Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 13:52 - От news.bg
Автор: albosh Категория: Новини   
Прочетен: 1459 Коментари: 0 Гласове:
0Прогноза: 20% дефицит по текущата сметка до края на 2007-а

news.bg

imageЗа второто тримесечие на годината се очаква ускорен икономически растеж от около 6.6 на сто.
Това сочат данните от редовния доклад на Център за икономическо развитие.

Този растеж обаче е крайно недостатъчен за достигане на темпа на другите страните от ЕС, коментира за БНР директорът на Центъра Алекснадър Божков.

Има две притеснения като контрапункт на този растеж.
Едното е, че продължава да расте дефицитът по текущата сметка - доста сериозно.
За първите 5 месеца е нараснал на годишна база от 7 на 9.7 на сто от годишния БВП, което е доста сериозно нарастване, коментира иономистът.

Това по думите на Божков дава основание да се мисли, че до края на годината ще достигне до 18- 20 на сто, което вече наистина е много притеснително.

Второто притеснение е, че като се анализират компонентите на този растеж, се вижда, че той се дължи на увеличаването на заетостта и намаляването на безработицата, което би било чудесно, ако намаляването на безработицата се дължеше на увеличените производствени и експортни възможности на българските фирми.

Точно обратното е, тъй като се виждат за първи път реално намаляване на производителността на труда в България, отбелязва Александър Божков.

За преодоляването на тези два проблема е необходимо спешно да се изработи държавна стратегия за подкрепа на износа, на високотехнологичните фирми, за развиване на иновациите и създаване на конкурентна среда, допълни още Божков.Тагове:   BG,


Гласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: albosh
Категория: Забавление
Прочетен: 2699964
Постинги: 608
Коментари: 2218
Гласове: 4832