Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2008 16:06 - Александър Божков: Инфлацията се покачва, но не виждам действия за премахване на причините за това
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 2328 Коментари: 1 Гласове:
0




image
image
image
11 април 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Инфлацията се покачва постепенно, но не виждам никакви политически идеи и действия от страна на правителството, за премахване на причините за покачването й. Това каза пред Агенция „Фокус” икономическият експерт Александър Божков, съпредседател на Център за икономическо развитие. По думите му - върху инфлацията не може да се въздейства директно, има причини, които я пораждат и там трябва да има държавни политики, но такива очевидно няма. “Затова тя ще продължава плавно да нараства и вероятно в края на тази година ще бъде поне толкова висока, колкото и миналата”, посочи Божков.
“Причина за инфлацията е рязкото поскъпване на земеделската продукция, оттам и на хранителните стоки. С около 40% пораснаха цените на зърното, на техническите култури, на плодовете и зеленчуците. Т.е. има нещо сбъркано, дълбоко неправилно и невярно в земеделската политика на правителството. Не е възможно, няма никакви видими причини толкова бързо да нараства цената на земеделската продукция, а същевременно - да намалява рязко количеството на произведената продукция. Миналата година имаше суша, после наводнения, но това не могат да бъдат причини за такова голямо намаление. Какви са причините, как се подкрепя земеделието? На тези въпроси никой не дава отговор”, каза още Александър Божков.
Той обясни, че му е трудно да прогнозира колко ще бъде инфлацията в края на тази година. “При условие, че липсва устойчивост в държавата, някакви странични фактори могат да въздействат. Както миналата година една суша прати цените на хранителните стоки да хвърчат нагоре със страшна скорост. Значи нещо не е наред. Ние предполагахме, че тази година ще започне едно забавяне на инфлацията поради наличието на решения на правителството, които да ограничат инфлацията. Нищо такова не стана, инфлацията за първите месеци стана още по-голяма, отколкото очаквахме, така че вероятно, ако продължи същата тенденция, до края на годината инфлацията ще бъде двуцифрена”, категоричен бе Божков.
Според него при нарастването на цените с 12%, тогава всякакво увеличение на заплатите се обезсмисля и не е достатъчно. “10-12% и нагоре означава обедняване на хората”, обясни експертът.
Людмила СПАСОВА



Гласувай:
0



1. superman - :)
11.04.2008 17:31
Само с икономически механизми нищо няма да се постигне. Трябва да се стимулира индустрията, производството, иновационната дейност. А не хазарта и разни други. Защото качването на лихвите, намалянето на лихвите, качване на ддс намаляне на ддс хубаво някой печели, но като няма на какво да слагаш лихви и ддс ... . Стимулиране на производството, на нови патенти и продукти, с който да се излезе на световно ниво. Иначе тия икономически механизми са ала бала.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893097
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832