Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2008 08:10 - Кризата сваля инфлацията на 5% догодина
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1439 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вестник "Сега" - 1.11.2008

image

Георги Прохаски (вляво) и Александър Божков представиха доклада за състоянието на българската икономика през третото тримесечие.

ЦИР

Агробизнесът ще отсрами строителството

Юлиана Бончева

Инфлацията през 2009 г. ще е около 2 пъти по-ниска от тазгодишната. Потребителските цени догодина ще се качат само с 5%, прогнозира вчера Центърът за икономическо развитие (ЦИР). Според анализаторите на ЦИР до края на 2008 г. ще се натрупат към 9% инфлация. Очакванията на центъра са съвсем близки и малко по-оптимистични от изчисленията на правителството, представени в рамката на проектобюджет 2009. Според МС поскъпването в края на тази година ще докосне 10%, а догодина ще е 5.4%.
В момента няма нито един външен фактор, който да тласка цените нагоре, обясни Георги Прохаски, съпредседател на ЦИР. Той посочи, че поевтиняването на петрола, добрата аграрна реколта и глобалната криза ще дърпат надолу инфлацията в България. Все пак заради ефекта на догонване нашите цени ще продължат да растат малко по-бързо от европейските, отбеляза Прохаски. Междувременно вчера излязоха предварителни данни за еврозоната, които потвърдиха, че инфлацията и там се забавя - от 3.6% на годишна база през септември на 3.2% през октомври.
От центъра отбелязват, че за първи път от 2003 г. насам селското стопанство постига значителен ръст - 6.5% за първото полугодие. За същия период на 2007 г. агросекторът имаше спад от 4.2%. Добрите резултати тази година се дължат на добрата реколта и на високите международни цени на храните от предишните месеци. Високият ръст в агросферата дори компенсира започналото забавяне в строителството, коментират от ЦИР.
"Чрез бюджет 2009 се планира правителството да замести липсата на чужди инвеститори, а това не е нормално, работа на държавата е да подобри бизнес средата и да върне достъпа до европейските фондове", подчерта съпредседателят на ЦИР Александър Божков. Той припомни, че България е усвоила символичен процент от безвъзмездните милиарди, които й се полагат като член на ЕС, и че по конкурентоспособност седим между Сирия и Мароко. Министрите се похвалиха през пролетта с програма за намаляване на разрешителните режими, а в края на октомври все още не са премахнали нито една регулация, посочи още Божков.
Прохаски коментира, че вдигането на здравната вноска от 6 на 8% е грешка, защото парите ще потънат в нереформираната система. Според него, вместо да увеличава данък "здраве", правителството трябваше да намали от Нова година социалните осигуровки с 4, а не с два пункта, както е планирано. Досега по света имаше много свободни пари и част от тях избираха България, в условията на криза обаче трябва да предложим значително по-добри условия, ако искаме да избегнем отлив и да привлечем нови инвестиции, изтъкна Божков.




Гласувай:
0



1. plamender - Как да привлечем ПЧИ?
01.11.2008 20:39
Това е ясно, че трябва да предложим значително по-добри условия, но въпросът е какви?
Г-н Божков преди около месец твърдяхте, че инвеститорите у нас са "играчи" и аз съм напълно съгласен с Вас. Значи новите условия трябва да са съобразени с тези играчи, нали? В тази връзка е интересно какво ще предложите конкретно, освен образованието, нови технологи и производства с по-висока добавена стойност. Последното го предлагат всички. То е задължително. Но за "играчите" инвеститори какво да предложим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893828
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832