Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2008 19:38 - Демонстрация на пренебрежение (или безпомощност) спрямо кризата
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1349 Коментари: 1 Гласове:
0



Дневник, 3.11.2008

Предложеният от правителството на Сергей Станишев държавен бюджет за 2009 година според пресцентъра на Министерския съвет имал следните основни приоритети:

·  увеличаване размера на публичните инвестиции и нарастване на техния относителен дял в общите публични разходи при повишаване ефективността на разходването им;

·  повишаване качеството  на образованието и създаване на по-добри възможности за младите семейства;

·  създаване на условия за подобряване на качеството на живот и интегриране на възрастните хора в обществото;

·  изсветляване на икономиката.

Цитирам изчерпателно заявените приоритети, за да съм сигурен, че не пропускам нещо. Очевидно пропускът е при авторите на бюджета. Както е известно на всеки български гражданин, в света има финансова криза и от особена важност е тази финансова криза да не засегне сериозно страната ни. Всички отговорни правителства по света предприеха поредица от мерки, разработиха програми за избягване или намаляване на ефектите от кризата.

Българското правителство не остана по-назад и обяви, че е разработило няколко сценария за Бюджет 2009 още преди да се разрази истинската криза и сега, след като се консултират помежду си коалиционните партньори, ще представи в Парламента такъв проектобюджет, който в най-голяма степен ще защити българите от кризата. Освен това българският премиер, министърът на финансите и министърът на икономиката и енергетиката единодушно ни съобщиха, че проблемите в България биха се проявили не във финансовата и банковата система, защото валутният борд и консервативната фискална политика са гаранция за спестяванията на гражданите и стабилността на банките. И тримата, заедно със цяла плеяда експерти и политици от всички институции, ни предупредиха, че от кризата у нас най-вероятно е да пострада реалният сектор. Обещаха да предприемат спешни мерки да бъдат стимулирани допълнително преките чуждестранни инвестиции, да се подобри бизнес климатът, да се ограничи намаляването на растежа на брутния вътрешен продукт, да се настрои икономиката ни към ползуване на вероятно твърде ограниченият финансов ресурс през следващия период.

Погледнете още веднъж сега приоритетите на Бюджет 2009 и кажете в коя от четирите точки намирате спешни мерки за ограничаване и преодоляване на кризата. Не че имам нещо против четирите приоритета. В друго време, примерно преди три години, дори две, бих приветствал конкретни бюджетни мерки за решаване и на четирите въпроса. И сега те не трябва да бъдат извън полезрението на правителството. Но, все пак, кои са приоритетите? Къде изчезна кризата и мерките за подобряване на инвестиционния и бизнес климата?

Намираме все пак мерките против кризата малко по-нататък. Те са групирани в три пакета, наречени :„Икономическа активност”, „Пазарна гъвкавост” и „Гъвкавост на социалните мрежи”.

Добре са озаглавени, да видим какво се крие зад тях. Ако си мислите, че „икономическа активност” означава активно привличане на икономически субекти и техните инвестиции, лъжете се. Според правителството активността означава държавата да се превърне в основен инвеститор и от бюджета да предвиди допълнително над досегашните повече от един милиард лева за публични инвестиции. Освен това гордо ни се съобщава, че ще бъде създадена специална държавна компания за изграждане на бизнеспаркове. Откъде ще вземе бюджетът толкова пари през 2009 година? От гражданите и фирмите. Тъкмо по кризата ще изземат от хората над един милиард допълнително, за да нямат с какво да инвестират, и ще ги вложат, по усмотрение на „мъдрите” чиновници, в някои избрани публични проекти. (Тук само се изкушавам да напомня, че днешният ръст на БВП от 7.1% се дължи изцяло и само на частния сектор, а не на жалките инвестиционни опити на държавата.)

Всъщност, историята се задълбочава още повече. В пакета „пазарна гъвкавост” се предвижда още събрани от данъкоплатците пари да бъдат дадени на държавната „Банка за развитие”. Тя пък ще ги даде на търговските банки, а те пък ще ги предлагат като кредити на ... данъкоплатците (след като всички са си взели комисионните). Други събрани от данъкоплатците пари ще бъдат вкарани в един нов фонд, който тепърва ще се създава, за да финансират научно-развойната дейност. Не облекчения за фирмите, ако финансират науката, а събиране на пари на калпак от всички фирми и после чиновници от новия фонд ще решават на кои учени да ги дават.

Няма да коментирам пакета ”гъвкавост на социалните мрежи”, след като за него ще отговаря Емилия Масларова.

Накрая на краткия анализ на  „антикризисния характер” на Бюджет 2009 ще ви съобщя, че в него не се предвижда намаляване на никакво данъчно или осигурително облагане. Обратно, здравната осигурителна вноска се увеличава от 6 на 8%, нищо, че Здравната каса е пословично неефективна и непрозрачна в харчовете си. А пък пенсионната вноска остава същата, но в разпределение 8:10:12, което преведено на прост език значи, че работещите уж пак ще си плащат 8%, работодателите – уж само 10%, а държавата поемала останалите 12%. Държавата, както знаем всички след единадесет години валутен борд, не може да печати пари. Значи тези 12% ще се вземат допълнително от всичките данъкоплатци през ДДС, акцизи и други данъци и такси, а правителството по неизвестни причини ще претендира, че ги дава от джоба си.

Не видях в приоритетите за 2009 да се споменава за увеличаване на обема на усвояването на европейските фондове, но ... да не зачекваме толкова болезнени теми.

Напомням ви само, че кризата няма да ни отмине. 



Тагове:   демонстрация,


Гласувай:
0



1. palpurina - Да живее
03.11.2008 10:53
Да живее светлото бъдеще!
Перспективите за следващата година са повече от мрачни! Криза, лоша политика, лош бюджет, лоши избори за парламент... Ще си изберат Бойко сите българи заедно, без няколко малки зрънца мислещи хора...
сега като си мисля.... дали пък да не отида да живея в чужбина заедно с цялото ми семейство. Какво да правя тук? Хайде, ако е само за мен - ще се оправя - но ДЕЦАТА ми нямат никаква, никаква перспектива за каквото и да е развитие в мизерната ни държавица...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885831
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832