Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2009 09:20 - НАИВНИ ВЪПРОСИ И ОЧЕВИДНИ ОТГОВОРИ
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 7398 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2009 10:30


image

16 януари 2009

image

В неделя се срещнах на чаша кафе с Дан Билефски. Ако не се сещате, това е онзи журналист от „Ню Йорк Таймс”, който на следващия ден публикува едновременно в своя вестник и в „Интернешънъл Хералд Трибюн” статия за това как изглежда България без газ, озаглавена „Без газ, българите изстиват към стария си съюзник”. (http://www.nytimes.com/2009/01/12/world/europe/12bulgaria.html?_r=1&ref=europe)

 Билефски е опитен журналист (канадец по народност) и отговаря за Централна и Източна Европа от офиса си в Прага. Призна ми, че е за първи път у нас;  досега притегателна точка на неговите интереси и статии са били Косово, Сърбия и Босна. Не беше имал време да се подготви и да попрочете повечко за нашата уникална страна. С други думи, беше съвсем девствен на тема България.

Срещнахме се в края на неговата обиколка из София, която включваше: премръзналите маймуни в зоопарка, родилките в „Майчин дом”, гушнали новородените, за да ги спасяват от студа, самотната пенсионерка, която и без газова криза си е изключила радиаторите и грее старите си кости на печката в кухнята, „Кремиковци” с неговите неволи, допълнени сега и от спирането на газа, а накрая се качил на трамвай (неотоплен по заповед на кмета), но бързо слязъл, преди да му измръзнат пръстите, с които си вади хляба.

Винаги е особено интересно да чуеш въпросите на някой, който тъкмо се е опитал да разбере за какво става дума, няма предварително готово мнение по темата, не се е увъртял в сложните зигзази на мисленето на местните познавачи на проблема. Такъв свеж образ обикновено пита за онези неща, по които тук се водят дебати от години и всеки има дълбоко и детайлно становище. Гледа учудено, когато чуе факти, очевидни за всички нас, дотолкова, че вече сме забравили да ги включваме в аргументацията си, когато спорим или обясняваме нещо.

Тези „наивни” въпроси, когато трябва да им даваш отговор, за да очертаеш картината на това, за което те питат, те връщат по един особен начин към корените на проблемите и сам се учудваш колко много неща си забравил или приемаш просто така.

Дан Билефски например пита: „Проруски ли е настроен вашият премиер? Какво го свързва с Русия?”  Тъкмо да започнеш да му обясняваш, че Станишев се мъчи да балансира между Европа и Русия, поради сложното геополитическо положение на България, и изведнъж се сещаш за онзи очевиден отговор, който сме приели за даденост: „Майка му е рускиня, баща му е бивш секретар на ЦК на БКП от времето на „вечната дружба”, а той самият е получил българско гражданство едва през 1996 година. Дотогава е бил „гражданин Советского Союза”.

После Дан Билефски пита: „Обичате ли руснаците?” Защото говорил с по-възрастни хора, те, въпреки спрения газ, му обяснявали нещо за „братушките”, докато младите псували Путин и „Газпром” без всякакво притеснение. Тъкмо започнеш да му говориш за кирилицата, православието, двойните освободители... и сам се замисляш за различните отговори на младите и старите. Тогава в главата ти идва простият отговор, че всички ние, над 35 годишна възраст, сме с дълбочинно промити мозъци от професионалната пропагандна машина на реалния социализъм и знаем, дори и като ни бутнат на сън, че „Русия и България са верни две сестри!”, че „Дружбата ни е от векове за векове!”, че „съветският челен опит” ни помага да развиваме науката и практиката, а, разбира се, най-великият човек е Ленин! Дори и когато ти спрат газа при минус петнайсет градуса, ако си откърмен с тези лозунги, все ти се иска да вярваш, някъде там, дълбоко под мозъчната кора, че братушките всъщност ни обичат. А младите, те не са имали „щастието” да учат „Над седой равнине моря, ветер тучи собирает...”, не са гледали „Четиридесет и първият”, не са чели”Как се каляваше стоманата” и затова нямат никакви сентименти. Мамка им на руснаците, дето ни спряха топлото насред най-лютата зима!

Дан Билефски не може да разбере какво е имал предвид президентът Пръванов, когато преди година заяви, че с подписването на договорите за Белене, Бургас-Александрополис, „Южен поток” и новия договор за доставка и трансфер на газ, всичките с „Газпром”, сме „ударили голям шлем”. Голям шлем спроед Билефски е синоним на голяма победа, а той, канадецът, не може да разбере, как обвързването на енергийната съдба на България изцяло дори не с една държава, а с една фирма, може да бъде празнувано като голяма победа. Голяма победа е, господин Билефски, ако голямата ти цел е именно такова обвързване и успееш да го постигнеш за мандат и половина на „Дондуков” 2.

Дан Билефски ходил през късната есен в Брюксел и там бил свидетел на спирането на европейските пари за България, както и на непрекъснато нарастващото недоверие у европейските комисари и чиновници към възможностите на българското правителство да се справи с корупцията и некадърността в управляващите органи по оперативните програми. Затова задава наивния въпрос: „В тази световна икономическа криза, вашето правителство не иска ли да усвоява европейските фондове, толкова ли е трудно да се уволнят корумпираните и да се назначат честни и кадърни хора да управляват парите?” Като му отговориш, че не само им е трудно, но им е практически невъзможно да уволнят себе си, той пита: „Защо?”.

Отговорът на този въпрос, драги ми Дан Билефски, изисква да останеш доста повече от двадесет и четири часа в България. Тогава сам ще разбереш.



Тагове:   отговори,   наивни,   ОЧЕВИДНИ,


Гласувай:
0



1. анонимен - E to pak v Amerika vsi4ko im e nared...............
17.01.2009 11:08
q stiga!trugnal da "mrazne" s na6ite pensioneri i t.n.........6to ne ide da obrazova negrite,da iz4isti drogata,prestupleniqta..........korupciq ima i tam,puk 4alnati kolkoto iska6........"naivni".......sqka6 idva ot Raq..........q molq ti se.......;)))
цитирай
2. анонимен - Иван
17.01.2009 11:22
Може би, най-хубавото нещо, което съм чел в блогът Ви ;)
цитирай
3. prebroitel - преброител
17.01.2009 15:01
Хубаво написано.Но на теб не ти вярвам! Защо ли?Защото на една среща в Сандански,когато трябваше да Ви расказвам, за това как се краде от Булгаргеомин в Монголия,Вие предпочатохтеда омайвате журналиските.Нищо лично.
цитирай
4. анонимен - i vse pak
17.01.2009 15:45
И все пак какво му отговорихте?
цитирай
5. grigorsimov - За канадската народност!?
17.01.2009 15:49
"Билефски е опитен журналист (канадец по народност)..."!?
цитирай
6. анонимен - Доста тъжна истина! ...
17.01.2009 16:27
Доста тъжна истина!












цитирай
7. анонимен - е, и след като знаем отговора на тези ...
17.01.2009 17:22
е,и след като знаем отговора на тези въпроси какво можем да променим....
цитирай
8. анонимен - Благовеста
17.01.2009 17:39
Браво !
цитирай
9. анонимен - Аз предлагам
17.01.2009 18:18
да преместим България!Хич не ми се иска да бъде близо до Русия.Няма ли някой незаселен остров край щатите или Канада ?Така до братските нам народи ще се чувстваме спокойни,сигурни, топли.)
За всеки случай,ако има 4 сезона ,ще е добре да имаме и няколко наши газонаходища,петролни кладенци и два-три АЕЦ.
Ан
цитирай
10. emil60 - Дали пък...
17.01.2009 20:33
Би трябвало от всичките участващи в управлението на държавата още преди много време поне един да настои за алтернативи. Даже да е стигнал и по-далече...Сега който каквото и да говори, късно е, късно е... Абе мисля си, че който достави газ, той ще има сериозно предимство в предстоящите избори...
цитирай
11. анонимен - canada
18.01.2009 05:24
razbiram mnogo dobre tozi 4ovek.Kanada e stranata s nai-stabilnata bankova sistema v momenta.Ima grazhdanski kontrol i sud,4e i policia,4e i socialni pomoshti.I mnogo hubavi hora
цитирай
12. анонимен - сложно
18.01.2009 20:39
Да г-н Божков прав сте, наистина става много сложно, когато трябва да се задоволят всякакви други интереси, но не и интересите на България и българския народ ... Чудя се дали този канадски журналист не ви е попитал - А защо търпите това?
цитирай
13. анонимен - ДО АВТОРА НА КОМЕНТАР 12
18.01.2009 22:36
Отговорът е много прост. Защото живяхме 50 години в комунизъм.
цитирай
14. анонимен - veselo, ta 4ak tyzno
20.01.2009 00:58
kefi6 kopele, numero uno
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885716
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832