Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2008 15:08 - Изказване по БНР, преписано после в "Стандарт"
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2918 Коментари: 3 Гласове:
0



Картели надуват инфлацията
Александър Божков
 

 Очакванията бяха, че каквото е имало да нараства като ниво на цените, е нараснало през втората половина на 2007 г. и през тази година ще се почне едно постепенно забавяне на ръста на цените и оттам данните за инфлацията ще показват намаляване. За разлика от миналата година сега вече няма суша и наводнения. Оказа се обаче, че зърнопроизводителите и търговците на храни продължават постепенно, гладко, спокойно да повишават цените и си имат своите оправдания за това: намалените количества произведени селскостопански стоки; намаленото количество и поскъпване на фуражите и зърнените храни; повишаването на цената, намалените количества технически култури, мляко, яйца.
 И тук има, разбира се, едно скрито подозрение. Според мен все повече се получава някаква картелизация и някакви хора се споразумяват колективно да вдигат цените. Съвсем скоро хванаха директно производителите на олио, че са се разбирали.
 Акумулираните стойности за януари и февруари показват едно натрупване от началото на годината на над 2% инфлация, което е доста притеснително. Това означава, че ако следваме сценария от миналата година, можем да стигнем някъде над 12-13 процента до края на годината, което е вече сериозно основание за притеснение. Моят апел е управляващите да анализират отделните компоненти на ефектите, които предизвикват увеличаването на инфлацията. Защо продължава да намалява производството на зърнени култури? Къде се е намесила тук държавата или не се е намесила където е трябвало? Как стимулира развитието на селското стопанство или не го стимулира? Защо вероятно има такива картелни споразумения и ако има, какво правят в Комисията за защита на конкуренцията и другите държавни органи. Но също така си заслужава аналитично цялата държавна администрация и политическата класа да се замислят над това, че всъщност, ако има такова увеличение на цените, и то цените нарастват така бавно всеки месец, би трябвало хората да са изпищели досега. Хората обаче не са изпищели. Поне в големите градове не се оплакват от рязкото повишаване на цените, което означава, че делът на сивата икономика в страната очевидно се увеличава. Тоест хората имат пари да си купуват на тези цени, но това не са пари, които се появяват в статистиката за доходите на населението.
 Относно брутния вътрешен продукт да се хвалим с 6-те процента означава всъщност да си зариваме главите в пясъка. Шест процента ги произвежда бизнесът без участието на държавата. Ако държавата се намеси наистина с политика за ускоряване на растежа, тогава би трябвало да можем да стигнем съвместно - бизнесът и държавата, до един растеж над 10 процента.
 (Пред БНР)


Тагове:   стандарт,   БНР,


Гласувай:
0



1. анонимен - Ясна позиция
29.03.2008 16:49
Харесват ми оценките ви, защото те винаги са ясни, с конкретни цифри и прогнози. Аз лично, следя Вашите оценки още от времето когато бяхте министър. Мога да твърдя, че много от прогнозите Ви се сбъднаха. Защо не помислите за икономическо предаване в някоя телевизия? В някой промеждутък от реалити шоу-програми.
цитирай
2. анонимен - БЛАГОДАРНОСТ ЗА ТОЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ
18.04.2008 18:09
Предаването по Дарик радио е предпочитано от много слушатели,но искаме и да слушаме любимата музика и на любимите ни радиоводещи Стефка Маймарева,Красимир Луканов,Александър Велев!
цитирай
3. анонимен - ЗАЩО БНР Е СЛАБО РАДИО
13.06.2008 15:15
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТОЧНИЯ ИЗБОР И НА РАДИОВОДЕЩ!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БНР НЕ МОЖА ДА СИ ВЪРНЕ ПОПУЛЯРНИТЕ РАДИОВОДЕЩИ СТЕФКА МАЙМАРЕВА,АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ,ПЕТКО ГЕОРГИЕВ,Г.ПАПАКОЧЕВ!А И ЗА ТОВА НЕ Е НАЙ-СЛУШАНОТО РАДИО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886018
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832