Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 16:26 - Центърът за икономическо развитие:Държавата да подобри бизнес средата, а не да се прави на частен инвеститор
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 1990 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2008 16:28


Десислава Лещарска - МЕДИАПУЛ
31 Октомври 2008

 

image

Държавата да си поеме функциите и да подобри бизнес средата у нас, като облекчи регулаторните и лицензионните режими, а не да се прави на частен инвеститор, който ще строи бизнес паркове. Това каза в петък съпредседеталеят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Александър Божков в петък по повод на антикризисните мерки, набелязани от правителството и отразени в проектобюджета за следващата година. Това стана на представянето на доклада за развитието на икономиката на страната през октомври.

Според Божков само по този начин ще се привлекат и задържат чуждестранни инвеститори, чието напускане за момента е неизбежно на фона на световната финансова криза.

Намаляването на преките инвестиции, от което най-засегнати в момента са строителството и недвижимите имоти, ще доведе до намаляване на дефицита по текущата сметка. Големият му размер в момента е една от най-уязвимите страни на българската икономика – той се е влошил с 47 на сто на годишна база.

"В същото време обаче оттеглянето на инвеститорите ще се отрази зле на икономическия ръст на България, а ние имаме нужда от ръст, от увеличение на брутния вътрешен продукт на глава от населението, за да не сме вечно на опашката на Европа", обясни другият съпредседател на ЦИР Георги Прохазки.

"По показателя конкурентоспособност България се нарежда между Мароко и Сирия", каза още Божков. Това означава, че не сме място, на което инвеститорите в сегашната световна ситуация ще погледнат сериозно.

"Не става въпрос дали мерките за справяне с кризата, залегнали в Бюджет 2009 на правителството са достатъчни или не, става въпрос, че от говоренето до изпълнението минава време, а ние нямаме такова", поясни думите си Божков.

Той даде за пример пролетта на 2008 г., когато правителството е лансирало в присъствието на браншови и неправителствени организации програмата за по-добра регулаторна рамка. Тя предвиждаше да се намаляват регулационните и лицензионните режими и на бизнеса да се даде повече свобода. “Какво се случи с тази програма? До края на тази година най-после ще се изработи регистър на регулаторните режими. Те не знаят колко режима имат, а искат да ги намаляват", каза Божков.

По думите му е странна и формата на държавна намеса, която правителството е избрало за създаването на индустриални паркове, които да стимулират секторите на строителството, производствата и т.н.

Правителството планира да се създаде публична компания, която да инвестира в създаването на бизнес паркове из страната. "Държавата ще създаде компания през 2009 г., ще събира хора, ще определя бюджет, едни чиновници ще почнат да правят разчети и анализи къде да строят тези бизнес паркове, до към края на годината ще определят локациите, ще почнат да мислят кого да сложат там и така си минава времето", обясни Божков.

Според него държавата трябва да избере обратния подход и да стимулира общините, университетите, фирмите да се сдружават, да кандидатстват по прости и ясни правила и да получат държавни субсидии за развитието на тези бизнес паркове.

По думите на Божков, странно е и решението на правителството за рязко увеличение на парите за публични инвестиции, което е предвидено в поректобюджета за 2009 г. "Ще вземем пари от бюджета да строим пътища, но някак си забравихме едни 7 млрд. евро европейски фондове, дето от тях щяхме да строим пътища", припомни Божков. Макрорамката на бюджета и политиката на правителството трябва да са ориентирани в полагане на максимални усилия за усвояване на колкото се може повече европейски средства, точно в момента, в който парите не достигат. "Може ли за две години да сме усвоили едва 500 млн. евро от европейските фондове, а да се оплакваме, че ще паднат инвестициите?. Ами, ето ги парите", допълни Божков.

Решенията на правителството да се вдигнат пенсиите догодина средно с 20%, а общата осигурителна тежест да падне с 2%, Божков определи като "предизборно-левичарски изцепки".

Икономиката през 2008 г. е стабилна, за 2009 г. е непредсказуема

Според доклада на ЦИР в периода преди разрастването на световната финансова криза, България реализира висок икономически растеж за второто тримесечие на 2008 г. (7.1%) въпреки видимото забавяне на растежа на потреблението и инвестициите (съответно от 6.2% през първото тримесечие на 5.5% през второто и от 29.5% на 22.7%).

За цялата 2008 г. от ЦИР очакват по-висок икономически растеж в сравнение с миналогодишния (6.9%), но през 2009 г. ще има забавяне. Никой обаче не може да прогнозира с колко.

До края на годината може да се натрупа инфлация в диапазона 8.0-9.0 на сто, най-вече заради увеличение на административно контролираните цени. За цялата следващата година обаче инфлацията не се очаква да е повече от 5.0%.

Заетостта продължава да расте, а общата безработица намалява. Същевременно обаче реалният растеж на производителността се ускорява само през първото тримесечие и се забавя през второто в сравнение с растежа година назад, което е индикация за известно влошаване на качеството на общия икономически растеж, който за второто тримесечие също се забавя на годишна база.

Българският капиталов пазар за четвърто поредно тримесечие продължи да се свива. Пазарната активност на участниците спада, като реализираният оборот намаля с 39 на сто спрямо второто тримесечие и с близо 70 на сто спрямо същия период на миналата година. Индексите на борсата също толкова бързо спаднаха, като SOFIX загуби за 1 година 75 на сто от стойността си и слезе от почти 2000 пункта до малко над 500.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2893858
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832