Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2008 15:31 - Някои коментари във форума на "Дневник" по статията ми за лекарствата
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 3620 Коментари: 0 Гласове:
0



от Анонимен  

1

Крайно време е българите да се отърват от комуноидното си мислене и да започнат да предвиждат финансови ресурси за своето здраве.Необходимо е здравеопазването да се приватизира тотално и да премине напълно на пазарни принципи.Това ще вмени отговорност на хората към собственото си здраве!Следва да се разделим с евтиния политически популизъм и да се въведе ясен застрахователен принцип в здравеопазването. Резултатите ще се усетят много бързо.Качествените и съзидателни хора трябва да престанат да носят на гърба си голямата маса маргинали.Безплатна трябва да остане само спешната и неотложна медицинска помощ.

от атанас до 1

2

И как да се освободим от мисленето, като системата дава само НЗОК като вариант? Или да плащаме на НЗОК и още на други, за да получим това, което не ни връща държавата от взетото от нас? Системата уж е солидарна. Добре, ама плащам на максимума и в болница ми искат много, защото имам пари. Да, лична сметка и частни фондове са най-добре при липса на система, която не е солидарна в нищо друго освен лишаването от лечение на поносима цена. Поне ще има контрол на разходите на всички в системата и няма болниците да са бездънни каси. Опа, стигнахме до важния проблем. Самите лекари не искат да има контрол на разходите и лична сметка на всеки пациент с похарченото в болницата за него. По света ти дават разпечатка за всяко хапче, храната, която си ял по дни/Всяка диета е с различна цена./ и т.н.. И по тая фактура фондовете изплащат разходите. Тук сме на "пътеки" и не се знае какво си платил от джоба си/Нали все няма лекарства, но после се изписват платените от теб./, какво си ял/Храната е все боклук, който се цели да е евтин и да има далавера за снабдяването и шефовете./... Частните фондове ще искат да минимизират разходите, за да реализират печалба. Но пък ще искат и добро обслужване, за да печелят клиенти. И тогава далаверата ще е много, ама много малка.

от irkata лекар

3

Не искам да давам мнение като последна инстанция,но си позволявам като редови лекар от 22 год да сподела мнение:
*мисля че най-после трябва да се реши въпроса със здравноНеосигурените-как да ги третираме в системата,докога могат да разсрочват плащанията,каква помощ може да им се оказва-освен разбира се спешна.
*разходите за лекарства за сметка на пациента се увеличават и поради Незаплащането им от Зд каса и поради повишената консумация по преценка на пациента-лош сигнал за повишено самолечение и лошо свършена работа от лекари и институции-т.е.да се завиши контрола на купуване само с рецепта на голяма част от лекарствата и контрол на рецептата.От години на изпълнена рецепта не се слага печат-кой я е изпълнил,кога,???От години никой не си прави труда да запише дозата на опаковката,независимо от това че е упомената от лекаря в рецептата.Затруднения достъп до личния лекар е най-значимата причина за самолечение-на принципа на "съседката много и помогна лекарството Х"
*затруднения достъп до лекаря,чакане,...е особено проблематичен за активно работещите хора,които солидарно плащат за пенсионери,деца,инвалиди и съвсем солидарно Не ползват почти нищо,а отново плащат частни прегледи ,лечение...
Наложително е лекарствата по зд.каса да се изписват на 3 м за да може да намалеят опашките пред кабинетите.Наложително е да могат да се изписват повече лекарства без излишни консултации ,с което да намалеят опашките пред специалистите.
Задължително е да остане символичната потребителска такса ,не защото това би разорило лекарите,а защото тя е приета почти във всички страни като регулатор и предпазна бариера за "свръхползване на медицински услуги " и затрудняване на достъпа на нуждаещи .Тази такса е смешна,но за нашите условия е евтин популизъм заиграването с нея за печелене на пенсионерски гласове,при условие че това никога не би решило финансите на един пенсионер,а само "разфокусира"втренчването в значимите проблеми на пенсионерите.Освен това освобождаването от такса без някой друг да покрива това освобождаване вменява на лекаря някаква социална и благотворителна дейност,която пък прави определена група пациенти нежелани .Това вече е непростимо-всички пациенти трябва да са равни в системата,а кой ще доплаща на нуждаещите се е работа на социалните ведомства.
*здравите плащат на болните,богатите на бедните-т.е за всички 6%.Но трябва да има праг на услугата.не може пациент,който се осигурява на 1000 лв да ползва същото,колкото този,който се осигурява на минимална раб заплата-било защото крие осигуровки,било защото реално взима толкова.Пакетът от здравни грижи "минимум"трябва да е различен според вноските от определен праг нагоре.
*тоталното оттегляне на държавата от заплащането на здравни услуги особено за социалнозначимите болести като онкологични,диабет,сърдечносъдови,психични....е абсолютно абдикиране на институциите .
*контрол над пациента-т.е ако той ползва лекарства,грижи и пр по Зд каса-какво прави той за заболяването си-редовното явяване на прегледи включително и профилактични,как спазва режима/тютюнопушене,намаляване на теглото.../ и при липса на усилия от негова страна да се намали % на покритите здравни грижи.Непростимо е човек да е само ползвател на платеното от други без самоконтрол и собствени усилия.
Здравната ни система все пак върви напред/ако напред е европейското здравеопазване/,не бива да отричаме постигнатото след 2000 г,но абсолютната липса на координация между отговорните институции и макрорамка на здравна стратегия поне за близките 10 год/простичко казано главни посоки накъде да насочим усилията/е основната причина за тупика,в който сега тя се намира.Изход винаги има,но е важно каква е целта за да проправиш пътя.За сега основните цели са само непрофесионални приказки подходящи за списание "Здраве"-с цялото ми уважение към популярната преса.
Липсва професионалната оценка и общата платформа,която да е АБСОЛЮТНО задължителна за всяка институция и решение в посока ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!

от Примус до ирката

4

Само да кажа много хубав коментар.
Който и вариант за здравеопазване да изберем е важно да се прави нещо по вапроса.
С чакане от само себе си няма да стане!

от poly

5

Последната болест, за която платих от джоба си, ми излезе около 8 000 евро, при пълна здравна осигуреност от 2000 насам. Може би толкова щеше да ми излезе и ако не бях здравно осигурена. Чуда се обаче, ако болестта беше с предрешен фатален изход, дали си струваше да тормозя семейството си с подобни непосилни суми, които, разбира се, събрахме то пирятели. Бог да ни пази!

от Petleshev

6

Наскоро говорих с един добър познат, който има аптека... Косата ми се изправи като разбрах, че половината му бизнес е да продава лекарства, които му се носят от лекари от близката болница!!!
Накратко, в болниците ни карат да си купуваме всичко, защото нямали, а пък после докторите тичат да го продават, като го изписват и през касата...!
Няма ли кой да нарита в задника поне един крадлив лекар, че да се наместят малко нещата...?

от Benkovski

7

Фармацевт съм и ме боли като гледам какво става. за да помогнем на болните трябва да произвеждаме повече български лекарства. нашите генерични лекарства не са с по-ниско качество, а цената е в пъти по-ниска. например Тамоксифен - лекарство за рак на гърдата, което се пие в продължение на 5 години след операцията всеки ден в бълг вариант е около 5 лв, във вносен вариант - 28 лв. За да се преборим обаче на пазара ни са необходими особено много добре подготвени кадри. в момента това е част от обучението на фармацевти производствен профил - около 20 дущи годишно, но научният шифър за тази наука е същият като този за социална медицина, организация на здравеопазването и фармацията - 03.01.53. въпреки докладите във ВАК не смятат да се задвижат, а ние сме една страна с много възможности в това отношение. нашите заводи са по-големи отколкото са били потребностите на страната, защото имаще договореност по линия на СИВ за специализация на България в областта на фармацията. Дано това бъде прочетено от някой от когото зависят промените, защото административните пречки изяждат много от научният труд, а във фармацията той е водещ.

от Mariya Schuetzler

8

Прекрасен материал на Божков и засяга действително проблем, отнасящ се до всеки българин. На мен всъщност ми е трудно да се ориентирам какво плаща НЗОК, но от беглия ми досег(като пациент, не като работещ от системата) с 2 здраноосигурителни системи, мога да кажа, че в българската цари такъв хаос, който просто е немислим. За лекарство, което е ежедневно необходимо на съпруга ми, без да е жизнеподдържащо той плаща в аптеката само 10 евро. При средна цена от 300-400 евро за това лекарство, в зависимост от вида производител. Останалото се поема от здравната му каса. Факт е, че тук не можеш да си купиш свободно, без рецепта от аптеката лекарство, извън фервекси,сиропчета и все лекарства от този тип, независимо дали си здравно или не осигурен. В БГ за болест на майка ми, при която НЗОК поема част от цената на лекарството се оказа, че тя трябва да влезе в болница определен период, вече забравих колко, за да и плати здравната каса този процент. Аз бях удивена, че държавната каса желае не да си спести, а да направи допълнителни разходи по един пациент и то разход, който не е малък - храна, отопление, заплати на болницата. И всичко това при положение, че пациентът може да избере опцията да се лекува вкъщи. Ако не влезе посочените дни в болница, то тя трябва да си го плати сама. Честно казано ми е трудно да разбера икономическата логика, по която се движи родната здравноосигурителна система.
И аз като лекаря - коментатор считам, че проблемът със здравнонеосигурените трябва да се реши и мисля, че самите здравнонеосигурени ще бъдат много щастливи от тоя факт. Защото и аз се оказах от тази група, след като по детски наивна реших, че държавата най-накрая е разрешила проблема с постоянно пребиваващите и осигуряващите се нейни граждани в чужбина. Като реших да прекратя здравните си осигуровки в НОИ, защото имам такива в Германия се оказа, че не мога да го направя. Те всъщност ми изчистват само старите задължения за минал период със съответния документ, че за този период съм имала здравно осигуряване в друга европейска държава, но през следващите месеци продължавам да се водя като нередовен платец. Като попитах, защо е нужна цялата тази идиотщина, да ми се трупат задължения на името и аз да нося докумен Е незнам си какъв през определен период, служителката ми отговори, че може би някой ден ще имам желание да се върна в България. Вероятно по същата желязна икономическа логика, държавата плаща и за малолетната ми дъщеря здравно осигуряване - защото плаща за всички български деца. Без да се интересува, че детето живее постоянно и има осигуряване в друга европейска държава - факт, регистриран надлежно във всички публични институции като община, МВР и прочие. Но явно БГ е достатъчно богата и може да си позволява да разхищава средства.

от песимист

9

Системата с личните лекари не работи,ако разчиташ на тази възможност - то дълго няма да живееш. За съжаление една голяма част от лекарското съсловие се оказа парвенюшка,алчна и цинична сган.Те желаят сега веднага да забогатеят не съзнавайки че няма как да имат стандарта на колегите си в Германия- поради една причина-пациентите тук нямат стандарта на пациентите там- да ама не-и се развихри морала на бакалина "имаш пари-лекуваме те -нямаш - заминаваш на гробищата.Така част от лекарското съсловие забогатя бързо-и в същото време територията на гробищните паркове се удвои за има няма 10-15години.Промяна не е възможна!Няма да я допуснат тези които наляха пари в частните болници, този затворен кръг от вносители на лекарства и чакащи безотчетни пари в брой лекари.Някой да е чул че зъболекар издава фактура и касов бон?Ами огромните потоци "сиви" пари които всеки ден се вливат в джобовете на лекарите за да ти "обърнат внимание"?, те поне да се обложат с 10% данък.Няма!Самата философия е сбъркана - системата е насочена да облагодетелства заетите в нея а не да работи в полза на пациентите и здравето на народа изобщо, да не говорим за профилактиката, превенцията ,детското здравеопазване.Иначе буди съжаление факта когато на някаква конференция група стоматолози загрижено разсъждават за лошите или никакви здравни навици на българина и липсата на здравна култура сред населението, за това че 40% от децата в ранна възраст са с кариеси и т.н.- Но никой не казва истината - че без 50лв.в джоба не можеш да прекрачиш прага на стоматологичен кабинет- иначе от всякъде се носят лицемерни вопли и някой те хока защо не плащаш сметките за парното.
Ако има достойни мъже в бъдещи правителства - реформата в здравеопазването трябва да се направи тотално- от самия фундамент нагоре и то при спазване на баланса на интересите на гражданите и съсловието!Но задължително да се ликвидира системата на личните лекари и се обърне "Фунията" с широкия край към народа!

от stupidon

10

Смешен плач на Александър Божков (Ако е оня същия, дето беше известен повече с прякора 10% и който продаде БГА Балкан на цената на един мерцедес)...

И аз като другите мъдреци тук ще кажа некой велики мисли:
1. Медицината не е измислена от болните, а от тези, които ги лекуват и естествено обслужва авторите си
2. Г-н Божков коментира че 3/4 от разходите за здраве били за сметка на пациебта- да, така е и така беше заложено още при старта на системата- през 2001. Така че, да не се мъчи да прави открития...
3. Каквито пацентите- такива и лекарите- докато съсловието (масово) е недостатъчно заплатено- така ще бъде. Насила нико лекар няма да те лекува, и след като НЗОК плаща за един пациент на семейния му лекар по 1.00лв на месец- семейния лекар ще го гледа като за 1.00лев и ако иска Александър Божков да го лекува като го чеше с брадата си...
4. Авицена е казал: "Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи."
5. Най-лошото още не е дошло- все още има лекари, които са учили във време, когат медицината не беше толкова комериализирана, но те намаляват с всеки изминат ден поради естествени ричини. Младите плащат за да влязат да учат, плащат за да учат, плащат за да се дипломират, плащат за да почнат работа, плащат за да специализират, лащат за да си купят апатратура... всичко това трябва после да го изкарат и ще го изкарат през носа на пациентите... Или през другаде... Така че- приготевете парите или се пригответе вие...

stupidon

от 100 ВОЙВОДИ

11

КАКВО ЗНАЧИ МАРГИНАЛИ-КОЙ Е СИГУРЕН ЧЕ НЯМА ДА ПОПАДНЕ В ТАЗИ ГРУПА-НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО НИ ЧАКА МАЙ А В ТОВА СКАПАНО И АЛЧНО ОБЩЕСТВО

от Apolitichen

12

"То означава просто, че плащаме от джоба си две трети до три четвърти от разходите за лекарства, а след като е събрала нашите пари на данъкоплатци и здравноосигурени, държавата доплаща с тях само една трета до една четвърт от общия харч." Пълна демагогия, поне да беше интелигентно направена! Като се препива с алкохол- кой Ви плаща разходите!? Държавата била събрала-събрала дръжки! Един милион и половина неосигурени- а други четири милиона осигурявани за по 6 лева месечно и това ми било пари! Нали здравето е капитал - що рИвете?Инвестирайте!

от до irkata лекар

13

irkata лекар е написал най-смисленото нещо, което съм чел по форумите от лекар. Останалите само пищят, че им са малко парите. irkata лекар вероятно е съвестен и добър лекар, който си заслужава заплатата, а може и повече да заслужава.

от Ной

14

 

НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО. ЕВТИНИТЕ И ЕФИКАСНИ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСТВА БЯХА СПРЕНИ.ЗАМЕСТИХА ГИ СКЪПИТЕ ЗАПАДНИ БОКЛУЦИ.
ЗАЕДНО С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ "ПРЕХОДА" ЦЕЛТА ЩЕ БЪДЕ ПОСТИГНАТА - УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ КАТО НАЦИЯ.
ГЕНОЦИД КАТО ПО УЧЕБНИК.

от kafene.net

15

Българските лекарства не бяха спрени. Просто, фармацевтичната компания беше подарена на комунистически наследник - нещо като Станишев, но от софийски мащаб. Той и други като него ликвидираха българското производство, защото нямат сметка - много е евтино и не се печели. Сега произвеждат скъпи неща по лиценз и по цени, сравними с тези в ЕС, а дори и по-високи. Е, това е то.

от opl

16

до irkata лекар Браво !Особено за последното-всеки уважава6т себе си пациент трябва да има и своите отговорности.

от Apolitichen

17

Г-н Божков, явно не е успял да прочете Законите за бюджетите. Иначе щеше да разбере, че бюджетът (разходи) на НЗОК за 2008 е 1.687 млрд. лв, от които 285 млн. за лекарства; на Министерството на здравеопазването бюджетът е 591 млн. лв, от които 240 млн. за лекарства. Да, малко са парите, но защо?: След като брои населението за 7.760 млн. души при минимална здравна осигуровка (6% върху 220 лв.) за година се получава 158.4 лв. минимум на човек или 1.229 млрд лв. минимум общо или 2.793 млрд. лв. при средна работна заплата от 500 лв. Е, един милиард се губят - 300 млн. от неосигурени, 300 млн. от тарикатското осигуряване на пенсионерите от държавата, 300 млн. от въведена максимална граница от 2000 лв. за осигуряване и 100 млн. от посредствената организация и отчетност на държавата. Просто е учудващо, че при тая солидарност, каквато виждаме по пътищата, се събират над 1.5 млрд. лв. от осигуровки.
Колкото до лекарствата, не забравяйте, че от тези 1.4 млрд. лв. 300-350 млн. отиват за "хранителни" добавки (самолечение, профилактика), а най-големия дял се пада на антибиотиците, които НЗОК не плаща (настинки, самолечение, "профилактика" при грип), а най-продаваното лекарство над 10 млн. опаковки, е аналгин (подтискане на болката, но не и лечение) - Защо ли? Със сигурност не се дължи на вяра в лекаря/медицината съответно.

от хъм

18

А, ДиЖей БО се разболял и разбрал, какви са ги сътворили.... Труден начин да разбереш какво направиха малоумниците със здравеопазването. По същия начин ще разберем какво направихме с образованието и т.н.



Тагове:   дневник,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2895286
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832