Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2008 22:25 - Съдбата на здравната каса зависи от това чия сестра е начело - втора част
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1944 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.02.2008 11:28


Интeрвю  24часа

 

13 февруари 2008 г.

Александър Божков:

 

 

РУМЯНА ДЕНЧЕВА


 - Имате резерви към идеите държавата да поеме част от осигуровките...

- Идеята си има много плюсове и минуси, затова не може да бъде еднозначно отхвърлена или еднозначно приета. Да, наистина имаме много пенсионери и те не могат да бъдат издържани само от работещите, които правят вноски. Очевидно е, че от общите постъпления на държавата е хубаво да се подпомагат пенсиите. Аз смятам, че големия бюджетен излишък през 2008 г. ще се трансферира в НОИ, за да може в началото на 2009 г. да се повишат пенсиите.Въпросът обаче е - трябва ли да бъдат автоматично вземани пари от бюджета и внасяни в НОИ? Или трябва да бъдат вземани целево определени средства. Какво става със "Сребърния фонд" - защо примерно сега, като се прави енергиен холдинг, който се обещава да се листва на борсата и държавата ще получи огромни печалби от това, че ще се втурнат всички да купуват акции от него, не се запише, че ръстът на пенсиите ще се финансира от това.

За мен отговорът е, че

защото вероятно няма

да се продават акции

Или да запише,че ще се концесионират пристанищата и приходите от тях ще влязат в НОИ. Не е все едно дали от мен, от вас или от всеки работещ ше се вземат пари, а пенсионерът, който си купува хляб и мляко ще плаща ДДС и от неговите пари също ще се трупа за пенсии, или парите ще се набират от специализирани решения на държавата, свързани с конкретни приходи.

 

-Нормално ли е, че тройната коалиция не отправи никакво послание към обществото по повод забележките на ЕК за корупцията,по повод скандалите в пътния фонд и спрените европари?

- Коалицията вероятно се е занимала с тези въпроси. Но в такъв широк форум, в присъствието на министри, зам.министри и депутати коалицията да си вади кирливите ризи на своите хора...

Е, споменато е, най-вероятно, че ще се преборим с корупцията. Какво друго очаквате -

да излязат един по

един хората, свързани с

Веселин Георгиев

и да кажат:"Да бе, аз вземах пари от него, но вече няма да вземам."


- Всъщност дали изобщо
има такова нещо като актуализирана програма на кабинета?

- От позициите на опита ми и в управлението на държавата, и в писането на програми, смятам, че е имало някакъв първоначален текст, който е бил раздаден на участниците, имало е доклади, имало е спорове. Резултатът от тях,който е останал на евентуалния стенографски или аудиозапис, сега трябва да се обърне в думи, които да бъдат възприети от участниците -т.е. всеки да си каже,

да, горе-долу това се

разбрахме и това май

решихме. И то да бъде

вкарано в програмата

Иначе има едно правило при изкуството на преговорите, дисциплина, която в момента преподавам - а то е, че е най-хубаво ти да пишеш договора, защото тогава можеш вътре да напишеш неща, които никога не сте договаряли.

Та, ако някой, който е бил за бърза реформа в здравеопазването, пише актуализираната програма, ще сложи вътре такива думи, от които ще следва, че демонополизацията на касата ей сега започва. Ако пък е такъв, който е бил против -ще сложи вътре текстове, че това е много добро нещо, което някой ден ще сигурно ще стане.

 



Тагове:   сестра,   начело,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885870
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832