото на готовност на творбата „Пирински”,  Кутев отговори:  „Преди няколко месеца работната група представи свой проект на изпълнителното бюро. Ние трябва да дадем политически насоки в каква посока да работят, трябва да има санкция на бюрото.”

От думите на Кутев се разбра, че екипът на Пирински е замразил действията си, докато получи наставления в каква посока да развива бъдещата програма на БСП. А това не се е случвало от есента.Точно тогава премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че ще се актуализира правителствената програма. Но и този проект беше замразен заради местните избори, учителската стачка и т.н. Сега може би ще се случи.

Другата, партийната програма, е съвсем друга тема. Нейната цел ще е да оправдае пред електората всички правилни, т.е. десни стъпки на правителството и да обещае да не ги повтаря, ако БСП управлява сама. Тя няма да види бял свят, докато не стане ясно кои точно действия са бръкнали най-дълбоко в джобовете на хората. Но ако човек я чете, няма да си направи никакви изводи за физиономията на партията, защото тя ще гони само предизборни цели.

„За разлика от СДС, в БСП не смятат и никога не са мислели да си изпълняват програмите. Пишат ги, за да се харесват на хората”, коментира Александър Божков. А  бившият зам.-председател на СДС единствен има правото да коментира произведеното в потайностите на „Позитано” 20, защото сам написа програма на социалистите. През април миналата година по поръка на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ръководеният от Божков Център за икономическо развитие разработи в 11 страници проект за икономическата политика. Голяма част от текстовете – над десет предложения,  бяха дословно копирани и по-късно приети от соцпленум, посветен на икономическата политика.

„Но не изпълниха нищо”, припомни Александър Божков и разказа: „А им бяхме написали да се закрие Агенцията за приватизация, да се премахне забранителния списък на предприятия за продажба и всичко да отиде на тезгяха. Предложихме им да се приватизира борсата. Да се случи нещо подобно?
Социалистите сега говорят за плоския данък през зъби и не вярват, че те са го направили.  Когато Петър Димитров го предложи, изобщо не вярваше, че ще мине.”

Добрата новина от „Раковски” 134 е, че начело на екипите, които пишат програмите на СДС, е един от малкото хора в държавата, които знаят, че те трябва да се изпълняват – Александър Божков. Лошата е, че той не желае да се връща в управлението.
Добрата новина от „Позитано” 20 е, че там умеят да изпълняват чужди програми. Лошата е, че пак ще напишат, начело със Заеков–Пирински своя, която ще пращи по шевовете от популизъм. Тя може дори да отрече и плоския данък. И пак много хора ще й повярват и ще чакат тя да бъде изпълнена. Но спокойно, това пак ще се случи на кукуво лято, а плосък данък ще си има, дори да ни управлява чисто червено правителство.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2895464
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832