Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 16:03 - Играете ли голф?
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 7129 Коментари: 6 Гласове:
0



image

30 януари 2009

 image

Признавам си, че не играя голф. По тази причина сигурно съм доста скептично настроен към повторно родилата се в главата на министъра Асен Гагаузов държавата да се захване специално и извънредно с разработването на 30 (!?) нови игрища за голф из цялата страна, но особено концентрирано около най-престижните морски и планински курорти. Там, където земята през последните години поскъпна необуздано и стигна до космически висоти, след което цяла сюрия местни и чужди фирми започнаха да рекламират изграждането на скъпи и прескъпи луксозни комплекси за баровци; някои дори започнаха наистина да строят, а днес, покрай световната икономическа криза, им се спихнаха надутите балони и се чудят как да избягат от фалита.

На тези „предприемачи в премеждие” е тръгнал да протяга ръка министърът Гагаузов точно сега. Ще им даде държавни пари чрез дялово участие на държавата (миноритарно, разбира се) в техните дружества, ще им предостави безплатно терени да не се загробват още с купуване на частни такива, ще им прокара бързо одобренията на ОВОС през Министерството на околната среда, изобщо, ще се погрижи някои хора да спечелят много пари (или поне да си минимизират загубите от безумното строителство досега).

Какво е това?

В някои страни държавата се прави на многознаеща и определя приоритетни отрасли в икономиката. Много се спори сред политиците и икономистите дали това е правилно и кой може в кабинета на едно министерство да каже защо държавата трябва да подпомага примерно металургията, а не хранително-вкусовата промишленост. В конкретни страни подкрепата на туризма като особено важен за растежа на брутния вътрешен продукт и доходите на гражданите отрасъл е изведена като свръхважна. Справка – Гърция, Испания, Тайланд, някои Караибски държави, списъкът е дълъг.

Не съм чувал, обаче, да има държава, която със специален акт на правителството да превърне в свой приоритет (единствен, ако не смятаме налудничаво повтаряната идея за „България – енергиен център на Балканите”) построяването на 30 броя игрища за голф, при това на точно определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството местоположения.

В главите на министъра и на хората от екипа, направили съответното предложение, липсват отговори на въпросите кога например до тези 30 голф-игрища ще може да се достигне по съвременни скоростни пътища. Или кога до тези суперпривлекателни места за отдих на богатите ще бъдат построени летища, за да кацат чстните им самолети. Министърът изобщо не се занимава с въпроса с какво и къде ще се хранят претенциозните гости между две дупки, къде са модерните екологични земеделски стопанства, които ще им доставят пресни салатки без нитрати и току що заклани малки теленца, отгледани в щастлива ферма, откъде ще изникне изведнъж висококвалифицираният и говорещ поне по два-три чужди езика персонал на самите голф-игрища, на хотелите, ресторантите, спа-центровете, казината. В идеите на Гагаузов не се предвижда някакво модерно медицинско обслужване на световно ниво на получил ортикария, инфаркт или изкълчен глезен разглезен голфист.

Ако зад тъпата идея държавата да се ангажира с построяването на 30 игрища за голф се е скрила дълбоко голямата стратегия България да се превърне във висококласна европейска туристическа дестинация, нека да извадим тази стратегия най-отгоре, да видим какво е нужно да се промени в нашата мила родина, колко инвестиции да се направят в инфраструктура и от кого, колко инвестиции да се вложат в подготовка на хора и за колко време, да подредим атракциите на България по важност и привлекателност, да разпишем всичко това, да съберем достатъчно компактна група от политици, експерти, бизнесмени, местни лидери, чужди инвеститори и, с Бога напред, да превърнем страната си в туристически рай.

Другото са глупости.

Признавам си, че не произвеждам биотехнологични продукти и нищо не разбирам от тях. Признавам си, че ползувам компютъра основно като пишеща машина и не успявам да овладея модерните дигитални технологии. Нещо поназнайвам за колата си и мога да я карам, но не съм автомобилен специалист. И от голфа нищо не разбирам, но все ми се струва, че ако българското правителство си постави за цел вместо да построи тридесет игрища за голф, да подпомогне научно-развойната и производствена дейност в микробиологията и започнем да правим високотехнологични препарати на световно ниво, някак си повече ще започна да го уважавам.

Също така ще подкрепя с двете си ръце ако България стане производител на суперсъвременни компютри и, най-голямата ми мечта, да отворим у нас един завод за производство на автомобили на някоя от световните марки. Скоро бях в Словакия. Питах ги как се развива икономиката им. Много добре, разбира се. Току що, от 1 януари, влязоха в Еврозоната и доходите им са около 70 на сто от средните за Европейския съюз. А цялата им промишленост е изградена от 120 големи чужди фирми, които произвеждат продукти със световно качество, а хилядите малки и средни предприятия обслужват тези котви на модерната индустрия, разположили се на словашка земя.

За колите ставаше дума. Там произвеждат три марки – Фолксваген Туарег, малките модели на Кия и баничарките на Пежо.

А ние – голф. Но не Фолксваген. 



Тагове:   голф,


Гласувай:
0



1. анонимен - casmilus
30.01.2009 18:23
Не голф!Комисионни!
цитирай
2. анонимен - casmilus
30.01.2009 18:27
А дали тези котви не са комисионните за г-н Гагаузов и компания ...
цитирай
3. sportishere - Привет!
31.01.2009 00:43
Почуваствах се някакси много мизерно, след прочита на този истински постинг.
Поредната глупост измислена от наши министри.
цитирай
4. анонимен - За проблемите в туризма
31.01.2009 09:47
Ако искаха да подпомагат туризма министрите на МРРБ, МОСВ и ДАТ (изготвили тази политика) трябваше да се опитат дали могат да напълнят съществуващата материална база, включително действащите 4-5 голф игрища. Това би било и адекватна стъпка към дошлата и у нас "криза". Но в случая те нямат подобна цел - тяхната цел е да (си) раздадат едни пари и земи и им е необходим какъвто и да е мотив. Голфа като мотив - достоен принос за нашата стопанска история.
цитирай
5. emil60 - С теб съм!
01.02.2009 11:58
Извинявай за откровението, ако някога, което е справедливо, пак имаш късмет да управляваш държавната икономика, не само ще те подкрепям, но и ще намеря още такива като теб!
цитирай
6. анонимен - kosan
03.02.2009 00:49
Ако идеята за безчислени голфигрища беше хрумнала на изявен спортсмен или спортен деятел,някоя известна личност , който на базата на своя опит и познанства би съставил програма за развитието на голф туризма макар и с известни резерви бих го приел. Но като имам предвид,че министър като Гагаузов и умниците ,които го съветват,чиито представи за строителство са свързани с изгравдането на собствените им домове направо настръхвам. Тези,които тихо мълком позволиха да се затрият зелените системи на големите градове, на вилните и курортните зони, сега ще се захванат да изграждат подобни зелени системи извън градовете, нещо като оазиси за богоизбрани недостъпни за населението от околните населени места. Тези типове не могат и да вдянат, че основна грижа на общините и държавата е да осигурят преди изграждането на хармонична среда за обитаване във и около населените места (зелени системи, инфраструктура,транспорти и пр.),а изграждането на голфигрища и други подобни луксозни спортни, и развлекателни строеви да се оставят изцяло в ръцете на юастнити инвеститори. Уверен съм , че тогава и инвеститорите в голф игрища ще бъдат насърчени да инвестират в добре благоустроени и проспериращи градове , а не да делят мегдан с порутени махали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885977
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832