Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 13:08 - Александър Божков: У нас сега не идват инвеститори, а играчи
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 2577 Коментари: 2 Гласове:
0



 

24 часа, 31.07.2008

 

(Това е пълният текст на интервюто. Във вестника е излязло с малки съкращения.)

 

- Как се чуствате като доказано безгрешен г-н Божков? Всъщност колко дела имаше срещу вас?

- Имаше точно пет дела и всичките завършиха. Всъщност  четири минаха през съда на почти всички инстации и съм напълно оправдан. Петото дело ги досрамя да го вкарат в съда и прокуратурата го прекрати.

- Кое беше прекратеното дело?

- За " Нитекс Доспат"- никой не е чувал за него. По това дело предполагаемата щета, нанесена на държавата, беше по-малка от гаранцията, която внесохме аз и другите двама обвиняеми.

- С какви мотиви ви оправдаха, заедно с Едит Гетова вчера?

- Мотивите съдийката ще ги подготви до няколко месеца. Интересното е, че всъщност това дело се води на два пъти. Тръгна веднъж, но спря, защото се оказа, че прокуратурата го е оплескала. Прекратиха го, започнаха втори път - вече с нов обвиителен акт през 2004 г. Цели 4 години на първа инстация разпитвахме свидетели, изслушваха се вещи лица и постепенно в една такава сложна материя като компенсаторните записи и отношението

им към уж нанесените щети на държавата, стана ясно, че първо няма никакво престъпление и, второ – разбрахме, че на обвинението му е било възложено бързо да намери текстове по които да бъдем обвинени с Гетова и по тази причина то е тръгнало в съвсем погрешна посока. Ше цитирам само това, което каза едно от вещите лица по тройната съдебна експертиза на която всъщност се базира обвинението - тя каза, че я извикали спешно в следствието и

казали, че трябва много бързо да намери още двама души, заедно с които да намерят на всяка цена основания и да ме обвинят.

- Откъде е дошъл натискът?

- Действието се е състояло в НСлС. Там са казали да се напише експертиза, от която да излезе, че ние сме нанесли щета на държавата.

- Това означава ли, че делото срещу вас е било политическо и че е дошло откъм

кабинета, на който сте бил член?

- Вече не е толкова просто. Но сте права - голяма част от обвиненията срещ мен произлязоха от Иван Костов и Никола филчев. Кои точно от единия и кои от другия няма значение, но това става по време на правителството на СДС. Може би някой ще ми обясни най-накрая с какво съм станал толкова неудобен на това правителство.

- Вие за себе си нямате ли отговор на този въпрос?

- Имам нужда да отпаднат емоциите. Пък и в края на крайщата не ми се занимава с миналото. Искам да гледам напред, а не назад. Кой от какво се е страхувал и кой какво си е мислил е негова работа, но все още нямам пълен отговор на въпроса защо трябваще напълно да бъда унищожен.

- Не искате ли да попитате някого защо и кой е той?

- Човекът, когото би трябвало да запитам е  Иван Костов, но знам,че няма да ми отговори, така че няма смисъл да го правя.

- В какви отношения сте със съпартициите си, с бившия кабинет? 

- Продължавам да съм член на СДС. И съм в отлични отношения с повечето членове на кабинета. Всъщност аз никога не се сближавам с хората, с които работя, винаги съм запазвал дистанция. В училище приятелите ми бяха от други  училища, в студентските години - от други университети,. И сега моите приятели в живота не са тези, с които ходя на работа. Така че никога не съм бил в приятелски кръгове- и в СДС и в МС.

- Някои правят паралели с вашето отстраняване навремето с днешната ситуация. ...

- Не, днешната ситуяция няма нищо общо с края на 1999 г., тя по-скоро напомня края на 1996 г. Всъщност стигаме до положение когато едно българско правителство не може да се справи, така че не могат да се правят паралели с 1999. Към 99 г. ние бяхме свършили гигантска работа и направените тогава промени бяха резултат на успокоението на Иван Костов, че нещата са толкова добре, че той със всякакви министри може да продължи нататък. Точно обратна е ситуцията сега. Връщам ви в края на тази 1996 година и за друго - преди Виденов да подаде оставка и да започне кризата, опозицията беше в

същото насипно състояние. Помните- две демократически партии, една в СДС и една вън от него, радикал демократите също, Стефан Савов, лека му пръст, беще в много лоши отношения със СДС. Тогава Костов започваше да консолидира СДС, направи партията СДС,което пък изхвърли голям брой хора, деляха ни на кинжали и пеликани и други подобни глупости. ИСкам да кажа, че провала на Виденов създаде ясни възможности за отговорно поведение и бързо прегрупиране на демократичните сили, за да поемат властта и се

справят с проблемите.

- Ако стигнем до край  с паралелите, сега можем да очакваме, че упорството на

Станишев ще консолидира опозицията...

- Вероятно ще доведе до подобен вид консолидация на опозицията, която разполага с по-голям потенциал от БСП, ДПС и НДСВ. Нека да сме оптимисти, в смисъл че както винаги у нас нещата трябва да се развалят докрай, за да се оправят.

- Към Станишев обаче има и вътрешен натиск, защото БСП губи гласове от управленската агония....

- Най-правилния ход на премиера е една оставка на правителството. Тя е по-добра за самия него, и за България. Вярно че в някакъв смисъл е по-лош вариант за БСП, защото тя отново, както вече на два пъти и се случи, няма да изкара мандат докрай. Но това ще я съхрани повече и ще съхрани гласове за нея. Защото до догодина, продължаващите скандали, корупция, спиране на пари ще доведат до тотално оттегляне на хората от левицата.

- Вярвате ли че има разпри по линията президент-премиер, тайни битки и сценарии?

- Между президент и премиер има по конституция разпра. Върнете се назад и кажете кой президент не се изпокара с премиера от неговата партия. В самия начин, по който е  е структурирана изпълнителната власт са заложгени конфликтите. На всичкото отгоре в момента има уникалния случай в който Първанов има втори мандат- няма нужа да пази авторитета на президентската институция, а на личността Първанов, за да си гарантира някакво политическо бъдеще. Затова той използва президентската инситтуция за да

налага свои виждания и свои хора. Разприте между двете страни на улица "Дондуков" винаги са за хора, назначения, постове. Първанов много трудно ще получи покана за ООн или друга международна струкутра, неговото политическо бъдеще ще е на местна, пернишка основа.

- А нашето като държава къде е? След спирането на парите, колко голяма е опасността да гледаме отвън Шенген и еврозоната?

- Мисля, че никой отвън няма нужда да ни казва, че те ще се забавят - ние ще си ги самозабавим. И докато въпроса с влизането в еврозоната е по-сложен, защото е свързан освен с определени критерии и със стабилността на българския лев, то Шенген не е нито политическо, нито икономическо решение. Той е сбор от технически правила – да са ни наред границите, да са ни наред паспортите, да са ни наред чиновниците, така че българския гражданин в Европа и европейския гражданин у нас да не усещат никаква разлика. Е, ние нямаме нищо от това, а се чудим дали някой ни спира , непрекъснато имитираме действия, свързани с пошенгенчването ни. Просто защото, ако възприемем

всички технически правила, които Шенген ни дава по граници и митници, то тогава живота на мафията става труден, на корпмпираните ченгета и корумпираните митничари ще стане труден. Е, как очаквате сами те да си стягат  примката на шията?

- Виждате целенасочени усилия от наша страна да сме извън Шенген и еврозоната?

- Да, аз например много се забавлявам с положението на една безмитна бензиностанция на Капитан Андреево, на Фуат Гювен.

- Нали закриха безмитните магазини? 
- Да, но само тя остава да работи, казват, че щяла да плаща ДДС. А това че вероятно е е единствената бензиностанция на света между две гранични бариери? Че нормални данъчни органи не могат да я

проверяват, защото трябва да излязат от страната? Така че какъв Шенген като си имаме бензиностаниця на Гювен?

- Заради брюкселските критики ще ни подминават ли чуждите инвестиции, министър Димитров вече отчете че били намалели?

- Учудвам се на това твърдение. Не, не са намаляли. Въпроса е, че у нас идват

такива, които не се притесняват да влязат в корумпирана държава, т.нар. гъвкави инвеститори, които не се притесняват да дават пари на корумпирани чиновници да им вършат работата. Те не носят онзи цивилизационен модел, към който се стремим, а допълнително разврашават българската администрация и в това оношение са опасни. Притеснително е все пак, че имаме огромни празни ниши, но вместо да идват едри инвеститори, влизат дребни играчи, които просто се наместват.

- Съдебната система също бе критикувана в доклада. След като ви оправдаха току що, сигурно ви е трудно да дадете обективна оценка за нея?

- Защо, моите критики са същите, каквито са и на ЕК. Имам твърде малко забележки към съда. Той не трябва да действа бързо, не трябва да е обвинител, той е арбитър. Ако му се поднасят добре аргументирани и подготвени обвинения, той ще осъжда. Ако държавната част- дознание, следствие и полиция си свършат работа, не се поддават на корупция и не са част от организираната престъпност, съдът ще работи. Не както Бойко Борисов казваше навремето "Ние ги хващаме, съдът ги пуска", а "Те трябва да ги хващат с доказателства, за да не ги пуска съдът".

Румяна Денчева



Тагове:   НАС,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. flyco - а сега накъде?
31.07.2008 16:05
Накъде ще поеме СДС след следващите избори.
1. Управляваща партия с Бойко и Сидеров?
2. Опозиция с Доган и Първан?
3. Ще се прави на щраус.
цитирай
2. анонимен - устремени
02.08.2008 23:17
ах,ние сме устремени,ама те не ни разбират.плащат и подминават устрема.устрем+ако=?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885860
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832