Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 18:45 - Вземате ли Де-Ме-Се?
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 10890 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2009 18:12


image

 23 март 2009

Ако, уважаеми читателю, свиваш неразбиращо рамене при този въпрос, очевидно не само не взимаш Де-Ме-Се, но и не си чувал за това модерно стимулиращо средство.

Ако пък се подсмихнеш леко и си затраеш при отговора на този въпрос, значи си част от онази богоизбрана част от българския народ, която е ощастливена с благословията да взема Де-Ме-Се, и тъкмо по тази причина никога не споменава Де-Ме-Се и не се хвали на никого, че получава Де-Ме-Се най-редовно.

Де-Ме-Се-то или ДОПЪЛНИТЕЛНОТО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ (ДМС) е една от най-добре пазените тайни на съвременната българска държавна и общинска администрация. От време на време в някой доклад на Сметната палата можете да прочетете, че дадена проверявана административна структура е раздала неправилно пари под формата на ДМС на свои ръководители и служители. Ако някак си успеете да получите достъп до вътрешните правилници  на държавно учреждение или общинска администрация, можете да намерите смотани в някой параграф увъртяни текстове, които създават възможностите за редовно раздаване на ДМС. Много рядко, почти като изключение, ще намерите и публични документи, като например Постановление на Министерския съвет № 197/5.8.2008 за материално стимулиране на служителите, изпълняващи функции по усвояване средства по структурните фондове и предприсъединителните програми на Европейския съюз.

Преди два дни вестник „24 часа” разказа от първата и страница какво ДМС е вземала ежемесечно Мария Мургина в ролята и на ръководител на Агенцията по приходите и че подобни ДМС са вземали и заместниците и, както и много от служителите на НАП. Това може да е новина, но явно само заради късата ни памет. Сигурно вече си забравил, уважаеми читателю, как през 2007 година изведнъж стана ясно, че тогавашният директор на Агенцията по вписванията Емил Станков под формата на допълнително материално стимулиране си писал и взел за осем месеца 15 421 лв. извън заплатата, заради което беше уволнен от министърката на правосъдието Тачева. Сигурно изобщо не помниш, уважаеми читателю, че още през 2003 година имаше скандал с непавомерно раздадени ДМС в Националната здравна каса в размер на над 572 хил. лева.

Миналата година пак Сметната палата установи, че в Българското Национално Радио пак са раздавали ДМС по неясни критерии. Подобно нещо се оказа, че се случва и в Националната следствена служба, където пък ДМС на различни рангове началници било включвано в основната им заплата и върху двойно и тройно по-голямото им месечно възнаграждение се начислявали добавките за трудов стаж и придобит опит.

Не дотам будните журналистически очи редовно пропускат да поразпитат за ДМС, които се раздават, например, в Агенцията за приватизация, въпреки че тази агенция изобщо не може да се похвали с някакви многобройни или значими приватизационни сделки през последните две-три години. Същото се отнася за още много държавни и изпълнителни агенции, Инспекцията по труда, Дирекцията за национален строителен контрол и много други, които събират някакви такси, имат собствени приходи или си изчисляват по техни си критерии направени икономии от разходи и незаети щатни бройки. Интересни са също така и начините и критериите за раздаване на ДМС в различни общински администрации, включително и в София.

Разбира се, шампиони по ДМС в номинален обем на раздадените пари са хората от НАП.  Според проверка в НАП за 2006 г. са раздадени 21 433 000 лв. за допълнително материално стимулиране на данъчните чиновници. В тази обща сума са включени още 13-а заплата, целевите награди, двойните заплати на хората, които работят в звената за евроинтеграция, и полагащите се добавки според Данъчно процесуалния кодекс и Закона за националната агенция по приходите. Според годишния финансов отчет на НАП за 2007 г., за допълнително материално стимулиране и други възнаграждения в НАП са похарчени 26 608 363 лв.

Естествено, че данъчните ще вземат най-големите ДМС. При тях има най-много пари. А сигурно и някои, дори много от тях заслужават премии за добре свършена работа. Моята почуда, уважаеми читателю, е за това как през последните години, успоредно със стабилизирането на финансите и бюджета на държавата, при всичките призиви и държавни решения за намаляване на размера на администрацията, за икономии на ненужни държавни разходи, чиновничеството, под дебелия чадър на управляващите политици, създаде и разви мрежата на Де-Ме-Се-тата. Пълно мълчание заобикаля тази най-добре пазена тайна на днешните ни чиновници.

Очевидно има защо. А онези от AIG в Америка от няколко стотин милиарда си били раздали бонуси само за стотина милиона долара. Та сега скандали, разправии, лично президентът Обама ги подгонил по въпроса. А мен ми се иска да помолим нашата Сметна палата да пресметне общия обем на Де-Ме-Се-тата, раздадени в милата ни родина само през миналата година (ако има кой да и ги каже) и да видим всички какъв процент от събраните от българските данъкоплатци пари отиват по неведоми пътища в джобовете на незнайни чиновници от различни ведомства и срещу какви успехи.

Да види Барак Обама кой е по-тарикат!



Тагове:   едно,


Гласувай:
0



1. tili - Ооох, ох
25.03.2009 18:54
каквото и да говорим - това е положението в Чалгария с неадекватното си население.
цитирай
2. rustam - tili
25.03.2009 19:13
Неадекватната си ти.Коментарът ти е глупав и не на място.
Значи аз съм "население" , така ли?
Ти навярно си нещо повече ,а?
Моля те обясни ми!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - !!!!!!!!
25.03.2009 22:08
Ха, Ха, М-р 10%
цитирай
4. zaw12929 - А при Костов, раздадоха бонове, да ...
26.03.2009 05:52
А при Костов, раздадоха бонове, да ни платят Национализирана собственост- лучниковите бонуси, а Вие раздавахте на братовчедите държавна собственост за тези бонуси- десетки пъти по скъпа, а на нас платиха до 10 % 0т стойността им.
Така хем ни излъгаха хем ни ограбиха, нем със закон на прокуратурата е забранено да проверява, а сметна палата нямаше. Не е ли редно сега да се изнесе списъка и на тези гиганрски далавери, За политици няма давност.
цитирай
5. анонимен - ДМС от близкото минало
26.03.2009 13:53
1998г.Бизнесмен се жали на друг - а бе едни мутри ми искат 10% да не ми пречат на бизнеса.Ами прати им други мутри предложил другият.Други мутри мога да намеря ама друг Божков откъде - рекъл първия и тръгнал с една чанта към една фондация...
цитирай
6. tili - И аз съм от това население,
26.03.2009 15:15
и аз съм от тази измъчена страна, и аз гласувам - и какво? Каквото и да направиш - все грешно излиза. Това адекватно ли е? Или вие, може би, сте безгрешни, или пък - от получаващите безконтролно парички. Е, това трябва да свърши.
цитирай
7. zaw12929 - Малки хора, малки грешки, а тия с ...
26.03.2009 18:43
Малки хора, малки грешки, а тия с големите грешки ... да не се забравят, те са нависоко и се вижда
цитирай
8. sulla - За пореден път...
28.03.2009 19:08
За пореден път сме свидетели на феномена "коментирам, без да съм прочел". Но когато Чукча го приемали за член на Съюза на съветските писатели и го питали колко книги е прочел, Чукча отговорил: "Чукча не читатель, Чукча писатель"...
цитирай
9. анонимен - ЗАКОНА ПОЗВОЛЯВА ЛИ ТОВА!
02.05.2009 20:23
ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТОВА ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ, СИГУРНО Е ОБЛЕЧЕНО В ЗАКОНОВА ПРЕМЯНА ИЛИ НЯКОЯ НАРЕДБА, ПРАВИЛНИК.......МОЖЕ ДА Е ЗАКОННО, НО НЕ Е МОРАЛНО... БЕДНИ, МИ БЕДНИ НАРОДЕ,КОЙ ТЕ В ТАЗ ЛЮЛКА ЛЮЛЕЕ????????
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2892941
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832