Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2008 18:07 - Икономика за душата - 17ти брой - вестник ТРУД -3.12.08
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 7198 Коментари: 1 Гласове:
0



Петъчни раздумки (уж за бюджета?!)

image

 

Съветът на тройната коалиция ще се събира в петък да обсъжда въпроса дали трябва да се преработва бюджетът за 2009 година.

Само преди десетина дни депутатите от БСП, НДСВ и ДПС единодушно гласуваха „за” този бюджет на първо четене. В интерес на истината трябва да отбележим тук, че и от трите партии заявиха, че ще направят предложения преди второто четене, както си му е редът по Правилника на Народното събрание, за конкретни изменения в различните пера.

Основната причина за наличието на многобройни и разнобойни идеи за промяна на бюджета естествено беше потърсена в световната криза и разните предвиждания за нейното проявление в България. Министерството на финансите заяви гордо, че то отдавна предвиждало кризата, затова разработвало различни варианти на бюджета за 2009 година в зависимост от това как би се развила тя. Внесеният в Народното събрание бюджет отчитал всички възможни последици от кризата и затова не трябвало да се пипа от несведущи депутатски ръце. От друга страна, водещи депутати, председатели и заместник-председатели на парламентарни комисии, при това и от трите управляващи партии, открито заявиха, че бюджетът е сбъркан още в макрорамката си, че растежът ще е по-малък, че безработицата ще е по-голяма ... Според тях, трябва сериозно да се преразгледа това, което е изготвено от Министерството на финансите и е внесено от Министерският съвет. Оставям настрани възраженията на опозицията. Тройната коалиция не се интересува от тях.

Затова да се върнем на отношенията вътре в нея. Както е известно, тройката е представена в Министерския съвет, във всяко министерство и във всяко друго ведомство задължително чрез формулата 8:5:3. В парламента, след напускането на панайотките, това съотношение вече не е същото, но аритметичният сбор от гласовете на депутатите от трите партии продължава да е много над 120.

Бюджетът на всяко министерство или друго ведомство, преди да бъде предложен на финансите, трябва да е бил съгласуван вътре в политическия кабинет на министъра, в който има овластени представители на трите партии. После коалиционно управляваното Министерство на финансите трябва да е изготвило окончателен и подробен проект за национален бюджет за 2009 година. После всичките министри и от трите партии, на заседание на Министерския съвет, са гласували и подкрепили този държавен бюджет.  В парламента всички комисии разгледаха внесения от правителството проект, мнозинството членове на комисиите от трите управляващи партии го подкрепиха и после в пленарната зала го гласуваха на първо четене. Би трябвало, при такова единодушие на мнозинството на всички нива, да се мине през стандартната процедура за корекции между първо и второ четене и накрая, тъкмо преди Коледа, да се поздравим с приет държавен бюджет за 2009 година.

Тази стандартна процедура, която съществува от приемането на Конституцията през 1991 година, и нито веднъж не е била нарушавана след 1997 година, изведнъж се оказа неприемлива за лидерите на коалицията и те решиха да се съберат извън парламента, неформално всъщност, и да решат как и колко да променят бюджета.

Защо?

Очевидно е, при описаното дотук, че разнобоят относно бюджета не е на принципно партийно ниво. Ако беше така, ако всяка от трите партии имаше различно виждане за това как трябва да изглежда бюджетът, представителите на трите партии на всяко от по-долните нива щяха да защитят позициите си и от коалиционния Министерски съвет щеше да излезе продукт, който да изразява постигнатия компромис между вижданията на трите партии.

image

Всъщност, сигурно така е станало и към 31 октомври, денят на внасянето на бюджета в Народното събрание, представителите на трите партии в изпълнителната власт са били постигнали компромис, за да изпрати Сергей Станишев на Георги Пирински писмо с текст:

Уважаеми господин Пирински,

На основание чл.87, ал. 2 от Конституцията на Република България, изпращам Ви одобрения с решение 680 на Министерския съвет от 2008 г. проект на Закон за Държавния бюджет на Република България за 2009 година.

Министър- председател:   Сергей Станишев
 

Да видим какво се е случило след 31 октомври, че ще се налага на 5 декември тримата лидери и техните най-близки съратници да се събират и да решават дали да променят бюджета за 2009 година. И дали за бюджета се събират, или имат други по-важни теми за обсъждане?

След 31 октомври например административният съд потвърди решението на областния управител на Пловдив Тодор Петков (БСП) да не върне на Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и семейството му резиденцията в Кричим.

image

След 31 октомври председателят на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов (НДСВ) обяви публично, че Държавна сигурност е създала ДПС и по тази причина неговата партия не се чувства комфортно в управляващата коалиция. 

След 31 октомври, по горния повод и по повод на делото „Лиани”, от което изскочи името на Джевдет Чакъров (ДПС), Камен Костадинов (ДПС) съобщи, че се водят разговори с БСП за сваляне на Минчо Спасов от председателското място в комисията.

image

След 31 октомври Европейската комисия отказа да възстанови акредитацията на двете агенции по ФАР в Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие (и двете от квотата на БСП), от което България загуби засега 220 милиона евро. От ДПС, които дотогава бяха вечно на мушката заради САПАРД, веднага контрираха с Как министър Джевдет Чакъров спечели от еврофондовете един милиард лева за екопроекти в деня, в който държавата загуби 440 млн. за пътища.”, а вицепремиерката на Станишев Емел Етем (ДПС) заяви в прав текст: „Не се изненадвам от факта, че нашите европейски партньори установяват някакви нередности и неточности. Причината е, че грамотността на българската държава не е на такова високо ниво, за да може да се справи с една такава сложна технология.” Николай Василев (НДСВ) пък се похвали, че ако той управляваше европейските фондове, нямаше да има спряно финансиране.

След 31 октомври се състоя 47-мия конгрес на БСП. Лидерът на ДПС Ахмед Доган демонстративно игнорира конгреса и изпрати там заместника си Местан. Заместник-председателката на НДСВ Марина Дикова пък се притесни, по повод на новоприетата крайно левичарска програма на социалистите, че трамваят на БСП може да излезе от релсите.

image

През последния месец напрежението между партньорите в тройната коалиция видимо нараства. Към края си е последната спокойна (неизборна) година на управляващия триумвират. След Нова година на практика започва изборната кампания, в която трите партии имат намерение да играят самостоятелно, всяка за себе си. След четири години съвместен мандат, обаче, ще им бъде трудно да разделят помежду си негативите на общото управление. Затова вече започнаха да си отправят взаимни публични обвинения и да се дистанцират от непопулярни решения на правителството.

image

Всъщност затова е и шумно оповестения спор за Бюджет 2009. И в трите партии знаят, че кризата ще удари сериозно средния български избирател тъкмо около изборите. Затова депутатите и от трите партии атакуват толкова гръмогласно бюджета на правителството, пренебрегвайки факта, че то е продукт на същите три партии, за да демонстрират на електората колко са загрижени (поотделно) за него.

В петък Сергей Станишев ще направи опит да успокои партньорите си и да потърси подкрепата им за довършване на мандата със споделени отговорности. Ще му е доста трудно, защото дори и собствената му партия не възнамерява да подкрепя политиката на правителството, а да се дистанцира от него в търсене на повече избиратели. 

image

Раздумката в коалиционния съвет ще става все по-трудна. Предизборно и трите партии май ще жертват Кабинета Станишев. Спектакълът започва още този петък.

 



Тагове:   вестник,   труд,   брой,


Гласувай:
0



1. katan - "Спектакълът започва още ...
04.12.2008 18:10
"Спектакълът започва още този петък."
А зрители и потърпевши сме всички НИЕ!:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886498
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832