Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 09:10 - Измръзнахме заради вечната дружба
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 2278 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2009 09:12


Александър Божков
9.01.2009

image

Президентът Първанов предложил да  пуснем трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй” ако Русия продължава да не ни доставя природен газ, защото се е скарала с Украйна.

Аз не можах да открия връзката между тези две събития. Опитай се ти, уважаеми читателю на „Хасковска Марица”, да откриеш логиката.  Ако започнем да разсъждаваме последователно, си припомняме следните исторически факти:

1.            Георги Първанов, още преди да стане президент, като лидер на БСП, оглавяваше протестите на социалистите срещу Европейския съюз, защото от Брюксел настоявали да затворим същите тези трети и четвърти блок.

2.            Георги Първанов, вече като президент, не само одобри затварянето на блоковете, но и лично се появи да подпише договора за присъединяване на България към Европейския съюз, макар че точно на този договор подписът на Симеон като премиер беше повече от достатъчен.

3.            Георги Първанов, и през първия си мандат, и в началото на втория, направи пътека до Владимир Путин, доведе го дори на два пъти тук, в България, като основната тема на разговорите между двамата президенти беше подписването на нов договор за доставка и транзит на природен газ, както и за изграждането на „Южен поток”. На всички критики, че обвързването само с един доставчик на всичкия природен газ за България е рискован ход, Първанов отговаряше, че тъкмо ролята на България като транзитна територия за трети страни прави руските доставки най-сигурни  и че трябва да сме напълно спокойни за редовността на руските доставки.

4.            „Сигурните” руски доставки за България бяха спрени напълно и без всякакво предупреждение на 5 януари тази година. Причината – спорове на руснаците с точно такъв „транзитен” партньор като нас – Украйна.

В  този момент, забележете, уважаеми читатели на „Хасковска Марица”, президентът Първанов не излиза пред българския народ да каже: „Заблудих ви, излъгах ви, Путин ме излъга, видя се, че изобщо не са ни гарантирани доставките на руски газ, давайте да се отказваме от газпромския монопол и да търсим алтернативни решения като първи национален приоритет.” В този момент президентът Първанов дава специална пресконференция и предлага... да нарушим договора не с „Газпром”, а с Европейския съюз, и да пуснем трети блок на Козлодуй. Ако ни попитат защо правим тази щуротия, Първанов предлага да им отговорим, че положението е критично и трябва всичките двадесет и шест останали европейски държави да ни разрешат да пуснем спрения трети блок, въпреки че в договора за присъединяване пише, че няма да го пускаме.  

Руснаците ни правят на маймуни, но според  Първанов с тях договорът ни е хубав и той не предлага да го променяме. Европа притиска руснаците да ни пуснат газа, но пък ние ще нарушим договора си точно с Европа, защото Путин и Русия са свещени крави и братушки и няма да си разваляме договора и отношенията, тъй като много ги обичаме. А европейците, хитро ни намига зад кадър президентът, уж ни обичат, а ни спират парите и не само ни спират парите, а и  наричат министрите ни корумпирани. Затова да пуснем трети блок, та да видят те дали ни е страх от тях.

На следващия ден президентът Първанов свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема газовата криза. Какво казва Първанов на Консултативния съвет? „Практически ние бяхме най-потърпевши”, казва Първанов.  Според него нашите съседи имат известни компенсаторни механизми за преодоляване на ефектите от една подобна криза – Турция чрез газопровода „Син поток”, Румъния чрез собствения си добив и Гърция, която също има свои възможности. Само ние нямаме алтернатива извън монополиста „Газпром”.

Освен това Първанов говорил с колегата си Юшченко от Украйна и двамата стигнали до заключение, че е необходимо да се наеме независим швейцарски наблюдател, който да измерва точно колко газ подават руснаците и колко ползуват украинците по пътя към България. Което, с други думи казано, означава, че в новия договор с „Газпром”, който президентът Първанов толкова напираше да бъде подписан през 2006 година, няма заложено обективно измерване на газовите количества.

Както и предполагахме, уважаеми читателю на „Хасковска Марица”, договорът между Русия и България за доставка и транзит на природен газ, при първото изпитание на неговите клаузи, се оказа тотално неизгоден и не гарантиращ нищо на България. Това е всъщност истинският ни проблем.

Защо тогава президентът Георги Първанов не поиска разтрогването или поне корекции на този договор? Защо ни праща за зелен хайвер в Козлодуй, чиито трети блок, колкото и добре да е консервиран, ще му трябват поне три-четири месеца техническо време за пускане, дори и целият Европейски съюз единодушно още утре да се побърка и да ни разреши повторното му отваряне. Междувременно тази криза ще е отминала и отшумяла, а другите пострадали страни от Европа ще са се захванали да вкарват защитни клаузи в техните договори с руснаците, за да не им правят такива номера друг път.

Чий договор толкова зорко пазите, господин президент? На руските си приятели или на българските си съпартийци? Или пак сме във времето на вечната дружба, превърнала се във дружеска далавера?

 

 



Тагове:   дружба,


Гласувай:
0



1. анонимен - Компенсации
08.01.2009 12:20
Вчера министър Петър Димитров каза, че ще искаме компенсации. Като продължи по-нататък се оказа, имал предвид от ЕС (както били помогнали на Унгария заради финансовата криза, така трябвало да помогнат и на нас заради газа). Сигурно Първанов се е пръснал от яд, че не го е измислил пръв.
цитирай
2. анонимен - Ве-чна друж-ба!
09.01.2009 20:05
Това скандирахме по манифестациите преди много години. Сега, през 2008-ма година, измръзнахме поради същата тази вечна дружба. Време е да я прекратим! Дори завинаги!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2886127
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832