Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 19:06 - Интервю за Агенция КРОСС
Автор: albosh Категория: Политика   
Прочетен: 29218 Коментари: 7 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Александър Божков:
Бойко Борисов създава едно експертно правителство
image image image
/ Последна редакция: 18:58 /
21 юли 2009 18:40

imageОбединяването, в края на краищата, на младото поколение и от СДС и от ДСБ е просто неизбежно. Настоящите лидери, като, че ли не възприемат все още добре идеята за обединяване, но това може да се промени в по-дългосрочен план и в крайна сметка ще се слеят, заяви бившият вицепремиер

 

Интервю на Ивелина Оприкова Информационна агенция КРОСС

 

Според Вас, опасно ли е създаването на кабинет на малцинството на ГЕРБ без писмена подкрепа и министерско участие на някоя от другите парламентарни партии в дясно по време на икономическа и финансова криза?

 

Не очаквам някакви драматични моменти около приемането на бъдещия кабинет на Бойко Борисов в пленарна зала. Това формално, разбира се, е правителство на малцинството, но истината е, че в случая Бойко Борисов не го разглежда като правителство на малцинството. Той всъщност смята, че има мнозинство в този парламевнт и ще го получи.Това мнозинство няма да се свива, а ще се разширява във времето.

 


Синята коалиция не получи министерски постове, днес поискаха експерти. Как ще коментирате позицията им в настоящия момент - бъдещият премиер ясно посочи, че иска самостоятелно правителство и не се страхува от избори?

 

Синята коалиция първоначално очакваше, макар и ограничена, някаква класическа формула на коалиция – с обща програма на ГЕРБ и Синята коалиция, както и общо правителство, в което те бяха готови дори и да не участват с министри, но да участват формално с една парламентарна подкрепа по един ясно изразен начин. Това, което Бойко Борисов им предлага в момента и това, което те се съгласиха в самото начало е да подкрепят новото самостоятелно правителство на ГЕРБ. В него може да има  някакви участници в изпълнителната власт от партиите на Синята коалиция, но това обаче няма да бъде в официалното им качество като излъчени по партиен принцип, а избрани като експерти. Това е една доста различна коалицонна формула от тази, която до момента сме свикнали да съществува. Ако се обърнем назад в последните две правителства имахме формални коалиции - НДСВ и ДПС, както и последната тройна управляваща коалиция. ОДС също бяха коалиция преди това в управлението и имаше макар и неофициално квотно преставителство на партиите участници в него. Настоящата формула, която Бойко Борисов предлага е очевидно съвсем различна. Той иска да има правителство на ГЕРБ и вярва, че ще увеличи парламентарната си подкрепа.


Оптимист сте за новия кабинет, ще изкара ли той мандата си до край?

Може да се каже, че съм предпазлив оптимст. Наистина очакванията са, че той ще получи сега подкрепа и тя ще бъде впоследствие дългосрочна. От друга страна, обаче бих казал, че не толкова Синята коалиция, колкото РЗС и Атака много бързо ще намерят своите причини да не харесват правителството на ГЕРБ и ще оттеглят подкрепата си от новия кабинет. Сигурен съм и в това, че и  в парламентарните групи на двете партии ще има хора, които ще преминат официално или неофициално към ГЕРБ и така ще подкрепят през цялото време Бойко Борисов. А при Синята коалиция, макар и с относително малка парламентрана група знам, че ще продължи желанието за повече формализация на сътрудничеството, но си мисля, че те нямат голям избор. Още повече, ако правителството на ГЕРБ предприеме една реформарторска политика, макар и закъсняла,  те ще продължат да го подкрепят, независимо от споровете.


Съпредседателите на Синята коалиция, като че ли нямат друг избор. Те са в шах, ако не го  подкрепят идва мандата на БСП?

Това важи и за трите парламентарни групи –РЗС, Атака и Синята коалиция на настоящия етап. В бъдеще не може да се прогнозира дали ще продължи подкрепата, но не трябва да се забравя, че правителство на БСП не е възможно практически на този етап. Както и да пресмятаме опозицията тя има общо 88 депуатата.


Имената на 7 от бъдещите министри вече са известни. Как преценявате бъдещия екип на новия премиер на България? Когато Вие бяхте част от изпълнителната власт Иван Костов смени 9 министри. Може ли това да се повтори при  новия кабинет?

Не мога да прогнозирам, но тук аз виждаме една много различна формула. От всички кандидати за министри, които чуваме до момента има само една много малка част хора, които са политически фигури. Бойко Борисов създава едно експертно правителство, един кабинет от личности, които си разбират от работата и не са изцяло политически назначения, които тепърва да се учат. Очевидно формулата е много различна от тази в миналото и особено от последното правителство на тройната управляваща коалиция, в която всички министри бяха хора с ясно изразен политически профил и които не претендираха с експертни качества.


Синята коалиция, независмо от драмите и скандалите около регистрацията, е част от новия парламент. Как смятате, ще се случи ли проекта за сливане на двете партии СДС и ДСБ?
За сега и двете партии декларират, че не искат да се сливат. Мисля, че обединяването в края на краищата на младото поколение и от СДС и от ДСБ е просто неизбежно. Настоящите лидери, не само председателите като, че ли не възприемат все още добре идеята за обединяване, но това може да се промени в по-дългосрочен план и в крайна сметка ще се слеят.



Тагове:   едно,


Гласувай:
18



Предишен постинг

1. zabylgarite - ДЕБЕЛАК
21.07.2009 22:04
ОБЕДИНИ СЕ С БСП,ОТТАМ ВИ ХРАНЯТ.
цитирай
2. veninski - Съгласен съм с тезата Ви.
21.07.2009 22:39
Съгласен съм с тезата Ви.
цитирай
3. анонимен - Обединение!
22.07.2009 22:10
Обединението неизбежно:))Нее бате!Първо да видим кой какво е папкал и от чие синийче, пък тогава ще видим, какво има в протмонето си и след това може да се надяваш да си останеш все водещ, но не в политиката, а в радиото.Иначе ти прави чест, че допускаш мнения които даже са не обидни, а верни.По това съди гладния сития:))))
цитирай
4. анонимен - добре казано
23.07.2009 16:48
анализът е доста добър. абстрахирайте се от симпати и антипатии и бъдете обективни.
цитирай
5. анонимен - Подкрепям
24.07.2009 13:05
Абсолютно подкрепям това, което казахте за обединението. Двете партии стоят на едно и също място на политическата карта. Не е логично да бъдат разделени. Трябва да работят заедно, а не да дублират функциите си.
цитирай
6. анонимен - Ами що не каза-синята коалиция сме ...
25.07.2009 09:26
Ами що не каза-синята коалиция сме съюзници на БСП в парламента,а? Най-сетне се саморазобличихте.Гласуване въздържал се уж заради Божидар Димитров е гласуване заедно с БСП на практика.Може да го отричате,аз гледам делата ви а не приказките.Вие всичко може си говорите,а вършите точно обратното
цитирай
7. spasymyr - Все на предна линия:)
26.07.2009 09:10
Няма начин тези които обслужват блоговете да не са седесари:))Постоянно си в избраните и на предна линия.Невярвам да си преписваш постинга постоянно, не би ти приличало.Факт!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2883749
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832