Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2009 15:31 - Страннно отсъстващи теми от предизборния дебат
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 25695 Коментари: 14 Гласове:
0



Дневник, 22 юни 2009


До изборите останаха по-малко от петнадесет дни. Политическите партии и коалициите водят своите кампании, всяка някак поотделно, всяка със своите лозунги и заклинания. Едни обещават запазване на стабилността и увеличаване на пенсиите, други искат коренна промяна, трети щели бързо да преборят корупцията, а четвърти били много добри в създаването на нови работни места.

Общото между всички е, че претендират да знаят как да се преборят с кризата и че имали планове какво точно да свършат през следващите четири години.

Всичко това звучи много добре в теоретичен план и при други обстоятелства избирателят щеше да има реални възможности да направи своя избор сериозно и задълбочено. При други обстоятелства. А днешните обстоятелства са съвсем конкретни.

Първото обстоятелство е, че изборите се провеждат в средата на годината, във време, когато приходите в бюджета се оказват категорично по-малко от предвидените и гласувани от Народното събрание в края на миналата година. Това е пряк резултат от спада на брутния вътрешен продукт, от намалялото производство, от едновременните проблеми и на износа, и на вноса. Всичко това изисква сериозно преосмисляне на разходната част на бюджета и е много вероятно тъкмо след изборите в Закона за бюджета на 2009 г. да се наложи да се правят сериозни промени.

Какви точно ще бъдат тези промени и как ще се правят те е второто конкретно обстоятелство, свързано с парламентарните избори, по което не забелязваме да се води конкретен дебат между кандидатите за властта след 5 юли. Откъм правителството не се представят актуални данни за състоянието на разходната част на бюджета, не е ясно къде се правят икономии и къде се правят допълнителни разходи, обосновани от антикризисния план "Станишев", а откъм опозиционните партии и коалиции не се усеща да са се задълбочили в тази тема и да предвиждат и предлагат своите антикризисни действия в съвсем краткосрочен план веднага след евентуалното сформиране на правителство.

Струва ми се, че най-актуалната тема на предизборните дебати и по централните електронни медии, и дори на регионално ниво трябва да бъде какво ще става с бюджет 2009. Защото тази тема има съвсем прагматичен и близък до хората във всяко населено място аспект. Тя всъщност означава колко пари ще получат до края на настоящата година местното училище, местната болница, ще завърши ли ремонтът на пътя до еди-кое си село, ще я бъде ли пречиствателната станция и един куп други съвсем близки до избирателя въпроси, на които кандидатите за участие в следващата власт трябва да могат да дадат ясен и недвусмислен отговор.

Има още една много актуална тема, която отсъства от предизборния дебат. Около тази тема, която ще се появи вероятно като най-важна след формирането на новото правителство, засега цари пълно мълчание. Нека да направим няколко крачки съвсем малко напред във времето. На 5 юли късно вечерта ще стане ясно кой печели изборите. До 10 юли Централната избирателна комисия ще обяви кои точно лица стават народни представители в 41-ото Народно събрание. След това ще минат формалностите по сформирането на новия парламент и някъде към края на юли, началото на август, президентът Първанов ще възложи мандат на най-голямата парламентарна група да се опита да състави правителство. В най добрия вариант преди края на август ще имаме гласувано правителство, а в по-лошия кабинетът ще стане факт след началото на септември. Не коментирам изобщо най-лошия вариант, да не се събере мнозинство за формиране на правителство и да се насрочат нови избори, това е вече влизане в съвсем друг сценарий.

Приемаме, че около 1 септември все пак имаме правителство. Ето това правителство според закона до месец октомври трябва да внесе в Народното събрание бюджета на Република България за 2010 г. Това, припомням ви, уважаеми читатели, ще бъде един извънредно важен бюджет. Той не може да бъде стандартният документ, който чиновниците от Министерството на финансите сътворяват всяка от последните десетина години, откакто излязохме от Виденовата криза и въведохме валутния борд и задължителния излишък. Бюджетът за 2010 г. трябва да отразява ясно и недвусмислено намеренията и очакваните конкретни действия на спечелилата парламентарните избори политическа сила да извади България от кризата. За да може да го представи за обсъждане и одобряване преди края на настоящата година, бъдещото правителство трябва да е съвсем наясно с приоритетите и конструкцията на този бюджет, да направи своите макроикономически прогнози за 2010 г. максимално близки до възможностите на българската икономика и нейното място в Европа и света.

Ето този дебат напълно отсъства в предизборната кампания. Не искат ли да го водят, не могат ли да го формулират?

А ние за какво да гласуваме?



Гласувай:
0



1. tili - Какъвто народът -
21.06.2009 15:52
такива и политиците му. Чалготека с паузи за коментиране прашките и силиконите на певачките и подвизите на мутрите им. Какъв бюджет, какви 5 лева, какви граждани, какво общество! Не следите ли форумите на интернетния "каймак" - глупости и дребнавости без край. И това е уж мислещата и младата част. Какво да кажем за чичо на село?Безнадеждно е!!!
цитирай
2. анонимен - izbori
21.06.2009 16:15
на всички им е ясно че ще е много трудно на който и да е да управлява след изборите ,но никой не го казва.Аз се притеснявам че трудно ще се състави правителство/като слушамвече 20 г как всичи са велики/когатоо са в опозиция/а после не се получава.Омръзна ми да се преценяват можещите по принадлежност към партии.Ти ако не си това което можеш преди да членуваш в партия значи за нищо не ставаш.Омръзна ми едни и същи хора да се въртят в партии да правят коалиции само за да са отново във властта.От такива хора нищо не очаквам.Как ще се планира този бюджет и ще се изпълнява като на никой не му е работи ,освен да отварят магазини за да препродават нещо или искар да са чиноявници-омръзна ми от толкова много чиновници в 21 век.Общо взето имам много притеснения но никой не те пита Важното е да влязат в парламента
цитирай
3. анонимен - ЧЕ НЯКОЙ ОТ РЕДОВИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ
21.06.2009 17:41
ЗНАЕ ЛИ РЕАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ НА НЕЩАТА ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА ЖИВОТА И ИКОТНОМИКАТА ?
ОСВЕН СТАТ.ИНСТИТУТ НЯКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОБЯВИ ЛИ ОФИЦИАЛНО, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е В РЕЦЕСИЯ ?
НЯКОЙ ОБЯВИ ЛИ ПРОГНОЗИ / ИЗВЪН ПАРТИЙНО-ПРЕДИЗБОРНИТЕ / ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЮДЖЕТА И ФИНАНСОВИТЕ РЕЗЕРВИ НА СТРАНАТА СЛЕД М. СЕПТЕМВРИ ? НИКОЙ НЕ ИЗЯСНЯВА КАК ЩЕ ВЪРЖЕМ И АКТУАЛИЗИРАМЕ БЮДЖЕТА ЗА ТАЗИ ГОДИНА. ТА ДА ПОЧНЕ ДА МИСЛИ ЗА БЮДЖЕТ 2010 . НИКОЙ ОТ ПАРТИЙНИТЕ ВЪРХОВЕ НЕ МИСЛИ ЗА НИЩО ДРУГО В МОМЕНТА ОСВЕН ЗА СПЕЧЕЛВАНЕ ПОВЕЧЕ МЕСТА В ПАРЛАМЕНТА. АКО НЕЩАТА СЕ ОБЪРКАТ ПОВЕЧЕ, МОЖЕ НА 31.12. Т.Г. ДА СПРАТ ЧАСОВНИЦИТЕ В ПАРЛАМЕНТА, ЗА ДА ПРИЕМАТ НОВИЯ БЮДЖЕТ. В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО. НО ДО МОМЕНТА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НИ СЕ ДЕМОНСТРИРА ВИНАГИ НАЙ-ВЪЗМОЖНОТО ЗА ТЯХ - ДА ВЪРВЯТ СЛЕД СЪБИТИЯТА И ДА ОБВИНЯВАТ ЗА ГЛУПОСТИТЕ СИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ "ВЪНШНИ ФАКТОРИ". ЯВНО, КОЙТО ВЛЕЗЕ В ПОЛИТИКАТА " МАТЕРИАЛЪТ " МУ ФЕРМЕНТИРА.
цитирай
4. анонимен - Младенов
21.06.2009 22:20
От 3 коментара е повече от видно, че и в нета, тоест("грамотните") липсват мислещите. Ами то се вижда, че няма какво да кажете. Които имат какво да кажат да не си траят, или и те си мислят,че такова усилие е излишно.
Жална маика Б-я.
цитирай
5. анонимен - kakwa naglost!Bojkow, Bojkow, ...
21.06.2009 22:59
kakwa naglost!Bojkow,Bojkow,mistyr 10 procenta,i ti li ima6 naglostta o6te da se predstawia6 pred bulgarskia narod,skrii se zawinagi!
цитирай
6. komitata - Аз пък очаквах
22.06.2009 02:30
Господин Божков, не гледахте ли дебата по БНТ в петък? Мислех че ще кажете мнение по него.

http://izbori.bnt.bg/view/parlamentarni-izbori/611/televizionen-disput-na-parlamentarnite-sili-kak-shte-izlezem-ot-ikonomicheskata-kriza - има и видео
цитирай
7. анонимен - до N 5 и &
25.06.2009 11:50
Никой ви необръща внимание, но можеби аз съм малко, като Обама в лошия смисъл. Той ще преговаря с иранците, аз пък ще обръщам внимание на комунисти...но както и да е.
Когато най-после след тотално ограбване на държавната,( по точно дуржавно-партиината) собственост започна раздържавяването и около 1500 предпр. се приватизираха, като от тях около 80% ги купи червената номенклатура с народните пари, ограбени от пирамидите,банките,силовите застрахователи и какво ли нямаше от 90-97години.
И толкова ли нямате 1 доблестен комунист да дойде при гл. прокурор или при Н. Бареков и да каже-толкова пари ми поискаха, или пък дадох, не дадох и т.н. И тогава да отиде зад решетките, който трябва, а вие пък да имате основание да говорите. Но ако на 1000 нямате 1 честен комун. (и се доказа за 10 год., че нито един не е дал подкуп за тия губещи предприятия имащи само дългове) 90 година струваха пари но БСП си ги запази за себеси, като обеди народът с промитите мозъци, че реформите трябва да се правят бавно,плавно за да са поносими. Комунистите да лъжат им е като "слънцето и въздухът за всяко живо същество". Коолко добре ще бъде, ако си затворите плювалниците за да се неразнася тая смрад вече 100 години.
цитирай
8. анонимен - анонимна
25.06.2009 13:31
И все пак , трябва ли непременно да гласуваме? Като се има предвид факта, че Вие бяхте в политиката: Какъв според Вас е механизмът да се търси отговорност от субекта, за когот даваме гласа си?
цитирай
9. анонимен - до N 8
26.06.2009 22:48
Ако субекта е мажоритарно избран не мощеш да му търсиш отговорност. Ако е избран с партиина листа на партията, която го е издигнала отговорност можеш да ѝ търсищ и след 100 год. дори и името да си е сменила. Така нареченият мащоритарен, или независим днес го има, утре го няма--оди го търси...Първанов много добре ги владее тия неща.
цитирай
10. анонимен - Аз не се сещам някога досега да е и...
29.06.2009 18:23
Аз не се сещам някога досега да е имало смислена кампания, в която да се коментират такива конкретни неща като следващият бюджет, например, включително и по времето, когато г-н Божков участваше в тях. Дебатите и сега, както винаги са от типа европейци ли искаме да бъдем или някакви други, дали да сме здрави и богати следващите 4 години или е по-добре бедни и болни - „както гласуваме, така ще живеем“, казваше класикът. Между другото, скоро му гледах едно двучасово видео, в което отговаряше на въпроси - та в тези 2 часа нямаше повече информация, отколкото в един предизборен плакат на синята коалиция (всъщност, честно казано, не изгледах всичко, може да съм пропуснал интересното).
цитирай
11. kostadin - Това е най-смислената кампания!
01.07.2009 11:24
Това е най-смислената кампания!
цитирай
12. panzar - А бе,АЛчо
01.07.2009 15:14
Защо не се кандидатира пак.Тогава щеше да има
,,за какво да гласуваме''.
Гледам гушката ти се е поизпразнила.Сега беше
момента да разтегнеш отново локумите,белким
някои залапат въдицата.Можеше да загладиш
косъма.Или може би изпитваш някъкво угризе-
ние на съвестта и то те е спряло.Не вярвам.
Вие дето ни измамихте 97г. сте толкова дебе-
лоочливи,че само с комунистите може да бъ-
дете сравнявани.Ама вие и такива сте си били.
цитирай
13. анонимен - 20 години след комунизма все още се ...
02.07.2009 14:21
20 години след комунизма все още се плашите от сянката му? Не ви ли беше ясно още преди 1989 г. ,че комунистите са ликвидирани преди 9 септември
Костадин
цитирай
14. анонимен - Дo panzar oт Яна
04.07.2009 23:52
Не зная как се казваш, но земи се самоанализирай или помоли психиатър. Да не си сключвал брак през 97 та някой те е мамил. Ако не си в състояние да мислиш и преценяваш кой какво е направил за Бг през 97-01, поне не мърси форумите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885848
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832