Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2008 14:43 - За доблестта и текущата сметка
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 3530 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2008 15:13


Дневник, 24.3.2008

Правителството щяло да се бори с дефицита по текущата сметка, защото бил най-опасното нещо за държавата. Междувременно:

Валентин Димитров, дългогодишен генерален директор на „Топлофикация”, понастоящем подсъдим, поискал да се отложи съдебното заседание по неговото дело за пране на пари, защото ... го болял зъб. Съгласили се.

image

Заместник-началникът на ГДБОП Иван Иванов, когото хванаха да закриля мафията, припаднал в съдебната зала, когато му определяли мярката за неотклонение. А когато поръчвал пушки и крил фалшиви бандероли, не припадал.

image

Феим (или може би Петър, или пък Бисер) Чаушев, след като откриха, че от години жонглирал със всичките си имена, се завърнал от Африка и, вместо при прекия си началник Калфин, отърчал право в парламента при групата на ДПС, вероятно да им се моли за закрила и пощада; никой не поискал да говори с него, той подвил опашка и се скрил до второ нареждане.

image

Преди точно една година шефът на „Булгартабак” Христо Лачев съобщи, че Ангел Александров и Дилян Пеевски му искали големи суми пари. Тия двамата ги уволниха, после някак ги направиха и двамата следователи, а пък Пеевски дори успя и да стане след това пак заместник на Етем. Следствието, обаче, започнало да разработва ... Лачев. Цяла година му търсили нарушения в службата; нищо не намерили; накрая го обвинили, че не си бил платил някакви данъци, за което вдигнаха шум до бога, като че ли са хванали убиец. 

imageimageimage

Вътрешният министър Румен Петков побърза да се разграничи от Иван Иванов и цялата афера около ръководството на ГДБОП. Той нищо не знаел, и главният му секретар Петров и той нищо не знаел, само дето арестуваният Иванов бил протеже на Петров, а Петров бил протеже на Петков. Но „големия шеф” , който и от двамата да е той, ако е знаел какви ги върши Иванов – лошо; ако не е знаел – пак лошо. И двамата се правят на света вода ненапита и си пазят креслата, че без тях закъде са!

image

Правителството на България призна Косово ... с един месец закъснение. За по-сигурно си намери двама ортаци в лицето на правителствата на Унгария и Хърватска, та като изрече трудно произносимите думи, да не е само. Знаеше се от първия ден, че ще ги признаем, само че в БСП си падат доста сърбомани и не беше някак удобно пред своите да заемеш твърда противоположна позиция. Затова изчакаха, снишиха се и после лекичко продумаха в хор с други подобни.

От БиБиСи направиха филм за дома в Могилино. Масларова плюс още две министърки отидоха на място, за да покажат колко са грижовни българските министърки и колко са лъжовни англичаните. Президентът каза, че това било антибългарска кампания, евродепутатите от левицата се опитаха да спрат прожектирането на филма в Страсбург, всички се обидиха и казаха, че  всъщност проблемът с домовете за сираци не бил толкова голям. Но, напук на техния светъл оптимизъм, започна серия от разкрития за педофилия, насилие, безхаберие, кражби и какво ли не още в домове из цялата страна, включително и в самата София. Несменяемата седем години вече началничка на Агенцията за защита на детето Ширин Местан се покри някъде в дън земя, социалната министърка Масларова онемя напълно по въпроса, а президентът измисли, че виновна за тази ужасяваща истина била ... децентрализацията. И дотук.

imageimage

В един влак изгоряха поне девет души. Всичките шефове на БДЖ, начело с министъра, се захванаха да се обясняват и оправдават повече от седмица. Междувременно президентът отложи траура, за да може да отиде на концерт на Йосиф Кобзон и други съветски народни и заслужили артисти. После полицията и прокуратурата „идентифицираха” набързо изгорелите тела по информация на роднините за това кой може би е пътувал в този вагон и замотаха причините за пожара и за това защо хората не са могли да избягат. Не ги досрамя даже да „пуснат” версия за терористичен акт. После уволниха няколко бедежейци, а министърът си затрая под крилото на премиера. 

image

Президентът Първанов отишъл на лов в деня след трагедията с изгорелия влак. Видели го. Написаха във вестника. Той започна да се прави на обиден, това било черен пиар, той с нищо не бил накърнил траура, защото не бил стрелял, не бил отсядал в някакъв хотел „Димарио” или нещо подобно, не бил правил това, не бил правил онова... Само дето не посмя да излезе спокойно и да каже просто какво е правил в Симитли. 

image

Европейската комисия спря парите последователно по ИСПА, ФАР и САПАРД. Обвини ни директно в некадърност и корупция. В отговор чухме всякакви оправдания – за лоша комуникация, за объркана кореспонденция, за всякакви други глупости. Не се намери нито един виновен, отговорен или просто нормален човек сред всичките ни управляващи на европейските пари, който да си признае, хайде да не е за корупция, поне за слабости, грешки и недосвършена работа. Наведоха глави и потънаха някъде, да не би да вземат да уволнят някого от апетитната му началническа длъжност.

Журналисти разровиха смрадлива история около началника на фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Съвсем истинска и съвсем недвусмислено доказана афера за възлагане на договори за 120 милиона лева на фирмата, собственост на самия началник на фонда и управлявана от брат му. Както се знае, в този фонд има много пари, затова го надзирават цели трима министри – Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев. Но и тримата се скриха зад някакви инспекторати, зад някакви проверки, за да благодарят накрая на самия Веселин Георгиев за добрата работа и най-вече за това, че сам си подал оставката и им спестил неудобството да го уволняват и предават на прокуратурата.

Това са днешните български управници. Сякаш никога не са ги учили родителите им на почтеност и най-вече на доблест.

Няма кой да им каже, че дефицитът на доблест е много по-опасен от този по текущата сметка.

 

 

 




Гласувай:
0



1. c2h5oh - Чудесен обзор!
23.03.2008 15:11
За медийния шум около Лачев. Най-силен е той във в. "Монитор", придобит междувременно от майката на същия Делян Пеевски, възстановен след отстраняването му. Силен е и шумът в НАП, окъдето, без да се притесняват, обясняват на фирмите, че ги проверяват по три пъти за едно и също нещо, защото са "нарочени" и защото НАП работи по проверката на Булгартабак и контрагентите му под ръководството на прокуратурата. И като казвам, че от НАП чистосърдечно си го признават, знам какво говоря.
цитирай
2. анонимен - Чета напоследък блога и смея да к...
24.03.2008 15:21
Чета напоследък блога и смея да кажа, че в 90% от случайте сме на едно мнение. А това създава известно раздвоено мнение в мен за г-н Божков - хем известен като "10%", а пък все като мене мисли? Не милсиш ли, че е време за разказ. От онова време - какво се случи, кой как и защо какво промени, свали, замени. По възможност без много плюене. Мисля, че културните хора могат да се изразяват и без да нападат - нека има един анализ на ситуацията.
Ники
П.С. пиша на "ти", не защото се познаваме или защото ми липсва уважение към писателя, а защото така пиша във всички блогове. Ако всички сме блогари, защо да правим разлика на кого пишем.
цитирай
3. анонимен - И аз мисля, че е време!
29.03.2008 15:39
Чета коментар №2 и си мисля, че наистина е време за фактите. И то за хората като автора на коментара, които по една или друга причина /възраст, аполитичност в последните 20 години и др./ са жертви на грубата манипулация на обществото. Четох и коментарите под статията в "Дневник". Манипулаторите разчитат на късата памет на хората, за които "демократичните промени" започват от правителството на ОДС, т.е. от 1997г. Според мен, бяхте силен реформаторски екип в това управление. Предизвикайте открит дебат, излезте всички, целият Ви екип и дайте фактите. Защо позволихте негативите в управлението ви да надделеят и да скрият значителните резултати, които постигнахте. Не спирайте да повтаряте, че ако в държата ни нещо все пак се развива, то е благодарение, основно, на огромните ви усилия по време на вашия мандат и въпреки престъпните действия и бездействие на следващите две правителства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886488
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832