Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2008 10:47 - До премиера Станишев
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 3788 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2008 11:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Три-четири напомняния с надежда за отговор

24 часа - 12 март 2008

 

Всяко чудо е за три дни в днешна България. Съобщава се гръмогласно нещо, коментира се два дни, чертаят се важни планове за изпълнението му. После, на третия ден, „нещото” се забравя, идва друго на първа страница, а у хората остава убедеността, че всяка работа остава недовършена, че ръководителите на държавата не се отнасят достатъчно сериозно дори към собствените си обещания и ангажименти.

image

Премиерът е зает човек. Струпа му се толкова на главата, особено напоследък. Затова, съвсем приятелски и добронамерено, искам да му припомня някои поети ангажименти, от които така и не разбрахме какво се е получило.

1. Къде се загуби актуализираната програма на правителството

На 9 и 10 февруари в Хисаря беше обсъждана и приета актуализация на правителствената управленска програма. В края на срещата на трите управляващи партии на специална пресконференция тримата лидери представиха някои подбрани решения, с което частично удовлетвориха медийния интерес към събитието. Днес, един месец след срещата в Хисаря, продължава да няма публикуван текст на актуализираната програма никъде, включително и на Интернет страницата на правителството.

image

Поради това, че до края на мандата на този кабинет остава всъщност една година, всяко по-нататъшно закъснение на публикуването на актуализираната правителствена програма прави невъзможен общественият мониторинг на изпълнението или неизпълнението на ангажиментите, поети там.

2. Как бяха похарчени разпределените през декември 2007 финансови средства от излишъка на държавния бюджет

С постановление на Министерския съвет в края на годината бяха предоставени на редица министерства и ведомства значителни суми от бюджетния излишък. Тези средства трябваше да бъдат използувани и разплатени до края на миналата година. Добре би било днес, трети месец след края на 2007, да се знае съдбата поне на големите пера от тази финансова инжекция.

Колко от 175те милиона са изразходвани през декември  „за осигуряване на задължителни запаси от нефт и нефтопродукти в съответствие с Директива на Съвета на Европа 2006-67- ЕС от 24 юли 2006г., глава Енергетика”, на основание на кои проведени търгове, кои са доставчиците на тези горива и колко точно горива на какви цени са закупени?

imageЕмел Етем - запасява се спешно с горива. Да не коментираме тел. 112

Може ли правителството да представи списък на обектите за „изграждане на пречиствателни станции за отпадни води и канализационни колектори, изграждане на канализационни мрежи в населените места, за изграждане на малки водоснабдителни мрежи и съоръжения от местно значение за питейно-битово водоснабдяване на населението, реконструкция, модернизация и изграждане на депа за битови отпадъци”, както и конкурсните документации, на основание на които са избрани изпълнителите, конкретните суми, които са изплатени през декември от 100те милиона, предвидени по постановлението, по обекти и по изпълнители, както и документацията за приетите извършени работи по тези обекти през декември?

imageДжевдет Чакъров - пречиства води и пари

Извършена ли е „доставка на специални автомобили, екипировка и оборудване за Българската армия”, през декември 2007, откъде са закупени, по силата на кои договори и колко от 110те милиона, заделени за Министерството на отбраната , отидоха за тези доставки?

imageВеселин Близнаков - купува спешно разни неща за армията през декември

Възможно ли е съпредседателите на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (Гагаузов, Мутафчиев, Орешарски), да дадат подробен отчет кои стари неразплатени пътностроителни работи и новоизпълнени пътни строежи (през „удобния” за пътно строителство месец декември)  струват 275 милиона лева и от кои други средства фондът щеше да ги разплати на изпълнителите, ако не беше натрупан такъв голям излишък в бюджета?

imageВеселин Георгиев - уволнен, но похарчил излишъка

3. Кой ще строи тази година Магистрала „Тракия”?

След многобройните обжалвания, проверки, анекси и други подобни по договора на португалско-българския консорциум за изграждането на магистралата от Калотина до Бургас, преди няколко дни министърът Гагаузов съобщи, че е възможно тази година „Тракия” да се изгражда с бюджетни средства.

image

Какво изобщо става с тази магистрала? Какви са актуалните срокове за завършването и? Кой ще я строи? С чии пари?

---

Тези въпроси, заедно с много други, остават без отговор до момента. Няма да е лошо тук, на същото това място във вестника, читателите на „24 часа” да прочетат отговорите на тези мои питания, по скоро напомняния, към премиера Станишев. И ако наистина реши да отговаря, нека да включи и още един отговор, по един съвсем актуален въпрос:

4. Как ще се процедира при  вече наличен конфликт на интереси на висши държавни служители?

Според съобщение на пресцентъра на Министерския съвет от 6 март, премиерът Сергей Станишев предвижда да се въведат три вида декларации от лицата, заемащи висши държавни длъжности. Целта на тези декларации е да се избягва евентуалният конфликт на интереси, който може да се получи при работата им в бъдеще.

imageimageМасларова и Петърнейчев

imageШирин Местан

imageimageИлияна и Румяна - две сестри

Как ще се процедира, обаче, със заварените случаи на очевиден конфликт на интереси на най-високо ниво, за които правителството знае отлично и отказва да реагира? Освен по станалия вече христоматиен случай с Веселин Георгиев и братята му, до момента нито премиерът, нито съветът на тройната коалиция, са се произнесли по договорите на съпруга на министър Емилия Масларова в нейния ресор, по транспортните фирми на заместник-министъра на транспорта Петърнейчев, по назначаването на сестрата на депутата от БСП Илиана Йотова за директор на Националната здравна каса, на съпругата на депутата Лютви Местан за ръководител на Агенцията за защита на детето, за финансирането на пътуванията на министри от частни фирми и други многобройни подобни типични случаи на конфликт на интереси.

Като получим отговори, можем да питаме и други неща!

 



Тагове:   Станишев,


Гласувай:
0



1. yuliya2006 - Моите поздравления за постинга! А ...
12.03.2008 10:59
Моите поздравления за постинга! А те да са живи и здрави и да изпълнят петилетния план, който им е заложен като на марионетки.
Големи интереси, големи пари в една мътна вода и бог да пази България
А ДАЛИ Я ИМА ?
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. анонимен - ми
12.03.2008 11:22
чакайте си отговори,ако си нямате друга работа!!!

„И както е показал досегашният опит, човечеството е по-склонно да страда дотогава, докато злините са все още поносими, вместо да ги изправя, унищожавайки системата, на която е привикнало"
Декларация на независимостта, 4 юли 1776 г.
цитирай
3. krotalka - Интересно ми е
12.03.2008 11:24
Дали това, което пишем по форуми и блогове въобще стига до тези, за които пишем?
Добре написано. А иначе......кучетата си лаят кервана си върви
цитирай
4. анонимен - Въпросите са много добри и опред...
12.03.2008 11:42
Въпросите са много добри и определено са от обществен интерес. Те обаче са много структурирани и специфични и едва ли може да се намери информация, която директно да им отговаря.
Като начало обаче информация за държавните поръчки може да бъде намерена обикновено на сайтовете на министерствата, отговарящи за поръчката или в държавен вестник. Всичко това е достъпно в реално време безплатно по интеренет.
Тъй като въпростите определено са от сериозен обществен интерес, добре са структурирани и са смислени, опитвал ли си се да ги зададеш директно на премиера през парламентарен контрол? Как - като се свържеш с депутата избран от твоя избирателен район и изискаш от него да зададе въпросите.
Ники
цитирай
5. анонимен - Като продължение на предишният ми ...
12.03.2008 12:00
Като продължение на предишният ми пост (който не виждам да е излязъл), мога само да добавя, че не бях забелязъл в чий болг пиша. От една страна моля за извинение, че се опитвам да поучавам човек, който е запознат с политиката, но от друга страна защо да не обсъждаме възможностите за въздействие над процеса на вземане на решение с всеки, с когото можем?
Та като продължение - ако си избирател от София (така и не можах да намеря информация кой район кой е), може да се свържеш например с г-н Мартин Димитров - http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=3&action=show&did=136

Ето и връзка към личния му сайт ако не ти се занимава да го търсиш по телефон или в приемната му. http://www.martindimitrov.com/

Г-н Димитров е депутат, участва в бюджетната комисия, което предполага, че е запознат както с процеса на формиране на бюджетния излишък, така и с неговото разходване. Ако самият той, като човек зает с бюджетната политика няма отговор на въпросите, би трябвало да има възможност да ги зададе официално на премиера.
В момента не ми се търси, но предполагам е възможно да се намери и правилника на НС, от който да се разберат сроковете, в който е нормално да се очаква отговор на такъв въпрос.
Ники
цитирай
6. анонимен - Чудесни въпроси
12.03.2008 13:30
Като чета последния, роди ми се един въпрос:
Едно време подобни конфликти на интереси (защо да не си кажем по-разбираемото "шуро-баджанащина") имаха нормативна основа - чл. 1 от Конституцията и наличието на "номенклатура" на Партията. Любопитно е каква метаморфоза е претърпяла политиката на поддържане на партийни номенклатури - както официално, така и негласно. И дали изобщо нещо се е променило в механизма на подбор и издигане на ръководни личности - не само сред управляващата коалиция.
цитирай
7. анонимен - Fidel
12.03.2008 16:53
Реториката и поведението на правителството и президента твърде поразително напомнят стила на БКП. Това идва ли е случайно и едва ли ще се намери някои да отговори на Вашите въпроси. Вашата статия ще се възприеме като поредната част от антибългарската кампания, разпалвана от Брюксел, Държавния департамент и ББС. Моля Ви се веднага престанете ...
цитирай
8. cecobob - КАКВО ДА НАПРАВИМ
12.03.2008 23:16
за да живеем по-добре и за да се чувстваме нормални живи хора?
цитирай
9. анонимен - копунист
01.04.2008 09:12
да го духаш копеле ,говоря на Сергейчо санишката
цитирай
10. haralanov - Ами...
08.04.2008 20:36
Господин Божков,моите уважения.Само да ви попитам.Получихте ли отговор на тези въпроси от премиера...
цитирай
11. haralanov - Днешния митинг
11.04.2008 20:04
Днес беше митинга срещу управляващата политическа и икономическа мафия.Но на протеста присъстваха около 200 човека.Това означава,че повечето не ги е еня със случващото се или пък са съгласни с настоящото статукво.Коментирайте...Ще ми бъде интересно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886210
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832