Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2008 06:04 - Мечти и реалности относно енергийните приоритети
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 3244 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вестник "Дневник" - 30.06.2008

Преди няколко дни, на специално свикан Консултативен съвет по националната сигурност, президентът Първанов обяви проекта „Набуко” за приоритетен за българската енергетика. Няколко месеца по-рано, същият президент Първанов, на обща пресконференция с тогавашния руски президент Путин, обяви като приоритетен за България проекта „Южен поток”.

Какво е общото между тези два проекта? И двата представляват дълги газопроводи, които започват източно от Европейския съюз, минават транзитно през България, и захранват с природен газ Централна и Западна Европа.

Защо тези два проекта, или един от двата, в зависимост от това кой ни е на гости в момента, да са приоритетни за българската енергетика? Някак си ми си струва, че истинският приоритет за българските граждани и фирми е да разполагат с достатъчно енергия, при това на разумни цени, за да могат да живеят спокойно и богато.

Фундаментално известно е, че по-ниските цени се получават при конкурентна борба между продавачите на стоката или услугата. Също така фундаментално известно е, че монополът, бил той държавен или частен, винаги предлага по-високи цени и по-лоши услуги.

Прокарването на „Набуко” и „Южен поток” през българска територия се предполага да стане от българския монополист „Булгаргаз”. Успоредно с това се очаква някой ден за завърши успешно още един проект – този за атомната централа в Белене, който ще се изгражда от един друг български държавен монополист, наречен НЕК. Да приемем сега, че и трите проекта са приоритетни за българското правителство. Не случайно за тях беше свикан цял консултативен съвет при президента. Да предположим, че българската държава и държавните енергийни дружества монополисти хвърлят наистина всичките си усилия, човешки, административен и финансов ресурс, за да завършат тези три проекта възможно най-скоро. В резултат на това, когато проектите започнат да функционират, НЕК ще разполага с още повече монополни възможности да продава у нас и при съседите ток, а „Булгаргаз” ще може да получава от двата газопровода известна квота, за да предлага в монополното си качество достатъчно газ на българските консуматори.

Не си спомням в последните години, независимо от спирането на четири блока в АЕЦ „Козлодуй” и въпреки някои спорове с „Газпром”, българските консуматори на ток и газ да са останали без необходимите им количества енергия. Монополистите винаги имат достатъчни количества енергия за българките граждани и фирми. Монополистите също така си определят цените на тази енергия на базата на някакви си техни монополни тайни разчети, в резултат на което цената на природния газ и на тока непрекъснато растат.

Когато завършат „Белене”, „Южен поток” и „Набуко”, нашите монополисти ще трябва по някаккъв начин да си възвърнат инвестициите, направени по тези три проекта. Без съмнение, част от възвръщането на инвестиционните разходи ще стане през ново увеличаване на цените на енергията за крайните потребители. Следователно, тези три приоритетни за българското правителство проекти ще ни донесат на нас, българските граждани, само по-високи цени на енергията.

Има ли друго решение? Естествено, че има. То не само съществува, но е задължително за българската енергетика на основа на собствените ни закони и европейските директиви и регламенти. Само дето тези закони, регламенти и директиви не се изпълняват.

Например от години в българското законодателство съществува теоретичната опция различните производители на електроенергия да се конкурират помежду си и да продават тока си направо на крайния потребител в конкуренция помежду си. Проверете, уважаеми читатели, обаче, колко независими производители са лицензирани у нас. После проверете още един интересен казус. Колко пари иска монополистът НЕК, за да пренесе енергията от независимия производител до независимия консуматор, за да се получи така, че винаги токът, произведен в мощностите, собственост на НЕК, пренасян от НЕК и продаван от НЕК, да е за предпочитане пред онзи на независимия производител.

В допълнение към това, у нас от тази година е в сила и европейската разпоредба, че дори и крайният битов консуматор  има право на избор между доставчиците на енергия и може да сключи договор с този, който му предлага най- добри условия и на-ниски цени. Да, но трите монополиста, собственици на електроразпределителните дружества у нас, са си поделили България на три феодални владения и явно са се заклели да не се конкурират помежду си, независимо европейските правила, ако и тримата монополисти да са представители на три държави членки на Европейския съюз.   

Освен природния газ на „Булгаргаз” и тока на НЕК, съществуват редица възможности за получаване на енергия от алтернативни и възобновяеми енергийни източници. Не само съществуват, но са и приоритетни за същия този Европейски съюз, в който гордо членуваме. Но още миналата година българското правителство официално заяви, че няма намерение да изпълнява целите на Съюза, а именно до 2020 година 20 на сто от енергията да се произвежда от възобновяеми източници. В резултат на тази твърда позиция на нашите държавници си имаме една мъничка символична Агенция за енергийна ефективност с мъничък, дори символичен бюджет, но си имаме държавна гаранция за изграждането на Белене и президентско покровителство над транзитните газопорводи.

Мечтая си някой ден някое българско правителство да обяви приоритети в енергетиката, които да бъдат просто:

1.    Създаване на конкурентна среда

2.    Ликвидиране на монополите

3.    Гарантиране на възможности за избор на потребителите

4.    Развитие на местни алтернативни източници на енергия. 

 

Вероятно ще трябва доста да почакам.



Тагове:   мечти,   Относно,


Гласувай:
0



1. chara - Само един въпрос: трите монополиста, собственици
29.06.2008 09:08
на ЕРП, кой ги създаде?
Кой им продаде собствеността?
Кой писа приватизационните договори?
Анонимни държавни чиновници, скрити зад фасадата на институцията и гриф "класифицирана информация" ...
Не е ли това, в крайна сметка, нашата - моята и вашата държавичка ...
цитирай
2. анонимен - Глупости в медийното пространство
30.06.2008 13:10
Един по-добре запознат човек, ще намери в този коментар доста неверни неща, да не говорим ако сравняваме с други страни дори в западна европа ситуацията и при тях не е по различна. Съвет от мен към Ал. Бож. гледай си старините, аз да се бях оял така сега щеше да ми е само до коментари :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2894837
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832