Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2008 00:04 - Икономика за душата - 10ти брой - вестник ТРУД - 15.10.08
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 6631 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 16.10.2008 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ДО ДРУГАРЯ СТАНИШЕВ, МЛАД СОЦИАЛИСТ, НО НЕ ОТ ВАРНА ...

image

Има световна финансова криза. По този въпрос всички са съгласни. Международните финансови институции и правителствата в Европа анализират внимателно ситуацията и разработват конкретни мерки. Ето няколко примера:

Международен валутен фонд. Международният валутен фонд разполага с механизми за отпускане на спешни заеми за най-сериозно пострадалите страни от бушуващата финансова криза. Това заяви  на 9.10.2008 управителят на Фонда Доминик Строс-Кан, като напомни, че ще бъдат използвани вече изпитаните механизми по времето на Азиатската финансова криза през 1997 година, информира BBC
image
Строс-Кан допълни още, че в момента икономическата рецесия в световен мащаб е достигнала връхната си точка, като случващото се е най-сериозното сътресение на международната финансова система от 30-те години на 20 век насам.

Световна банка. Президентът на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че "финансовата катастрофа може да прерасне в човешка такава", защото намаляването на външните инвестиции и свиването на кредитните пазари ще доведе до рязък спад в икономическия ръст на по-бедните държави, разчитащи на чужди капитали за своето развитие.
image
Това от своя страна има вероятност да причини сериозни бюджетни дисбаланси и дори банкрути на най-бедните национални икономики, последвани от сериозни сътресения в социалната сфера, добавя още Зелик.
  

Унгария. В съвместно изявление Международният валутен фонд (МВФ) и Съветът на финансовите министри на ЕС (ЕКОФИН) изразиха готовност да окажат финансова и техническа помощ на Унгария. ЕКОФИН и Европейската комисия следят внимателно ситуацията в Унгария, след като на 10.10.08 форинтът и унгарските държавни ценни книжа усетиха сериозните удари на финансовата криза. 
image
Според специалистите Унгария ще понесе тежко ситуацията поради високия си бюджетен дефицит, големия дефицит по текущата сметка и зависимостта и от чуждестранни инвестиции. За да предпази донякъде крехката унгарска икономика Будапеща вече обяви планове да свали бюджетния дефицит до 3.4% от БВП до края на тази година и до 2.9% през следващата.

Полша. Световната икономическа криза налага преосмисляне на полските планове за въвеждане на еврото като официална валута, заяви председателят на централната банка Славомир Скръжипек, цитиран от Ройтерс. Сегашната ситуация изисква преосмисляне на датата за въвеждане на еврото. За да влезем в единния валутен механизъм (ERM II), трябва да изчакаме успокояването на хаоса в глобалните финанси, заяви Скръжипек. Едно от изискванията към страните кандидати за еврозоната е, да покриват изискванията на ERM II в продължение на две години, преди да въведат еврото като своя единствена валута. 
image
Миналия месец премиерът Доналд Туск заяви, че Полша ще бъде готова да приеме еврото още през 2011 г.

Испания. Испанското правителство одобри създаването на фонд за спешна помощ за банковата сфера на стойност 30 млрд. евро. Освен това Мадрид вдигна и горната граница на гарантираните депозити в страната и сега тя е 100 хил. евро. Създаването на новия фонд, който при нужда може да бъде увеличен до 50 млрд. евро, беше одобрено на редовна среща на кабинета. "Това е начин да върнем финансовата си система към нормално функциониране, да съживим икономиката и да раздвижим пазара на труда", заяви вицепремиерът Мария Тереза де ла Вега. 
image
Испания е изправена пред рецесия за пръв път от над десет години насам, като основната вина за това носи сриващия си сектор на недвижимите имоти, който беше ударен от все по-високите лихви по кредитите.

Италия. Италиански банкери и политици проведоха кризисни разговори на 8 октомври  в отговор на разлюляването на пазара, когато втората по големина италианска банка Уни Кредит продължи да търси допълнителни фондове под натиск. 
image
Банката ще поиска от акционерите си допълнително финансиране от 3 милиарда евро и ще им даде акции вместо доходи от 2008 година, като така ще задържи още 3.6 милиарда в джоба си.

Междувременно у нас никой в правителството не се притеснява от световната финансова криза. Премиерът Станишев, първо на специална пресконференция, а после и от парламентарната трибуна, заяви буквално следното: 

image

Не се намираме в обичайна икономическа и финансова ситуация в света и сривът на финансовите пазари в много държави няма как да не създаде чувствителна среда и в българското общество. Българската банкова система е стабилна, ликвидна и няма заплаха за депозитите на гражданите и фирмите, отново бе категоричен министър-председателят. Правителството е готово и ще реализира още по-висока защита на влоговете – до 50 000 евро. Разполагаме с всички необходими ресурси и инструменти при по-сериозно влияние на външната криза върху икономиката и банковата система да предприемем допълнителни и много сериозни мерки. Това засега не се налага.»

Сравнете сега казаното от Станишев с цитатите от чужбина по-горе и нека да се опитаме да поразсъждаваме заедно.

Поляците се безпокоят как ще им се отрази кризата на влизането в Еврозоната. Започват да работят по промяната на плановете си в тази насока.

Унгарците търсят помощ, защото се притесняват, че рязкото намаляване на инвестициите в страната ще доведе до невъзможност за компенсиране на бюджетния и търговския дефицит.

Испанците наливат пари в банковата система, за да раздвижат пазара на труда и да предотвратят кризата на пазара на недвижими имоти.

Италианците гледат под микроскоп положението на големите си банки и подготвят конкретни действия при нужда от евентуалното им спасяване.

Президентът на Световната банка Зелик предупреждава недвусмислено за предстоящо сриване на икономиките на по-бедните страни, което би довело до „човешка криза”.

Президентът на МВФ предлага спешни заеми на страните, които биха пострадали най-много от кризата.

Срещу това българското правителство ... не предлага нищо. Единственото действие, при това в условно наклонение (ако стане нужда) е евентуалното увеличаване на размера на гарантираните влогове до 100 000 лева. Това, обаче, се случи чак след като съветът на европейските финансови министри вече беше взел подобно решение и на нас ни оставаше само да се присъединим към него.

Любопитно на този фон е споделеното от икономическия министър Петър Димитров пред ... младежката организация на БСП във Варна. 
image
Димитров предупреждава младите си съпартийци, че кризата щяла да дръпне заплатите надолу. Щяло да се свие потреблението в Европа, от това щяло да последва намаляване на търсенето, понижаване на цените и проблеми за бизнеса, който изнасял за другите страни от Европейския съюз. Можело да намалее изобщо българският износ. Но най-тревожно, според Петър Димитров, щяло да бъде намаляването на чуждестранните инвестиции, защото това щяло да рефлектира върху работните места. 
image

Очевидно Сергей Станишев, макар и млад, макар и социалист, понеже не се числи към варненската младежка организация на БСП, не е имал възможност да чуе откровенията на собствения си икономически министър и си мисли, че кризата няма да повлияе по никакъв начин на България. В Министерския съвет и във Висшия съвет на БСП Петър Димитров по неизвестни причини е избегнал да прави мрачни прогнози. 

И ние не сме от Варна, но някак си се сетихме за проблемите, които стоят пред страната ни при световната финансова криза. Понеже знаем също така, че в момента главната грижа на младия премиер е свързана с предстоящия му партиен конгрес и свързаните с този конгрес уволнения в ДАНС, и не му се слуша точно сега Петър Димитров с неговите анализи на икономическата криза, сме му приготвили в няколко точки, кратко и простичко какво да казва и какво да прави:

1. Да не допуснем намаляването на чуждите инвестиции. Спешно да създадем радикално по-привлекателна среда за тях, като променим нормативната и административната среда.

2. Да компенсираме намаляването на кредитите за бизнеса с намаляване на финансовото бреме върху него. Да преразгледаме и облекчим ненужните данъци, такси , осигуровки, лицензи и други разходи на пари и време за предприемачите.

3. Да създадем нормативни и административни стимули и облекчения за развитие на експортноориентирани производства с висока добавена стойност.

4. Да разрушим спешно мрежата от некадърност и корупция, блокирала навлизането на няколко милиарда евро от европейските фондове и с тези пари да стимулираме икономиката и изграждането на съвременна инфраструктура.

5. Да проведем най-после спешно нужната реформа в публичните финанси и да намалим драстично разхищаването и неефективното използуване на бюджетни средства.

6. Ако не можем да свършим тези неща, да си ходим спешно!

Ето, драги ми господин министър-председателю, само шест точки са, лесно се помнят, а и не е толкова трудно да се изпълнят, ако има желание за това. Опитайте се да ги произнесете първо, не пред младите варненски социалисти, а пред българските граждани, после опитайте да ги изпълните.

Ако не успеете, шеста точка ви чака!



Тагове:   вестник,   труд,   брой,


Гласувай:
1



1. анонимен - Както винаги...
16.10.2008 10:02
...потресаващо вярно, потресаващо страшно!
Вие, г-н Божков, вярвате ли? Наистина ли мислите, че Станишев и неговите министри ще измърдят нещо и ще си мръднат пръста?
Аз не им вярвам. За пет стотинки вяра им нямам! И се подготвям за кризата така, както сметна за добре - чета разни съвети и действам. защото правителството ОТНОВО ще изостави гражданите да се оправят както те намерят за добре. Пък добре видяхме, че масата от хора се интересуват единствено от ракийката, салатката, шопарО и са мнооого далеч от световната финансова криза...
Всъщност да си тъп, понакога е много хубаво!
цитирай
2. анонимен - За пореден път съм на твоето мнение. ...
16.10.2008 16:07
За пореден път съм на твоето мнение. И за поредн път ще повторя идеята си към теб. Мисля, че вече минаха 10 години или? Не е ли време да разкажеш с малко повече детайли какво се случи тогава, защо беше изгонен от най-важното правителство за последните 20 години. Време е. Искам да вярвам, че с хората с които съм наедно мнение си приличаме - не сме за продан. Затова за мен е важно, не като хвърляне на кал, а като сериозен разговор за ценности - и за това моля вече няколко политици или бивши такива, които поддържат блогове. За съжаление - нито един не желае да проведе този разговор с мен. Единствен Иво Инджев го направи и за пореден път ме спечели.
Мисля, че е минало достатъчно време хората да забравят и хубавото и лошото и страстите - време е за собствен разказ на историите. В твоя случай - интересно е защо и как ти се оказа "г-н 10%", защо един противоречив човек, който все пак уважавам се отдръпна от теб и при положени, че според мен си читав човек, как се случи това?
Ники
цитирай
3. анонимен - Batemo-Няма страшно!
16.10.2008 20:09
Виждам по новини и по блгове хора, притеснени и объркани, които се мъчат да предвидят как ще се отрази Икономическата криза у нас. Ами никак няма да се отрази-тука премиерът е прав и той много добре знае защо! Защото нямаме Икономика. Как да ни Фане Икономическа криза?
Все пак, да му мислят малкото останали, да произвеждат нещо в тази държава.
цитирай
4. анонимен - Прав сте г-н Божков
16.10.2008 20:24
Най-сигурният начин хората масово да си изтеглят парите от банките е Симеон да заяви, че банките у нас са стабилни.
цитирай
5. анонимен - Господин Божков, ще се съгласите ли с мен, че
16.10.2008 20:30
най сигурния начин хората да си изтеглят парите от банките е Симеон да змаяви, че банките у нас са стабилни, вервайте ми.
цитирай
6. анонимен - не се страхувам от световната финансова криза
16.10.2008 20:51
Аз се страхувам от българските политици. Не от това, че са некомпетентни, а че ще направят всичко възможно да ни окрадат колкото могат до последния лев. И ще се оправдаят с кризата.
цитирай
7. daecon - смяна на дъската
17.10.2008 00:00
г-н Божков, не мислите ли че тази превъзходна програма от 6 точки важи в еднаква степен и за опозицията. Лично за мен, това трябва да са първите думи на всеки лидер от формата ЕНП. Не е ли това начина да се предложи алтернатива на сегашното пагубно управление?
цитирай
8. viki11 - ДА подкрепя отговор 6 и страха от ...
18.10.2008 11:51
ДА подкрепя отговор 6 и страха от наглостта на политиците. Дребни тарикатчета. Не сме чак толкоз тъпи, но търпим, това е лошо. Е, аз по-малко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885659
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832