Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2008 07:01 - Икономика за душата - 20ти брой - вестник ТРУД -24.12.08
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 5941 Коментари: 6 Гласове:
0



Коледни подаръци за коалиционни партньори и болни дечица

image

 

Честита Коледа, уважаеми читатели!

Ритуалите на великия християнски празник ни поглъщат в края на всяка година. Ражда се Младенецът, ражда се Спасителят, ражда се с надеждата за доброта, обич и щастие за хората. Духовният заряд на Рождеството е съизмерим само с чудото на Възкресението, на спасението и пречистването.

Това на теория. На практика, обаче, в декемврийските предколедни дни ни поглъщат едни други мисли и занимания, които пак произхождат от чудната история за това как Мария родила малкия Иисус в пещерата и които в Библията носят определена символика. Странната и малко нелогична история за тримата влъхви, които следвали звездата на небосклона и така намерили светото семейство, за да връчат в рождествената нощ своите дарове на бъдещия цар на света, в днешно време се е превърнала в основа на коледната комерсиална лудост.

Коледните подаръци! Те са истинския център на празника. (Трябва да отдадем нужното значение и на Коледните софри, разбира се, но кой ли празник у нас не е свързан с изобилно ядене и пиене!) Всеки прави списък на хората, които трябва да ощастливи с подарък, после идва особено трудният момент на решението какво точно трябва да се купи и на кого, колко ще струва подаръкът, съответства ли цената му на близостта и важността на получателя. После тръгвате сред задръстванията по улиците и блъсканицата по магазините, за да отмятате една по една точките от списъка. Натрапчиво всяка година си обещавате, че никога вече няма да оставяте предпразничното пазаруване за последния момент и следващата Коледа ще планирате всичко от по-рано, но ...

Докато стоя безнадеждно задръстен в колата със списъка пред мен и се надявам да се отпуши малко движението, за да мога да се придвижа от магазин „А” до магазин „Б”, имам достатъчно време да си мисля по тези въпроси. По радиото дават новини, днешният вестник е на седалката до мен и така, неусетно, коледноподаръчните ми разсъждения придобиват друга посока.

Какво си подаряват за Коледа партньорите в тройната коалиция?

Прави впечатление, че и те, управляващите, като всички останали, чакаха последния момент, за да почнат да организират връчването на коледните подаръци. Затова и там се получи сериозно задръстване, но, в края на краищата, почти всеки получи каквото съответстваше на ранга и влиянието му.

image 

ДПС, чрез министъра Валери Цветанов, получи едни 211 милиона лева „за национално субсидиране на земеделските производители”. Само отбелязвам, че тези 211 милиона ги нямаше в проектобюджета, готвен цяла година. Дойдоха като подарък в последния момент и ще отидат в нечии правилни коалиционно-партньорски джобове.

image

БСП, чрез министъра Петър Мутафчиев, получи също приличен коледен подарък в размер на 94,5 милиона лева „за модернизиране на железопътната инфраструктура”. И тези пари ги нямаше в проектобюджета, и те се пръкнаха отнякъде и тъкмо навреме, за да бъдат после разиграни и раздадени с „прозрачни” търгове и конкурси на приятели и спонсори.

Случайно някак, но абсолютно същата сума от 94,5 милиона беше опакована в друг спретнат пакет, на който загадъчно виси табелка „За социално значими проекти”. Знаем, че няма неадресирани подаръци, затова си заслужава да проследим оттук нататък кой именно е получателят на този пакет и какво точно ще прави с него.

image

Михаил Миков, вероятно като компенсация за това, че по-рано през тази година му беше натресено най-ужасното министерство, получава подарък от 16 милиона „за текуща издръжка”, каквото и да значи това, след като си има гласуван и одобрен бюджет на МВР.

image

Джевдет Чакъров на свой ред също си има пакетче в размер на 40 милиона лева.  На поздравителната картичка пише "За мерки по политики в областта на опазването на околната среда". Тук няма тайна. Зад префърцуненото заглавие се крият съвсем тривиални малки водоснабдителни мрежи и пречиствателни станции, всичките в съответните правилни избирателни райони, всичките подготвени така, че да се реже лентата тъкмо преди изборите.

image

Няма как да не получат коледни подаръци близките до властта пътностроителни фирми. Само преди месец им дадоха от новосформираната Национална агенция „Пътна инфраструктура” 50 милиона за довършване на започнати ремонти, а сега, за Коледа, заповядайте още 90 милиона, нарочени „за текуща подръжка на пътищата”. Любима формулировка, иди отчитай за какво точно са похарчени и кого точно поддържат текущо.

Следват поредица от лични подаръци, по-малки, но от сърце. Анелия Крушкова получава десетина милиона за национална туристическа реклама. Стефан Данаилов, и той, вероятно защото се качва на трамвая в движение, взима още толкова за Министерството на културата. Весела Лечева, нещо бяха я забравили напоследък, и на нея едно подаръче от същия калибър за младежта и спорта.

image

За малко да пропуснем любимото новородено отроче на Румен Овчаров и Петър Димитров – Българският енергиен холдинг. Както си спомняте, той беше създаден с идеята, че като съберат в едно всичките държавни дружества от енергетиката, ще се получи едно могъщо животно, което ще е достатъчно богато и конкурентноспособно да се бори със световните енергийни гиганти. Животното се оказа немогъщо и освен това недохранено, затова веднага му приготвиха коледна хапка от 400 милиона. Твърди се, че с половината от тези пари холдингът щял да плати дълговете на софийската топлофикация към „Булгаргаз”; странно, след като и двете фирми са вътре в този същия холдинг. За другата половина от парите, обаче, коледната приказка мълчи.

Сега следват три много интересни подаръка, които изскочиха от чувала на дядо Коледа абсолютно в последния момент. Правителството съобщи, че ще подпомогне с близо 15,4 млн. лв. изграждането на техническата инфраструктура на три инвестиционни проекта. С по 5 129 000 лв. ще бъдат подкрепени проектите „Индустриален парк-София изток” в с. Гара Елин Пелин, „Изграждане на нова печатна база за листов и ролен печат в Костинброд” и „Цех за производство на сортов прокат 2 – Стан 340” в Перник. Забележете един важен детайл тук. Трите проекта, незнайно по какви причини, получават абсолютно еднакви пари, макар и сигурно изобщо да не си приличат. Сигурно им дават по равно за да не се карат техните собственици. Единият собственик е ясен и добре познат – „Стомана” Перник. Сигурен и дългогодишен спонсор. Кои са, обаче, тия другите два проекта, на кого са, защо правителството избра точно тях да дарява за Коледа?

Пресцентърът на Министерския съвет услужливо ни съобщава, че проектът на инвеститора „Парк индустрия-София Изток” АД включва създаването на комплекс от складово-логистични сгради, зони за лека индустрия и „чисти” производства край с. Нови хан и Гара Елин Пелин. Първоначално в него ще бъдат инвестирани над 59,1 млн. евро. Очаква се до 2011 г. капиталовложенията да достигнат 70,2 млн. евро. Предвижда се в индустриалния парк да бъдат открити около 2000 работни места. Много ми е интересно да разбера кой точно е този инвеститор, който в разгара на световната икономическа криза не се отказва и дори не отлага намеренията си да строи нещо толкова голямо, за което не е сигурно дали ще намери индустриални ползватели.

Пак със толкова - 5 129 000 лв.  – щяло да бъде подпомогнато построяването на печатна база за листов и ролен печат в гр. Костинброд от „Хиитсет” ЕООД. Инвестицията щяла да е за 100 706 000 лв. Крайният срок за реализирането й е юли 2010 година. „Хиитсет”, дъщерна фирма на известната нашенска „Билборд”АД, и тя тъкмо в този момент ще изсипе над сто милиона в Костинброд за ... печатница, та дайте да и помогнем с едни пет милиона по Коледа.

Последният финансов коледен подарък на правителството е важен и перспективен. Бившата „Насърчителна банка”, сега помпозно преименувана на „Банка за развитие”, е последната държавна банка у нас. Та тази държавна банка си увеличава капитала, като емитира акции за 330 милиона лева. Кой купува тези акции? Държавата. Нищо нередно няма тук, успокойте се. Обикновен счетоводен трик, за да останат тези пари „под чертата” на бюджета и да не объркат сметките. Интересното е после. Новопридобитите пари банката ще даде „назаем” на няколко търговски банки, които пък през 2009 (изборна) година, ще ги раздадат като кредити на ... крайните, истинските получатели на този коледен подарък.

Върнете се сега, уважаеми читатели, назад по редовете на тази статия и се опитайте да съберете, с калкулатор или на ум, общата стойност на обявените коледни подаръци, раздадени през декември 2008 година вътре в рамките на тройната коалиция и нейните спонсори и приятели. Добра сума се получава, нали? Някъде около милиард и половина лева. Всичкото това официално одобрено, гласувано от Министерския съвет, от Народното събрание дори. А бюджетът, и той като всеки закон, накрая се подписва и подпечатва от президента Първанов.

image

Като споменах президента Първанов, та се сетих, че той е патрон на една много хуманна инициатива, наречена „Българската коледа”. Под крилото на президента, от 2003 година до сега, за пет години, според официалния сайт на „Българската коледа”, са събрани от доброволни дарители на коледни подаръци и есемеси общо ... 11 милиона, 662 хиляди и 26 лева, което прави средно по около два милиона лева на година, с което е подпомогнато лечението на над 300 български деца.

Това пък защо ми хрумна?

 



Тагове:   вестник,   труд,   брой,


Гласувай:
0



1. emil60 - Много добре, то уж се вижда с просто око, но...
24.12.2008 11:14
То уж се вижда с просто око, но не са много хората, които могат да направят такива художествени сравнения и анализи. Добре е, обаче, ако информацията бъде прочетена от поне половин милион аудитория, защото ефекта ще бъде поразителен... Аз поне ще разкажа, където имам възможност...
цитирай
2. анонимен - още малко подаръци
24.12.2008 12:07
които сте пропуснали:
1 млн лева за собствениците на съоръжения в Банско, Пампорово и Боровецот чрез публично частно партньорство между тях и ДАТ за 6000 седмични карти платени с цел поощряване на туризма. Само дето не е ясно как ще се разпределят тези карти и дали изобщо ще се издадат.
2,5 милиона от ДАМС за концесионера в Банско -Юлен АД, уж за провеждане на кръг от световната купа за жени, само дето в разходите са вписани производство на изкуствен сняг 120 дни по 8 часа на ден
Още един подарък, аха да връчи парламента и взе, че се разпусна от страх пред протестиращите. Подаръчето включваше едни 250 милиона от отменени такси от странана ДАГ за строителство на зимни ски курорти, все за бедни и нуждаещи се хора - Ковачки, Дора Янкова, Асенов, Т. Стефанов, Цеко Минев и т.н.
Аз също се сещам незнам защо за Българската Коледа, като коментирам подаръците на МС и НС, сещам се с едни думи, ама да не разваляме коледното настроение.
цитирай
3. emil60 - Хо, хо, хо, както се казва!
24.12.2008 14:41
Е, когато има и добавки за нещо пропуснато, пъзела придобива още по-ясни контури. Добре е, когато знаем повече. Ще ни потрябва...
цитирай
4. raylight - А правителството н ОДС беше крадливото, нали?!
24.12.2008 15:52
Ама раздаваше 13-а и 14-а заплата и не правеше такива излишъци. Докога хората ще слушат всичко на доверие, докога ще бъдат слепи ?!
цитирай
5. анонимен - Въпросче ?
24.12.2008 20:28
Колко лева от излишъкаа са похарчени до този момент ?
Колко лева остават ?

(Грубо си го сметнах, но искам точни цифри от някой по-запознат)
цитирай
6. анонимен - http://ikonomika. org/?p=1829 - ...
04.01.2009 01:26
http://ikonomika.org/?p=1829 - ето колко точно са изхарчени...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883681
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832