Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2008 16:00 - ДЕСНИЦАТА – НОВА ТЕМА ОТ КАДЕНАБИЯ
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 3936 Коментари: 3 Гласове:
0



Вестник "Дневник", 25 август 2008

В годините на прехода приоритетите пред България бяха съвсем ясни. Освен това не бяха и уникални. Цялата група бивши социалистически държави от Централна Европа се движеше в пакет. Поне така ще изглежда откъм гледната точка на историците след сто години. Изграждането на многопартийна демократична политическа система, функционираща пазарна икономика, свобода на словото и медиите, неприкосновеност на частната собственост, разделение на властите, това бяха общите приоритети на прехода и те ясно разграничиха десетте от Централна Европа от многобройните други държави, появили се на картата след разпадането на СССР и „избрали” други приоритети, които очевидно ги отвеждат в малко по-различна посока.

Да се върнем, обаче, на десетте от Централна Европа. Пълноправното им включване в европейските и евроатлантическите структури беше формален знак за края на уникалния преход от комунизъм към демокрация, но същевременно сложи край и на общите и ясни приоритети на развитието им. Показателно е, че във всичките десет страни бившите комунистически партии и техните производни оформиха лявото пространство на новата демократична система и, докато се бореха със собствените си призраци от миналото, къде по убеждение, къде по принуда приеха приоритетите на прехода и участваха в тяхното изпълнение.

С този дълъг увод всъщност искам да припомня, че новосформираните десни и дясноцентристки партии в десетте държави бяха истинските двигатели на прехода и разширяването на НАТО и Европейския съюз в средата на първото десетилетие на ХХІ век е тяхната историческа победа.

А после?

Българската десница днес страда от раздробяване, има твърде много лидери и твърде малко активни привърженици. Но това е малък и бързо преодолим проблем. Истинският проблем е отсъствието на заявка за нова осмислена дясна политика, която да очертае новите приоритети пред България, пътищата за решаване на най-сериозните проблеми пред нацията, изобщо липсата на цялостна дясна визия за това какво ще правим ние, българите, през следващите двадесетина години, така че да си осигурим устойчиво спокойствие и благоденствие. Допълнителен проблем, разбира се е, че левицата също, дори и в по-голяма степен, няма визия за бъдещето. Затова е практически невъзможен смисленият политически дебат за новите български приоритети и затова избирателите  са се дизентересирали от псевдополитическите прения.

Няма нищо лошо в това десницата в опозиция да се занимава с провалите на властта. Например в усвояването на европейските фондове. Или в борбата срещу престъпността. Или забатаченото здравеопазване. Или осъдените на бедност пенсионери. Или слагането на наколенки пред руските енергийни монополи. Но дори и в атаката срещу бездействието или погрешните действия на властта, днешната българска десница пропуска да покаже и да предложи алтернативата.

Нека останем на територията на изброените теми. Да започнем с европейските пари. Както е известно, тяхното евенуално идване у нас е основано на няколко базисни документа. Националната стратегическа референтна рамка очертава съвпадението на определени общоевропейски и конкретно български приоритети през седемгодишния период. Седемте оперативни програми предлагат пътищата за реализиране на всеки от конкретните приоритети. Това са фундаментални политически и управленски документи. Ако има свои, различни виждания за приоритетите и тяхното реализиране, десницата трябва да атакува неприемливите за нея тези в осемте документа, да предложи своята алтернатива и да обясни защо тя ще донесе по-бързо и по-устойчиво благоденствие и спокойствие на българските граждани. Не сме чули десницата да иницира дебат по тези въпроси. (Съмнявам се колко от многобройните кандидати за лидери вдясно изобщо са чели тези свръхважни документи.)

Десницата, особено някои нейни представители, са изключително ефективни в разкриването на слабости, некадърност и корупция в системата на МВР и другите институции на сигурността. В резултат на тази активност отдясно си отиде цял министър и започнаха някакви структурни промени в тези служби. Иницирани от управляващите, доста панически и необосновани, тези промени отново са обект на критика от опозицията. Същевременно никой не е видял и чул как ще изглежда МВР при едно дясно управление, ще го има ли изобщо в този му вид, има ли нужда от ДАНС и така ли трябва да е структурирана, как трябва функционират полициятя, дознанието и следствието според българската десница, за да се гарантира устойчиво спокойствие и благоденствие на българските граждани.

Здравната реформа трябва най-после да продължи, след като бе спряна преди седем години. Стои ли десницата зад онзи модел, който инициира след 1997, или е помъдряла, видяла е нови възможности и ще предложи нова стратегия за здравеопазването, която да гарантира устойчиво спокойствие и благоденствие на българските граждани? Кога ще предложи такава цялостна стратегия и ще покаже по най-добрия начин безмислието на днешното управление на здравеопазването?

Тристълбовата пенсионна система беше безалтернативно наложена от правителството на СДС преди десет години. Две правителства след това се опитват да се впишат в тази система, но това не е довело до радикална промяна на състоянието и жизнения стандарт на пенсионерите. Очевидно или нещо грешат в прилагането, или има нужда от корекция в самата система. Като се знае възрастовия състав на българските избиратели, със сигурност е нужно те да бъдат убедени, че десницата знае точно как да промени радикално живота на пенсионерите.

Енергийната политика днес в световен мащаб е крайъгълен камък едновременно на икономическата политика и на политиката по сигурността. Бъдещето на България е особено зависимо от провеждането на верни и дългосрочни решения за видовете енергопроизводствени мощности, за енергийната ефективност, за вноса и транзита на енергоносители, за демонополизацията и създаването на истинска конкурентна среда в енергетиката. Управляващите непрекъснато грешат. А десницата, как ще изглежда българската енергетика според нея?

Всеки би могъл да добави още нови теми пред десницата в България. Предстои важно събиране на лидерите в Каденабия. Като участник в първата среща там през есента на 1996, си спомням колко бързо намерихме решение на личностните и междупартийни конфликти в спокойната обстановка край езерото Комо, как успяхме да се съсредоточим върху приоритетните задачи на бъдещото управление и да очертаем нужните за България промени, за да се обединим зад тях.

Дано това да бъде и истинската нова тема от Каденабия.

 

 



Тагове:   нова,   Каденабия,


Гласувай:
0



1. анонимен - Алекс
24.08.2008 18:09
Визия за бъдещето има във всички партии. Обикновено я съобщават на избирателя устно във вид на сладки обещания точно преди изборите, а след това не се водят по нея.
цитирай
2. анонимен - Лично аз под програма визирам пакет ...
25.08.2008 14:20
Лично аз под програма визирам пакет дейности планирани по браншове, направления и пр., и разчетени по години, месеци и седмици и обвързани с крайни срокове за изпълнение и отговорни лица. И при неизпълнение, се носи отговорност! Също и при неспазването на сроковете. Това най-общо дефинирано, разбира се.
Защото какво е всяко едно правителство ако не изпълнител на проек(въпросната програма) финансиран от всички нас. А към момента липсват всякакви механизми за контрол по изпълнението и отчитането на техните програми. Защото нас ни интересуват най-вече резултатите! Освен това липсват и последствия - а това е най-обезсърчителната част.
Да не говорим за манталитета на "участниците" в един такъв проект, които в голямата си част умишлено съботират или не са адекватни да го управляват.
цитирай
3. flyco - :)
25.08.2008 17:45
И си мислите, че ще управлявате? Без Доган!? Ех, мечти...Щели там нещо да решават, каквото и да решите ако не го одобри Доган нищо няма да се приложи на практика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885812
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832