Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2009 20:53 - Сбъднати и несбъднати предсказания
Автор: albosh Категория: Забавление   
Прочетен: 2852 Коментари: 2 Гласове:
0



ДНЕВНИК - 5 януари 2009

Александър Божков:


На 2 януари 2008 година написах следния текст за "Дневник":

"Правителството няма да се промени, дори и да си отиде някой и друг министър. През 2008 година Сергей Станишев ще продължи да балансира върху трите крака на коалицията и това ще бъде главното предизвикателство пред кабинета. Министрите ще доведат до перфектност феодалната система на разпределение на ресорите, в която никой не се меси в далаверата на другия, за да не предизвиква чужда намеса в собствената далавера. Няма нито желание, нито време за някакви сериозни промени в секторните политики (доколкото ги има).

Парламентът ще изпадне в пълна изолация от обществото. Разцеплението на НДСВ или евентуални размествания вдясно ще интересуват съвсем тесен кръг коментатори и партийни функционери. Ще се приемат закони, които Европейският съюз налага, както и дребни промени в съществуващото законодателство, облагодетелстващи конкретни хора или групи. Няма да се предприеме нито реформа на избирателното законодателство, нито някакви нови инициативи за ремонт на конституцията. Автомобилите, заплатите и другите привилегии на депутатите ще бъдат единствената широко обсъждана парламентарна тема.

Левицата ще продължава да се раздира от напълно неясни никому вътрешни конфликти, но няма да намери сили да разбере и реши тези конфликти. Десницата ще направи малки крачки напред, много внимателно, докато се готви и надява за решително настъпление през 2009. Бойко Борисов ще продължава да е най-популярен, но ще си остане в границите на сегашните електорални възможности. 2008 ще бъде началото на изхабяването на марката ГЕРБ. "Атака" ще продължи процеса на затихване и свиване до санитарния минимум. Симеон ще остане с достатъчно депутати, за да крепи мнозинството на коалицията. Отцепниците няма да постигнат единство за създаване на сериозна политическа партия и постепенно ще се разотидат през 2009.

Доган ще направи някои скрити ходове с цел озаптяване на лакомията на функционерите на ДПС, за да добие по-приемливо коалиционно лице преди изборната 2009 г.

Бизнесът ще продължава да се движи самотен напред и ще гарантира растежа.

Образованието ще започне мъчителни промени без сериозни резултати. Здравеопазването няма да започне никакви реформи въпреки евентуалната раздяла с министъра Гайдарски. Доходите ще продължават да нарастват бавно според официалната статистика и доста по-бързо в сивата икономика.

Нищо драматично няма да стане през 2008. Интересното остава за 2009."

Днес, в края на същата тази 2008 година, със съжаление установявам, че почти всичко, което съм написал тогава, се е сбъднало. Не съм предвидил, разбира се, няколко много важни събития и тенденции:

На първо място сред своите недоглеждания поставям тоталния провал на правителството на Сергей Станишев в отношенията му с Европейския съюз. Не ми е хрумвало дори, че нещата могат да станат толкова лоши. Очевидно е, че министри и депутати от БСП и ДПС, но изненадващо и от НДСВ, не можаха да схванат какво се е променило за България след 1 януари 2007. Продължиха да разбират властта като функция не в полза на хората, а в полза на управляващите. Продължиха да не осъзнават необходимостта от прозрачност и отчетност на всяко управленско действие. Продължиха да приемат "Брюксел" като някаква нова "Москва", където има едни господари, които могат да бъдат залъгвани с любовни обяснения, а на местна почва да си я караме постарому.

На второ място съм пропуснал да забележа развитието на проблемите на световната финансова система и прякото въздействие, което глобалната криза би имала върху българската икономика. И аз, както много други, подцених тоталната зависимост на българския растеж от световното забогатяване. Вярвах, че развитието ни е наистина устойчиво и трайно. Последните три месеца показаха дори на най-оптимистичните говорители от тройната коалиция, че "български растеж" няма. Той е функция от развитието на света. Добре ще запомним този урок през следващите месеци, не дай си боже, и години!

На трето място съм си затворил (по симпатия) очите пред фундаменталния разпад на традиционната българска десница. Дебалансът в днешната ни политическа ситуация, в която левицата, макар и силно пострадала от четиригодишното управление, остава компактна, в центъра някак се намества ГЕРБ, една аморфна партия, тръгнала да печели народната любов на всяка цена, оставя десния край населен с разпадащи се партийки като ДСБ и ССД, шепа земеделци около Мозер и Върбанов и едно СДС, чийто нов лидер като че ли ще трябва да го изгражда от нула, ако има капацитет за такова героично действие.

В тази ситуация ще трябва наистина да мисля много по-задълбочено, преди да правя каквито и да било предвиждания за 2009 година.




Гласувай:
0



1. анонимен - Здравейте, ако не триете коментари
05.01.2009 00:50
"фундаменталния разпад на традиционната българска десница"... съгласна съм с констатацията, но не харесвам Вашето гледане отстрани. Вие сте част от причините за този разпад.
Анализът Ви е добър (както обикновено), проблемът е, че отдавна критериите (на обществото) са морални. Никой досега не влезе в очакванията на обществото. Костов ги използва, царят ги използва, Борисов също би ги използвал...
Не твърдя, че сте Мистър 10%, но поведението Ви като член на онова правителство не ми оставя избор.
Т. нар. "политическа класа" ще трябва да изпие горчивата чаша. Не знам как ще стане - хората не искат да гласуват - но ще стане. Неизбежно е.
Не мисля, че някой Ви е забравил като министър. Значи като анализатор не тежите.
цитирай
2. анонимен - mm
05.01.2009 23:13
Да де, само дето самият Станишев не мисли като теб - че Божков като анализатор не тежи. А това, че си живял в някаква приказка и си си мислел, че Костов и правителството му ще реши всички проблеми - и твоите лични и държавните, си е твой проблем. Една от причините за разпада на дясното в момента си урежда едни имотни проблеми след като дойде като Месия от Испания и взе да обещава през 2001-ва като червен директор от 60-те години. Не твърдя, че съм голям експерт по БГ-политика, но като чета подобни категорични и в същото време наивни и повърхностни мнения за момент ставам противник на всенародната демокрация... На всеки всичко много му е ясно - всички са маскари, всичко е измама. Къде е народния герой дето ще спаси нацията? Ами имам новина - никога няма да дойде. Трябва да си стягаме опинците, да си вършим ДОБРЕ работата, а като дойдат избори, да отиваме и да гласуваме и то не за химерни образи, а за реални политици - с всичките им качества и недостатъци. Ама тоя ден май няма да дойде. Понякога си мисля, че демокрация в България не може да вирее, но засега смятам, че това е само емоционална реакция от моя страна. Просто трябва да минем през всички гадости и кризи и да развенчаем мита за големите герои дето чакаме - така както се е случвало и с доста други нации. Абе да сме живи и здрави всички през новата година, а колкото до политиците - те не са по-различни всички нас, дето сме народа, всъщност те са си част от този народ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2885997
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832