Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2008 19:58 - Как се спира спряла приватизация?
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 1574 Коментари: 2 Гласове:
0



24 часа - 4.11.2008

Тройната коалиция решила да спре приватизацията. Имало световна финансова криза и затова нямало да се намерят богати купувачи точно в този момент. Така нямало да влязат много пари в бюджета, нямало да може да се захрани сребърният фонд и пенсиите щели да останат ниски. Затова било по-добре да се оставят предвидените за приватизация предприятия държавни и да се чакат по-добри времена, когато за тях щели да се вземат повече пари. Щели само, по изключение, да приватизират „Булгартабак” и софийската „Топлофикация”, защото „висели като язва отдавна” (според Петър Кънев от БСП).

Жестока аргументация! Ако не знаеш какво всъщност се крие зад нея. Ако не знаеш какво всъщност е останало за продаване и кой и защо не иска да продава точно това, което е останало.  

Останали за продаване са болниците. Това трябваше да бъде истинското начало на болезнената реформа в здравеопазването. Сега няма да ги приватизират до изборите, за да не разсърдят избирателите.

Останали са за продаване спортните бази. Петнадесет години не намериха сили да ги приватизират, тъкмо ще прехвърлят проблема на следващото правителство.

Останали са за продаване НЕК, „Булгаргаз” и АЕЦ „Козлодуй”. Тях пък тъкмо ги вкараха в новия държавен енергиен холдинг, чиято цел е да гарантира продължаването на тъмно на далаверата в енергетиката, затова по-добре е да се пресечат от корен всякакви приватизационни мераци в сектора.

Останал е за продаване ВМЗ-Сопот и още няколко други предприятия от военната промишленост. Тях това правителство никога не е правило опит да ги продава, та камо ли сега, на края на мандата да вземе да вдигне похлупака, под които „секретно” се източват пари към когото трябва.

Останали са за продаване железниците, летищата и пристанищата. Но пък тях тъкмо БСП с голяма радост държа целия мандат в забранителния списък, защото ако и те бяха станали частни, социализмът щее да си отиде наистина завинаги.

Останали са за продаване ВиК дружествата. Само че никой не можа да измисли за толкова години как точно да приватизира тези регионални монополи, за да не се получи същата история като с електроразпределителните дружества. Затова е по-добре тъкмо преди изборите да не се захващат с непосилни задачи.

Останали са и такива „важни” фирми като „Техноекспортстрой”, „Снабдяване и търговия на Министерството на отбраната”, „Студентски столове и общежития”, „Академика” (с тенис кортовете в гората на Борисовата градина), ПРОНО и други подобни, които по различни начини се използуват за скритите далавери на управляващите (спомнете си само магистрала „Тракия” и ролята на „Техноноекспортстрой” в царско-португалската концесионна схема).

Толкова. Друго за приватизиране няма. А и нищо не е предлагано през последната година, тъй или иначе. Имаше стара уговорка да се даде търговския флот на едни наши хора и ... това е. Да сте чували за други приватизационни сделки на това правителство? От официалния сайт на Агенцията за приватизация научаваме, че през цялата 2008 година са били сключени общо 4 (словом четири) сделки.

Лесно се спира спрялата приватизация.



Тагове:   как,   приватизация,


Гласувай:
0



1. анонимен - мм.. дааа
04.11.2008 02:02
А още по лесно се вземат заеми с дрържавни гаранции и после под корпоративна тайна се разпределят между "шефовете"

Поздрави
Николай
цитирай
2. kostadin - Останали са и около няколко милиона ...
05.11.2008 10:23
Останали са и около няколко милиона дърти българи.Единственият начин е да ги приватизират.Казват ,че от всеки труп се извличали ценни материали за около 250 000 доларчета Колко лесно могат да се отърват от малцинствената група на българите в ългария
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893277
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832